Sosy do sałatek – 4 sprawdzone przepisy
Sosy do sałatek zupełnie odmieniają smak potrawy – mogą ją zepsuć lub wydobyć smak składników. Wypróbuj 4 sprawdzone przepisy, które znalazły już wielu zwolenników. Sałatki to bogactwo witamin i minerałów, dlatego warto je jeść. Sosy do sałatek są tak różnorodne, że każdy znajdzie coś dla siebie.
Sosy do sałatek zupełnie odmieniają smak potrawy – mogą ją zepsuć lub wydobyć smak składników. Wypróbuj 4 sprawdzone przepisy, które znalazły już wielu zwolenników. Sałatki to bogactwo witamin i minerałów, dlatego warto je jeść. Sosy do sałatek są tak różnorodne, że każdy znajdzie coś dla siebie.
Sos jogurtowo-śmietanowy do sałatki krok po kroku
Rada: Jeśli nie masz świeżych ziół, możesz użyć suszonych.
Składniki:
- 220 gramów jogurtu naturalnego,
- 3 łyżki kwaśnej śmietany,
- 1 pęczek świeżego koperku,
- 1 natka pietruszki,
- pięć gałązek świeżej bazylii,
- 0,2 szklanki soku z cytryny,
- sól,
- pieprz ziołowy.
Czas przygotowania: 15 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
1. Dokładnie wymieszaj jogurt ze śmietaną.
2. Koperek, pietruszkę i bazylię pokrój na małe kawałeczki.
3. Wszystkie składniki wrzuć do miski.
4. Połącz sok z cytryny zresztą składników.
5. Dopraw solą i pieprzem.
6. Wszystko wymieszaj.
7. Odstaw do lodówki, żeby składniki mogły się przegryźć.
Vinegret – francuski sos do sałatki
Rada: Sos możesz przechowywać w lodówce 2 dni.
Składniki:
- 4 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 łyżka octu winnego,
- 1 łyżeczka musztardy,
- 1 łyżeczka miodu,
- 2 ząbki czosnku,
- sól,
- pieprz,
- zioła prowansalskie.
Czas przygotowania: 15 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
1. Obierz czosnek.
2. Przepuść czosnek przez praskę.
3. Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki z wyjątkiem oliwy.
4. Delikatnym strumieniem wlewaj oliwę.
5. Przelej wszystko do słoika.
6. Zakręć słoik.
7. Kilka razy wstrząśnij słoikiem.
8. Sałatkę polej sosem – gotowe.
Przepis na sos do sałatki cezar
Składniki:
- 3 anchois (małe, tłuste rybki – sardele europejskie) lub 2 łyżki pasty z anchois,
- 1 żółtko,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżka musztardy,
- pół szklanki oliwy z oliwek,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- pieprz,
- sól.
Czas przygotowania: 15 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
1. Przepuść czosnek przez praskę.
2. Wrzuć do miski anchois, czosnek i szczyptę soli.
3. Zmiksuj składniki.
4. Sparz jajko – wrzuć jajko do naczynia, zalej wrzątkiem i odczekaj 2 minuty.
5. Dodaj żółtko.
6. Powoli wlewaj oliwę, jednocześnie mieszając składniki.
7. Mieszaj do momentu aż sos stanie się jednolity, dość gęsty.
8. Dodaj musztardę i sok z cytryny.
9. Przypraw solą i pieprzem.
10. Wymieszaj wszystkie składniki.
Włoski sos do sałatek
Składniki:
- pół szklanki oliwy z oliwek,
- łyżka octu winnego,
- 1 ząbek czosnku,
- pół łyżeczki soli czosnkowej,
- łyżeczka cukru,
- pół łyżeczki soli,
- 2 łyżeczki suszonego oregano lub 1 gałązka świeżego,
- 2 łyżeczki suszonego tymianku lub 1 gałązka świeżego,
- 1 łyżeczka suszonej bazylii lub pół gałązki świeżej,
- 1 łyżeczka suszonej pietruszki lub pół gałązki świeżej,
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu (najlepiej świeżo mielonego).
Czas przygotowania: 15 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
1. Posiekaj świeże zioła lub wymieszaj suszone.
2. Czosnek posiekaj na małe kawałeczki.
3. Do słoika wlej oliwę z oliwek.
4. Wrzuć wszystkie składniki z wyjątkiem wody do słoika.
5. Zakręć słoik i energicznie nim wstrząśnij.
6. Dodaj wodę.
7. Ponownie wstrząśnij.
8. Sos jest gotowy.
Smacznego!
- Pasuje do różnych sałatek. Poznaj przepis na domowy sos winegret.
- Lubisz ostre smaki? Sprawdź, jak zrobić sos tabasco.
- Pomysł na obiad - spaghetti. Oto dwa proste przepisy na szybki sos do spaghetti.