Zupa solianka - przepis na tradycyjną rosyjską zupę na bazie rybnego bulionu
Tradycyjna rosyjska solianka to esencjonalna zupa rybna o wyraźnym słono-kwaśnym smaku. Potrawa powstaje na bazie rybnego bulionu, świeżych warzyw, aromatycznych przypraw oraz soku z kiszonych ogórków. Zupa solianka doskonale smakuje podana z łyżeczką gęstej i kwaśnej śmietany.
Tradycyjna rosyjska solianka to esencjonalna zupa rybna o wyraźnym słono-kwaśnym smaku. Potrawa powstaje na bazie rybnego bulionu, świeżych warzyw, aromatycznych przypraw oraz soku z kiszonych ogórków. Zupa solianka doskonale smakuje podana z łyżeczką gęstej i kwaśnej śmietany.
Podstawą rosyjskiej solianki jest aromatyczny i klarowny wywar rybny. Do jego przygotowania wykorzystuje się grzbiety rybne z ośćmi (najlepiej białych, płaskich ryb) oraz duża ilość warzyw. Sekretem dobrego bulionu rybnego jest jego krótkie gotowanie, czyli ok. 20 minut.
Rosyjska solianka - przepis, krok po kroku
Składniki na bulion rybny:
- 500 g rybnych grzbietów z głowami i ośćmi (bez skrzeli i oczu), np. szczupaka,
- łyżeczka nasion kolendry,
- łyżeczka pieprzu ziarnistego,
- łyżeczka kopru włoskiego w ziarnach,
- 1 bulwa świeżego kopru włoskiego,
- 4 liście laurowe,
- 1 cebula,
- 1 mały por,
- korzeń pietruszki,
- ½ pęczka natki pietruszki.
Składniki na soliankę:
- litr bulionu rybnego,
- 200 g filetów z białej ryby (do przepisu można użyć dorsza),
- 2 łodygi selera naciowego,
- 2 cebule,
- 150 ml soku z kiszonych ogórków,
- 2 kiszone ogórki,
- garść zielonych i czarnych oliwek,
- ¼ główki kapusty,
- 3 liście laurowe,
- gęsta, kwaśna śmietana,
- 1 łyżka masła.
Czas przygotowania: 60 minut
Stopień trudności: średnie
Sposób przygotowania bulionu rybnego:
- Ryby opłucz dokładnie w chłodnej wodzie.
- Do garnka dodaj grzbiety rybne, natkę pietruszki oraz liście laurowe, pieprz, kolendrę i koper włoski.
- Bulwę świeżego kopru włoskiego pokrój na mniejsze kawałki, cebulę w piórka a pietruszkę i pora w plastry i dodaj składniki do garnka.
- Zalej całość litrem wody i wstaw na mały ogień i doprowadź do wrzenia.
- Wywar rybny gotuj przez maksymalnie 5 minut.
- Ugotowany bulion odstaw na 20 minut i przecedź przez sito.
Sposób przygotowania tradycyjnej rosyjskiej solianki:
- W dużym rondlu rozgrzej masło i smaż na nim cebulę pokrojoną w piórka, aż zeszkli się na złoty kolor.
- Dodaj wywar rybny, seler pokrojony w plasterki oraz kapustę pokrojoną w kostkę.
- Doprowadź zupę do wrzenia i gotuj przez 10 minut.
- Dodaj pokrojone w kostkę kiszone ogórki, filety rybne i liście laurowe.
- Gotuj, aż ryba stanie się miękka, czyli ok. 10 minut.
- Dodaj czarne i zielone oliwki oraz sól do smaku.
Zupa solianka najlepiej smakuje podana w łyżką gęstej i kwaśnej śmietany.
Smacznego!