SOM TAM, czyli sałatka z zielonej papai - prosty przepis na tajską sałatkę
SOM TAM, czyli sałatka z zielonej papai - prosty przepis na tajską sałatkę
Som Tam to tradycyjne danie kuchni tajskiej, jest również bardzo popularne w całej Azji południowo-wschodniej. Jak każda tajska potrawa łączy w sobie zrównoważoną mieszankę wszystkich smaków: słonego, słodkiego, ostrego i gorzkiego. To prosta i zdrowa sałatka na bazie zielonej papai, z dodatkiem czosnku, chili i cukru palmowego.
Gdzie kupić zieloną papaję do Som Tam?
Zielona papaja nie jest żadnym wymyślnym składnikiem, który trudno znaleźć w sklepie. To najzwyklejsza papaja, która jest niedojrzała. Można ją kupić w większym supermarkecie czy dobrze zaopatrzonym warzywniaku. Dlaczego powinna być niedojrzała? Wtedy ma nieco inny smak, jest lekko gorzka, a dodatkowo twarda i chrupiąca. W takiej wersji najlepiej sprawdzi się w tej sałatce.
Składniki do Som Tam - tajskiej sałatki z papają
Najważniejszym produktem jest oczywiście niedojrzała, zielona papaja. Sałatka jest świeża i soczysta dzięki pomidorkom koktajlowych i fasolce wężowej. Smaku warzywom dodają aromatyczne przyprawy - czosnek, limonka, sok tamaryndowy i ostra paryka chili. Dodatkowe doznania kulinarne zapewniają chrupiące, prażone orzeszki ziemne.
Przepis na Som Tam, czyli sałatkę z zieloną papają
Składniki
- zielona papaja
- 50 g fasolki wężowej lub szparagowej
- 100 g pomidorków koktajlowych
- 2 ząbki czosnku
- 1-3 papryczki chili (w zależności od tego jak bardzo lubimy ostre potrawy)
- limonka
- garść orzeszków ziemnych prażonych, bez soli
- 2 łyżeczki sosu rybnego
- 2 łyżeczki cukru palmowego lub trzcinowego
- opcjonalnie: sok tamaryndowy
- sól
Sposób przygotowania Som Tam
- Papaję obrać i pociąć na cienkie paseczki.
- Czosnek przecisnąć przez praskę do garnka, dodać posiekane drobno chili i sól, zamieszać.
- Dodać sos rybny, limonkę, cukier i opcjonalnie sok tamaryndowy.
- Podgrzać do rozpuszczenia się cukru.
- Dodać papaję, ugotowaną fasolkę i przekrojone na pół pomidorki koktajlowe.
- Zamieszać, wyłożyć na talerze i posypać orzeszkami.