Reklama

Syrop z agawy polecany jest diabetykom i osobom dbającym o smukłą sylwetkę. Jest słodszy od cukru, ale ma zdecydowanie niższy od niego indeks glikemiczny. Syrop z agawy ze względu na konsystencję z powodzeniem może zastępować miód – dlatego chętnie sięgają po niego weganie.

Reklama

Smak syropu z agawy można porównać do rozcieńczonego miodu wielokwiatowego. Konsystencją przypomina gęsty syrop w kolorze bursztynowym. W zależności od sposobu produkcji syrop z agawy może mieć barwę bardzo jasną lub ciemną.

Wielkanocny wegański mazurek z syropem z agawy – przepis

Składniki na spód mazurka:

  • pół szklanki mąki ziemniaczanej,
  • 200 g mąki jaglanej,
  • 100 g kaszki kukurydzianej,
  • pół szklanki wrzątku,
  • 2 łyżki siemienia lnianego (niemielonego),
  • 150 g wegańskiej margaryny, np. Alsan, wyjmij ją wcześniej z lodówki, żeby była miękka,
  • 2 łyżki syropu z agawy
  • szczypta soli.

Składniki do dekoracji mazurka:

  • 2 łyżki skórki z pomarańczy,
  • pół tabliczki gorzkiej czekolady,
  • 3 łyżki mleka kokosowego,
  • 3-5 kropel ekstraktu waniliowego,
  • 2 łyżki płatków migdałowych,
  • 2 łyżki ulubionych suszonych owoców, np. żurawiny, moreli, rodzynek,
  • 4 łyżki drobno zmielonych lub poszatkowanych nożem orzechów włoskich.

Stopień trudności: łatwe

Czas przygotowania: około 120 minut

Sposób przygotowania:

  • Zalej siemię lniane wrzątkiem (4 łyżki) i zblenduj. Odstaw na 10 minut, by napęczniało.
  • Przygotuj dużą miskę – umieść w niej wszystkie składniki na spód mazurka (pamiętaj o siemieniu lnianym) i dokładnie wymieszaj rękami. Uformuj z ciasta kulę, owiń ją folią spożywczą i wstaw do lodówki na około pół godziny.
  • Włącz piekarnik i nastaw na 180 stopni Celsjusza.
  • Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej, dodaj ekstrakt waniliowy, mleko kokosowe i dokładnie wymieszaj.
  • Wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj je na cienki plaster i wyłóż nim wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę formując duży prostokąt. Włóż ciasto do piekarnika i piecz przez 15-20 minut.
  • Jeszcze ciepłe ciasto polej czekoladą. Rozprowadź ją łyżką po całej powierzchni ciasta.
  • Zanim czekolada zastygnie, zacznij dekorować mazurka, możesz układać z orzechów i suszonych owoców świąteczne motywy lub po prostu wysypać je równomiernie, tworząc abstrakcyjny, nieregularny wzór.

Reklama

Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama