Domowe sposoby na przygotowanie pysznego, zdrowego soku z czarnej porzeczki
Sok z czarnej porzeczki ma dużo witaminy C, cenne antyoksydanty, a także jest bardzo smaczny. Można go przygotować również bez użycia sokownika. Owoce gotujemy lub tłoczymy sok na zimno.
Sok z czarnej porzeczki ma dużo witaminy C, cenne antyoksydanty, a także jest bardzo smaczny. Można go przygotować również bez użycia sokownika. Owoce gotujemy lub tłoczymy sok na zimno.
Przygotowanie pysznego, zdrowego soku z czarnej porzeczki nie należy do skomplikowanych. Wystarczą porzeczki i cukier, nie potrzeba nawet sokownika.
Sok z czarnej porzeczki – źródło zdrowia
Czarne porzeczki i sok z tych pysznych owoców zawierają bardzo dużo witaminy C i cenne antyoksydanty, dzięki czemu wspomagają usuwanie szkodliwych związków z organizmu. W medycynie ludowej stosowane są w leczeniu infekcji górnych dróg oddechowych, artretyzmu i reumatyzmu. Hamują rozwój miażdżycy naczyń krwionośnych i stabilizują ciśnienie tętnicze.
Sok z czarnej porzeczki – przepis podstawowy
Potrzebne są:
- odpowiedniej wielkości garnek,
- duże sito,
- butelki lub słoiki.
Składniki (na ok. 1,5 l soku):
- 1 kg czarnych porzeczek,
- 0,5 – 1 kg cukru (według uznania),
- woda.
Czas przygotowania: łącznie ok. 50 min. + czas odstawienia i ew. na pasteryzację (ok. 30 min.)
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- opłukane porzeczki zalewamy wodą, tak aby były przykryte,
- po zagotowaniu pozostawiamy na palniku na co najmniej 15-20 minut,
- odstawiamy na 12-24 godziny,
- przecedzamy przez sitko (z pozostałości można zrobić pyszny dżem),
- zlewamy do wyparzonych butelek lub słoików i odwracamy je do góry dnem do czasu aż ostygną, ewentualnie pasteryzujemy przez 15 minut.
Sok z czarnej porzeczki z liśćmi wiśniowymi
Liście wiśni dodają sokowi ostrego, przyjemnego posmaku i aromatu. Sok wykonujemy jak w przepisie podstawowym, z tym jedynie, że do gotujących się porzeczek dodajemy ok. 100 liści wiśni na 1 l porzeczek.
Sok z czarnej porzeczki bez cukru
Potrzebne są:
- maszynka do mięsa lub blender,
- emaliowany lub szklany garnek,
- duże sito,
- butelki lub słoiki.
Składniki (na ok. 1,5 l soku):
- 3 kg czarnej porzeczki,
- 350 ml wody.
Czas przygotowania: ok. 1,5 h + czas na wystygnięcie
Stopień trudności: średni
Sposób przygotowania:
- kilkukrotnie przepłukane porzeczki mielimy w maszynce do mięsa lub blenderem,
- przelewamy pulpę do garnka, zalewamy wodą i pod przykryciem podgrzewamy do 70⁰C,
- temperaturę utrzymujemy około 20 minut, mieszamy od czasu do czasu,
- studzimy i po około 3 godzinach przelewamy na sito,
- sok podgrzewamy do temperatury 95⁰C,
- przelewamy do słoików lub butelek do ostygnięcia, ewentualnie przykrywając je ściereczką, aby sok wolniej uwalniał ciepło.
Sok z czarnej porzeczki tłoczony na zimno
Potrzebne są:
- maszynka do mięsa lub ewentualnie blender,
- gaza,
- duże sito,
- garnek do pasteryzacji.
Składniki (na ok. 1,5 l soku):
- 1 kg czarnej porzeczki,
- ok. 1 l kg cukru (według uznania).
Czas przygotowania: ok. 30 min. + czas na pasteryzację (ok. 30 min.)
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- owoce mielimy lub dokładnie blendujemy,
- zlewamy przez sitko otrzymany sok, a miazgę owocową zawijamy w gazę i wyciskamy resztę soku,
- do soku dodajemy cukier i mieszamy do jego rozpuszczenia,
- przelewamy do butelek lub słoików, zakręcamy i pasteryzujemy około 15 minut.
Smacznego!
- Farfalline lub anelli dodasz do zupy a z cannelloni zrobisz zapiekankę. Poznaj rodzaje makaronów i ich zastosowanie.
- Szukasz pomysłu na aromatyczne danie z suszonych grzybów? Sprawdź nasz przepis na zupę borowikową.
- Masło ghee ma mniejszą zawartość cholesterolu. Dowiedz się, jakie ma właściwości i zastosowanie masło klarowane.