Reklama

Sok z czarnej porzeczki ma dużo witaminy C, cenne antyoksydanty, a także jest bardzo smaczny. Można go przygotować również bez użycia sokownika. Owoce gotujemy lub tłoczymy sok na zimno.

Reklama

Przygotowanie pysznego, zdrowego soku z czarnej porzeczki nie należy do skomplikowanych. Wystarczą porzeczki i cukier, nie potrzeba nawet sokownika.

Sok z czarnej porzeczki – źródło zdrowia

Czarne porzeczki i sok z tych pysznych owoców zawierają bardzo dużo witaminy C i cenne antyoksydanty, dzięki czemu wspomagają usuwanie szkodliwych związków z organizmu. W medycynie ludowej stosowane są w leczeniu infekcji górnych dróg oddechowych, artretyzmu i reumatyzmu. Hamują rozwój miażdżycy naczyń krwionośnych i stabilizują ciśnienie tętnicze.

Sok z czarnej porzeczki – przepis podstawowy

Potrzebne są:

  • odpowiedniej wielkości garnek,
  • duże sito,
  • butelki lub słoiki.

Składniki (na ok. 1,5 l soku):

Czas przygotowania: łącznie ok. 50 min. + czas odstawienia i ew. na pasteryzację (ok. 30 min.)

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • opłukane porzeczki zalewamy wodą, tak aby były przykryte,
  • po zagotowaniu pozostawiamy na palniku na co najmniej 15-20 minut,
  • odstawiamy na 12-24 godziny,
  • przecedzamy przez sitko (z pozostałości można zrobić pyszny dżem),
  • zlewamy do wyparzonych butelek lub słoików i odwracamy je do góry dnem do czasu aż ostygną, ewentualnie pasteryzujemy przez 15 minut.

Sok z czarnej porzeczki z liśćmi wiśniowymi

Liście wiśni dodają sokowi ostrego, przyjemnego posmaku i aromatu. Sok wykonujemy jak w przepisie podstawowym, z tym jedynie, że do gotujących się porzeczek dodajemy ok. 100 liści wiśni na 1 l porzeczek.

Sok z czarnej porzeczki bez cukru

Potrzebne są:

  • maszynka do mięsa lub blender,
  • emaliowany lub szklany garnek,
  • duże sito,
  • butelki lub słoiki.

Składniki (na ok. 1,5 l soku):

  • 3 kg czarnej porzeczki,
  • 350 ml wody.

Czas przygotowania: ok. 1,5 h + czas na wystygnięcie

Stopień trudności: średni

Sposób przygotowania:

  • kilkukrotnie przepłukane porzeczki mielimy w maszynce do mięsa lub blenderem,
  • przelewamy pulpę do garnka, zalewamy wodą i pod przykryciem podgrzewamy do 70⁰C,
  • temperaturę utrzymujemy około 20 minut, mieszamy od czasu do czasu,
  • studzimy i po około 3 godzinach przelewamy na sito,
  • sok podgrzewamy do temperatury 95⁰C,
  • przelewamy do słoików lub butelek do ostygnięcia, ewentualnie przykrywając je ściereczką, aby sok wolniej uwalniał ciepło.

Sok z czarnej porzeczki tłoczony na zimno

Potrzebne są:

  • maszynka do mięsa lub ewentualnie blender,
  • gaza,
  • duże sito,
  • garnek do pasteryzacji.

Składniki (na ok. 1,5 l soku):

  • 1 kg czarnej porzeczki,
  • ok. 1 l kg cukru (według uznania).

Czas przygotowania: ok. 30 min. + czas na pasteryzację (ok. 30 min.)

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • owoce mielimy lub dokładnie blendujemy,
  • zlewamy przez sitko otrzymany sok, a miazgę owocową zawijamy w gazę i wyciskamy resztę soku,
  • do soku dodajemy cukier i mieszamy do jego rozpuszczenia,
  • przelewamy do butelek lub słoików, zakręcamy i pasteryzujemy około 15 minut.

Smacznego!


Reklama
Reklama
Reklama
Reklama