Truskawki na słodko i słono - łatwe i szybkie przepisy
Truskawki na słodko i słono - łatwe i szybkie przepisy
Nadszedł sezon na pyszne, soczyste truskawki. Owoce te są niezwykle zdrowe i pełne składników odżywczych - witamin A, B2, B3, C i E oraz m.in potasu i fosforu. Truskawki świetnie podkreślają smak potraw. Nadają się praktycznie na każdy posiłek - na śniadanie w postaci koktajlu, kurczak z truskawkami na obiad, a na kolację jako sałatka. Poniżej znajdziecie sprawdzone i bardzo proste przepisy na truskawki na słono i słodko.
Truskawki na słono
Sałatka ze szpinakiem i truskawkami
Składniki:
- 100 g szpinaku "baby"
- 100 g roszponki
- 150 g truskawek
- 100 g fety
- garść orzechów włoskich
- opcjonalnie: awokado
Dressing:
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżka balsamico
- sól i pieprz
Szpinak i roszponkę myjemy. Truskawki kroimy na ćwiartki. Fetę kroimy w małą kosteczkę. Wszystkie składniki mieszamy i zalewamy dressingiem.
Kurczak w sosie truskawkowo-pomarańczowym
Składniki:
- filet z kurczaka
- pomarańcza
- 10 truskawek
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- łyżeczka miodu
- sok z połówki cytryny
- przyprawy: papryka słodka, pieprz ziołowy, zioła prowansalskie, sól
Oliwę mieszamy z miodem, cytryną i przyprawami. Do powstałej marynaty wrzucamy kurczaka i zostawiamy na min. godzinę. Kurczaka smażymy na patelni przez 4 minuty z każdej strony - do zarumienia. Następnie dorzucamy pokrojone truskawki i pomarańczę, podlewamy resztką marynaty. Dusimy 5-7 minut, aż kurczak będzie miękki. Do kurczaka świetnie pasuje mix sałat z oliwą i ziołami.
Truskawki na słodko
Tarta z truskawkami
Ciasto kruche:
- 200 g mąki
- 100 g masła
- 2 jajka
- 100 g cukru
- szczypta soli
Nadzienie:
- pół kilo truskawek
- 1 op. galaretki truskawkowej
Ucieramy mąkę z masłem, cukrem i solą na kruszonkę. Dodajemy jajka i ugniatamy ciasto na gładką masę. Ciasto wkładamy na min. godzinę do lodówki. Następnie pieczemy w 190 stopniach przez 30 minut - najpierw przykryte folią aluminiową, na 15 minut przed końcem czasu bez. Na zimną tartę układamy truskawki i zalewamy rozrobioną galaretką. Wstawiamy na 2 godziny do lodówki.
Koktajl truskawkowy z chia
Składniki:
- 250 ml mleka krowiego lub kokosowego
- 200 g truskawek
- banan
- 3 łyżki nasion chia
- łyżka miodu
- opcjonalnie: 2-3 listki mięty
Wszystkie składniki blendujemy i rozlewamy do szklanek. Nasiona chia można zastąpić siemieniem lnianym.