Reklama

Szynka parmeńska, uznana za królową wędlin, jest jednym z najdroższych, jak i najbardziej wytwornych produktów mięsnych na świecie. Prosciutto di Parma – tak brzmi jej oryginalna nazwa – wytwarzana jest tylko w rejonie Parmy, stąd jej unikatowy smak. Jest idealnym dodatkiem do przystawek na przyjęciu.

Reklama

Szynka parmeńska nada twojemu daniu i przystawce odrobiny luksusu oraz przeniesie cię w stronę kuchni włoskiej, która w Polsce staje się coraz bardziej modna. Mimo, że jest dość drogim produktem (w sklepie z włoskimi produktami za kilogram możesz zapłacić ok. 55 zł), to sięgnij po nią, chcąc urządzić przyjęcie. Możesz połączyć ją z serami (ser kozi, mozzarella), warzywami (rukola, oliwki, pomidor, szparagi) czy owocami (mango, nektarynka).

Szynka parmeńska na pieczywie

Najbardziej popularną przystawką jest oczywiście kanapka z szynką parmeńską. Podawana powinna być na kromce białego, świeżego pieczywa (najlepiej bagietki) z dodatkiem czarnych oliwek, sera koziego i pokropiona oliwą z pestek winogron.

Szynka parmeńska z serem

Tradycyjne roladki, które często spotykasz w polskiej kuchni, możesz również stworzyć za pomocą szynki parmeńskiej. Wystarczy kawałek sera mozzarella, koziego czy nawet żółtego otoczyć jednym plasterkiem prosciutto i już stworzysz smaczną przystawkę. Do zakończenia naszego dania możesz również dodać do niego warzywo – kilka pomidorków koktajlowych czy kilka szparagów, położonych obok na talerzu.

Szynka parmeńska z jajkiem

Szynka parmeńska idealnie skomponuje się usmażonym na patelni jajkiem (lub omletem), podanym z drobno posiekanym szczypiorkiem i przyprawami (sól, pieprz oraz zmielona papryka) na bułce kajzerce. Alternatywą dla smażonego jajka może być oczywiście jajko gotowane na twardo, które po ugotowaniu otaczamy szynką jak wstążeczką. Należy jednak uważać na to danie, ponieważ jajko w samo w sobie ma dużo cholesterolu, a w połączeniu z szynką parmeńską stanie się prawdziwą bombą kaloryczną. Propozycje polecane są raczej na śniadanie.

Szynka parmeńska w daniach na co dzień

Szynka parmeńska, podobnie jak inne rodzaje szynki, może znaleźć się również w sałatce (w połączeniu z rukolą, oliwą z oliwek, pomidorami i oliwkami), zapiekance makaronowej czy na pizzy. Uważaj jednak na jej na dużą zawartość tłuszczu, która powoduje, że nie powinna pojawiać się w codziennej diecie.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama