Reklama

Wegańska sałatka składa się przede wszystkim z warzyw, ale także dodatków takich jak nasiona, tofu lub figi. Na Święta Wielkanocne można przyrządzić np. sałatkę ziemniaczaną w wersji z wegańskim majonezem i bez jajek. Wielbicieli ciekawych smaków zachwyci sałatka z burakami i rzodkiewką.

Reklama

Na wielkanocnym stole warto postawić kilka rodzajów sałatek. Do ich przygotowania można wykorzystać nie tylko warzywa, ale także zioła, tofu i warzywa strączkowe, takie jak soczewica lub ciecierzyca. Warto też udekorować potrawy, np. liśćmi rukoli lub natką pietruszki.

Wegańska sałatka jarzynowa

Składniki na sałatkę:

  • 2 ziemniaki,
  • 2 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • ½ selera,
  • 1 jabłko,
  • 1 cebulka,
  • 2 ogórki kiszone,
  • puszka groszku konserwowego,
  • puszka kukurydzy konserwowej,
  • 3 łyżki majonezu sojowego,
  • sól,
  • pieprz.

Składniki na majonez sojowy:

  • ½ szklanki niesłodzonego mleka sojowego,
  • ½ szklanki oleju,
  • 1 łyżka octu jabłkowego,
  • 1 łyżeczka musztardy.

Sposób przygotowania sałatki:

  • Umyj i obierz warzywa i jabłko, a następnie pokrój je w kostkę.
  • Dodaj kukurydzę, groszek oraz majonez i dopraw do smaku.

Sposób przygotowania majonezu:

  • Mleko sojowe i ocet miksuj przez 2 minuty.
  • Dodaj pozostałe składniki, oprócz oleju i miksuj przez 5 minut.
  • Powoli wlewaj olej, nie przerywając miksowania.

Sałatka ziemniaczana z rzodkiewką i burakami

Składniki:

  • 4 ziemniaki,
  • 2 buraczki,
  • pęczek rzodkiewki,
  • 4 ogórki kiszone,
  • 1 czerwona cebula,
  • ½ szklanki ciecierzycy lub czerwonej fasoli,
  • 1 kwaśne jabłko,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

  • Umyj ziemniaki i buraki, a następnie ugotuj je do miękkości na parze w łupinie.
  • Obierz je, kiedy ostygną.
  • Obierz cebulę, ogórki i jabłko, po czym pokrój w kostkę.
  • Rzodkiewkę także pokrój w kostkę.
  • Wymieszaj wszystkie składniki, a następnie dopraw solą i dużą ilością świeżo mielonego pieprzu.

Sałatka z tofu i figami

Składniki:

  • 2 garści roszponki,
  • 2 świeże figi,
  • 1 małe jabłko,
  • 2 łyżki ziaren słonecznika,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka syropu klonowego,
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego,
  • 4-5 listków mięty,
  • 4 listki melisy.

Sposób przygotowania:

  • Opłucz roszponkę.
  • Umyj jabłko i pokrój je w kostkę.
  • Tofu również pokrój w kostkę.
  • Przekrój figi na środku i grilluj przez 2-3 minuty, kładąc je skórką do patelni.
  • Upraż słonecznik na suchej patelni.
  • Opłucz i posiekaj listki mięty i melisy.
  • Wymieszaj olej, syrop klonowy oraz sok z cytryny.
  • Wymieszaj wszystkie składniki z powstałym sosem.

Reklama

Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama