Prosty przepis na surówkę z białej rzodkwi
Prosty przepis na surówkę z białej rzodkwi
Surówka z białej rzodkwi to doskonały dodatek do obiadu. Jest niezwykle smaczna i bardzo prosta w przygotowaniu. Najlepiej sprawdzi się w zestawie z daniami mięsnymi - pieczonymi mięsami lub wątróbką. Poniżej znajdziesz sprawdzony przepis na surówkę z białej rzodkwi.
Rzodkiew jest w naszym kraju niezbyt popularnym warzywem. Dużo częściej używa się jej delikatniejszej odmiany, czyli rzodkiewki. Biała rzodkiew ma jednak zdecydowanie więcej wartości odżywczych. W kuchni najczęściej znajduje zastosowanie w formie surowej, używana jest do sałatek lub jako dodatek do kanapek.
Biała rzodkiew - składniki odżywcze
Rzodkiew biała to bogate źródło witaminy C, która jest jednym z najsilniejszych antyoksydantów. Posiada również w sobie antocyjany, które wzmacniają odporność i mają właściwości antynowotworowe.
Składniki odżywcze i witaminy w rzodkwi białej:
- minerały: cynk, fosfor, fluor, magnez, miedź, mangan, potas, selen, sód, wapń, żelazo,
- witaminy: witamina A, witaminy z grupy B, witamina C,
- błonnik.
Rzodkiew polecana jest dla osób na diecie redukcyjnej i diabetyków, ze względu na swoją niską kaloryczność. 100 g produkty zawiera jedynie 16 kcal.
Przepis na surówkę z białej rzodkwi
Składniki na surówkę
- 2 sztuki białej rzodkwi
- 4 łyżki śmietany 18% lub gęsty jogurt naturalny
- łyżka soku z cytryny
- przyprawy: sól, cukier i pieprz
Jak zrobić surówkę z białej rzodkwi?
- Rzodkiew dokładnie umyj, obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- Rzodkiew należy odcisnąć z nadmiaru wody.
- W małej miseczce zmieszaj śmietanę z sokiem z cytryny. Dopraw według smaku solą, cukrem i pieprzem.
- Sos przełóż do miski z rzodkwią i dokładni wymieszaj.
- Sałatkę wstawiamy do lodówki na pół godziny. Po tym czasie warto spróbować sałatkę i jeśli zajdzie taka potrzeba, doprawić.