Wegańska sałatka na Wielkanoc: sałatka ziemniaczana, sałatka z rzodkiewką i burakami oraz sałatka z tofu i figami
Wegańska sałatka składa się przede wszystkim z warzyw, ale także dodatków takich jak nasiona, tofu lub figi. Na Święta Wielkanocne można przyrządzić np. sałatkę ziemniaczaną w wersji z wegańskim majonezem i bez jajek. Wielbicieli ciekawych smaków zachwyci sałatka z burakami i rzodkiewką.
Wegańska sałatka składa się przede wszystkim z warzyw, ale także dodatków takich jak nasiona, tofu lub figi. Na Święta Wielkanocne można przyrządzić np. sałatkę ziemniaczaną w wersji z wegańskim majonezem i bez jajek. Wielbicieli ciekawych smaków zachwyci sałatka z burakami i rzodkiewką.
Na wielkanocnym stole warto postawić kilka rodzajów sałatek. Do ich przygotowania można wykorzystać nie tylko warzywa, ale także zioła, tofu i warzywa strączkowe, takie jak soczewica lub ciecierzyca. Warto też udekorować potrawy, np. liśćmi rukoli lub natką pietruszki.
Wegańska sałatka jarzynowa
Składniki na sałatkę:
- 2 ziemniaki,
- 2 marchewki,
- 1 pietruszka,
- ½ selera,
- 1 jabłko,
- 1 cebulka,
- 2 ogórki kiszone,
- puszka groszku konserwowego,
- puszka kukurydzy konserwowej,
- 3 łyżki majonezu sojowego,
- sól,
- pieprz.
Składniki na majonez sojowy:
- ½ szklanki niesłodzonego mleka sojowego,
- ½ szklanki oleju,
- 1 łyżka octu jabłkowego,
- 1 łyżeczka musztardy.
Sposób przygotowania sałatki:
- Umyj i obierz warzywa i jabłko, a następnie pokrój je w kostkę.
- Dodaj kukurydzę, groszek oraz majonez i dopraw do smaku.
Sposób przygotowania majonezu:
- Mleko sojowe i ocet miksuj przez 2 minuty.
- Dodaj pozostałe składniki, oprócz oleju i miksuj przez 5 minut.
- Powoli wlewaj olej, nie przerywając miksowania.
Sałatka ziemniaczana z rzodkiewką i burakami
Składniki:
- 4 ziemniaki,
- 2 buraczki,
- pęczek rzodkiewki,
- 4 ogórki kiszone,
- 1 czerwona cebula,
- ½ szklanki ciecierzycy lub czerwonej fasoli,
- 1 kwaśne jabłko,
- 4 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 1 łyżeczka cukru,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania:
- Umyj ziemniaki i buraki, a następnie ugotuj je do miękkości na parze w łupinie.
- Obierz je, kiedy ostygną.
- Obierz cebulę, ogórki i jabłko, po czym pokrój w kostkę.
- Rzodkiewkę także pokrój w kostkę.
- Wymieszaj wszystkie składniki, a następnie dopraw solą i dużą ilością świeżo mielonego pieprzu.
Sałatka z tofu i figami
Składniki:
- 2 garści roszponki,
- 2 świeże figi,
- 1 małe jabłko,
- 2 łyżki ziaren słonecznika,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 1 łyżeczka syropu klonowego,
- 1 łyżeczka oleju sezamowego,
- 4-5 listków mięty,
- 4 listki melisy.
Sposób przygotowania:
- Opłucz roszponkę.
- Umyj jabłko i pokrój je w kostkę.
- Tofu również pokrój w kostkę.
- Przekrój figi na środku i grilluj przez 2-3 minuty, kładąc je skórką do patelni.
- Upraż słonecznik na suchej patelni.
- Opłucz i posiekaj listki mięty i melisy.
- Wymieszaj olej, syrop klonowy oraz sok z cytryny.
- Wymieszaj wszystkie składniki z powstałym sosem.
Smacznego!