Reklama

Surówka z białej rzodkwi to doskonały dodatek do obiadu. Jest niezwykle smaczna i bardzo prosta w przygotowaniu. Najlepiej sprawdzi się w zestawie z daniami mięsnymi - pieczonymi mięsami lub wątróbką. Poniżej znajdziesz sprawdzony przepis na surówkę z białej rzodkwi.

Reklama

Rzodkiew jest w naszym kraju niezbyt popularnym warzywem. Dużo częściej używa się jej delikatniejszej odmiany, czyli rzodkiewki. Biała rzodkiew ma jednak zdecydowanie więcej wartości odżywczych. W kuchni najczęściej znajduje zastosowanie w formie surowej, używana jest do sałatek lub jako dodatek do kanapek.

Biała rzodkiew - składniki odżywcze

Rzodkiew biała to bogate źródło witaminy C, która jest jednym z najsilniejszych antyoksydantów. Posiada również w sobie antocyjany, które wzmacniają odporność i mają właściwości antynowotworowe.

Składniki odżywcze i witaminy w rzodkwi białej:

  • minerały: cynk, fosfor, fluor, magnez, miedź, mangan, potas, selen, sód, wapń, żelazo,
  • witaminy: witamina A, witaminy z grupy B, witamina C,
  • błonnik.

Rzodkiew polecana jest dla osób na diecie redukcyjnej i diabetyków, ze względu na swoją niską kaloryczność. 100 g produkty zawiera jedynie 16 kcal.

Przepis na surówkę z białej rzodkwi

Składniki na surówkę

  • 2 sztuki białej rzodkwi
  • 4 łyżki śmietany 18% lub gęsty jogurt naturalny
  • łyżka soku z cytryny
  • przyprawy: sól, cukier i pieprz

Jak zrobić surówkę z białej rzodkwi?

  1. Rzodkiew dokładnie umyj, obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  2. Rzodkiew należy odcisnąć z nadmiaru wody.
  3. W małej miseczce zmieszaj śmietanę z sokiem z cytryny. Dopraw według smaku solą, cukrem i pieprzem.
  4. Sos przełóż do miski z rzodkwią i dokładni wymieszaj.
  5. Sałatkę wstawiamy do lodówki na pół godziny. Po tym czasie warto spróbować sałatkę i jeśli zajdzie taka potrzeba, doprawić.

Reklama

Reklama
Reklama
Reklama