Grillowane szparagi: na patelni, grillu elektrycznym i grillu węglowym – 3 proste i szybkie w przygotowaniu przepisy
Szparagi z grilla to pyszne i ekspresowe w przygotowaniu danie. Do grillowania najlepsze są zielone szparagi, ponieważ mają bardziej zwartą strukturę niż białe czy zielone. Warzywo najlepiej smakuje w towarzystwie wyrazistych w smaku dodatków, takich jak: parmezan, czosnek lub chili.
Szparagi z grilla to pyszne i ekspresowe w przygotowaniu danie. Do grillowania najlepsze są zielone szparagi, ponieważ mają bardziej zwartą strukturę niż białe czy zielone. Warzywo najlepiej smakuje w towarzystwie wyrazistych w smaku dodatków, takich jak: parmezan, czosnek lub chili.
Do grillowania szparagi można przebić patyczkami do szaszłyków, tworząc wzór warzywnego płotku. Wówczas stanowią bardzo dekoracyjny akcent i ciekawe urozmaicenie grill party.
Szparagi grillowane na patelni z parmezanem – przepis
Składniki:
- 1 pęczek świeżych zielonych szparagów,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- 1 łyżeczka masła klarowanego,
- 3 łyżki tartego parmezanu,
- sól.
Sposób przygotowania:
- Umyj i delikatnie osusz szparagi i oderwij łykowatą zdrewniałą dolną część.
- Rozgrzej na patelni olej z masłem.
- Smaż szparagi z obu stron przez około 3 minuty każdą. Jeżeli lubisz bardzo miękkie szparagi, wydłuż czas o 2-5 minut.
- Zdejmij patelnię z ognia, oprósz solą i posyp szparagi parmezanem.
Szparagi z parmezanem świetnie smakują z czosnkowymi grzankami lub pieczonymi batatami.
Smacznego!
Pieczone szparagi z grilla elektrycznego - przepis
Składniki:
- 1 pęczek świeżych zielonych szparagów,
- plastry sera żółtego – tyle ile jest szparagów
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- pół łyżeczki sosu sojowego jasnego,
- 3 ząbki czosnku,
- garść świeżego i posiekanego drobno tymianku, oregano lub kopru.
Potrzebne również będą wykałaczki – około 20-30 sztuk.
Sposób przygotowania:
- Umyj i delikatnie osusz szparagi i oderwij łykowatą zdrewniałą dolną część.
- W małej miseczce wymieszaj olej z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, sosem sojowym i wybranym ziołem.
- Każdy szparag natrzyj smakowym olejem, następnie wszystkie podpiecz na ruszcie przez około 3 minuty z każdej strony, po czym każdy pęd owiń plastrem sera i przekłuj wykałaczką.
- Ułóż zawinięte w serowy płaszczyk szparagi na rozgrzanym ruszcie i piecz do momentu, gdy ser się delikatnie rozpuści.
Szparagi upieczone w ten sposób podawaj na ciepło ze świeżym pieczywem.
Smacznego!
Zielone szparagi z czosnkiem z grilla węglowego – przepis
Składniki:
- 1 pęczek świeżych zielonych szparagów,
- 4 łyżki oleju, np. sezamowego lub rzepakowego,
- 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku,
- sól.
Potrzebne również będą: 2 długie patyczki do szaszłyków oraz (opcjonalnie) pędzelek do smarowania oliwą.
Sposób przygotowania:
- Umyj i delikatnie osusz szparagi i oderwij łykowatą zdrewniałą dolną część.
- Wymieszaj olej z czosnkiem i solą.
- Każdy szparag natrzyj smakową oliwą.
- Nabij szparagi na patyczki, tworząc płotek.
- Połóż szparagowy płotek na rozgrzanym ruszcie w taki sposób, by główki łodyżek znalazły się w najchłodniejszym miejscu. Piecz z obu stron na złoty kolor przez około 5-9 minut.
Przygotowane w ten sposób szparagi są znakomite jako dodatek do innych dań z grilla lub jako przekąska.
Smacznego!