Przepisy na 2 wiosenne sałatki: ziemniaczaną z rzeżuchą i koperkiem oraz ze szparagami i truskawkami
Sałatki wiosenne wymagają obecności pysznych nowalijek. Młode szparagi, soczyste truskawki, rzeżucha, koperek czy ziemniaki w mundurkach to idealne składniki odświeżających sałatek.
Sałatki wiosenne wymagają obecności pysznych nowalijek. Młode szparagi, soczyste truskawki, rzeżucha, koperek czy ziemniaki w mundurkach to idealne składniki odświeżających sałatek.
Wiosenne sałatki z powodzeniem wystarczą za cały posiłek, serwowane z ciemnym pieczywem lub domowymi, warzywnymi frytkami.
Przepis na sałatkę z rzeżuchą, koperkiem i młodymi ziemniakami
Charakterystyczna w smaku rzeżucha to źródło witamin, cennych pierwiastków i soli mineralnych. Polecana jest przy trądziku, cukrzycy, problemach z krążeniem bądź zaburzeniach trawiennych, chorobie wieńcowej czy reumatyzmie.
Składniki na 4 obiadowe porcje:
- 1 kilogram młodych ziemniaków,
- pół pęczka koperku,
- 100 gramów rzeżuchy,
- 1 pęczek rzodkiewek,
- 3 nieduże ogórki,
- 1 łyżeczka zielonej czubrycy,
- 3 łyżki oleju,
- 1 łyżka majonezu,
- 1 łyżka musztardy,
- odrobina cukru
- sól,
- pieprz.
Czas wykonania: 35 minut (bez czasu studzenia ziemniaków)
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Wyszoruj młode ziemniaki, pokrój je w sporą kostkę i przełóż do dużej miski.
- Polej je kilkoma łyżkami oleju, posyp czubrycą i dokładnie wymieszaj.
- Rozłóż ziemniaki na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i wstaw do nagrzanego do 200° Celsjusza piekarnika (z opcją termoobieg) na 15 minut.
- Wymieszaj ziemniaki, piecz jeszcze 5 minut i wyjmij, aby ostygły.
- Pokrój rzodkiewki na ćwiartki, ogórki na półplasterki, umyj, osusz i drobno posiekaj koperek.
- W osobnej miseczce wymieszaj 1 łyżkę oleju, majonez, musztardę, szczyptę cukru, odrobinę soli i pieprzu.
- Wymieszaj wszystkie składniki sosu z pokrojonymi ogórkami, rzodkiewką, koperkiem, rzeżuchą, ostudzonymi ziemniakami i podawaj.
Przepis na sałatkę ze szparagami i truskawkami
Najlepsze, młode szparagi kupisz w maju i czerwcu. W połączeniu w sałatce z truskawkami otrzymasz ciekawy miks smaków, który nie raz ponownie cię skusi.
Składniki (na 2 porcje):
- 1 pęczek młodych zielonych szparagów,
- 50 gramów kiełków fasoli,
- 150 gramów truskawek,
- 1 czerwona cebula,
- 2 garści liści sałaty,
- 2 łyżki nasion sezamu,
- 1 zmiażdżony ząbek czosnku,
- 1 łyżeczka sosu sojowego,
- sok z 1 limonki,
- 1 łyżeczka miodu,
- odrobina soli,
- szczypta świeżo zmielonego pieprzu.
Czas wykonania: 25 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Wyszoruj szparagi, usuń stwardniałe końcówki i pokrój je na kawałki.
- Przyrządź je w ulubiony sposób: gotuj na parze przez 5 minut i zahartuj zimną wodą bądź posmarowane olejem grilluj na patelni grillowej łącznie przez 7 minut.
- Przepołów truskawki, pokrój cebulę w pióra, upraż sezam na suchej patelni.
- Wymieszaj w miseczce czosnek, sos sojowy, miód, sok z limonki, pieprz i sól.
- Połącz wszystkie składniki (szparagi powinny ostygnąć) w dużej misce i podawaj bezpośrednio po przyrządzeniu.
Smacznego!
- Potrzebujesz wyrazistej w smaku przekąski lub pomysłu na kolację? Wypróbuj nasze sprawdzone przepisy z czerwonej papryki.
- Szukasz pomysłu na niecodzienne danie? Podpowiadamy, co można zrobić z kapusty kwaszonej.
- Chcesz ciekawych inspiracji na sycący posiłek? Oto przepisy na pyszne obiady z mięsem mielonym w roli głównej.