Sałatka z kaszą jaglaną na dwa sposoby: z mandarynkami i granatem oraz z wątróbką drobiową
Sałatka z mandarynkami, jaglanką i granatem jest lekko słodka i orzeźwiająca. Można zabrać ją do szkoły albo pracy. Sałatka z kaszą jaglaną oraz usmażoną wątróbką drobiową sprawdzi się na obiad. Danie można podawać na ciepło albo na zimno, świetnie komponuje się z selerem naciowym, papryką i kukurydzą.
Sałatka z mandarynkami, jaglanką i granatem jest lekko słodka i orzeźwiająca. Można zabrać ją do szkoły albo pracy. Sałatka z kaszą jaglaną oraz usmażoną wątróbką drobiową sprawdzi się na obiad. Danie można podawać na ciepło albo na zimno, świetnie komponuje się z selerem naciowym, papryką i kukurydzą.
Kaszę jaglaną pozyskuje się z prosa, czyli rodzaju zboża. Jaglanka jest niskokaloryczna, lekkostrawna, a także bogata w białko, błonnik oraz witaminy z grupy B.
Sałatka z mandarynkami i granatem, czyli smaczna przekąska
Sałatka z mandarynkami, kaszą jaglaną i granatem doskonale syci. Danie można przygotować na kolację albo zabrać do szkoły bądź pracy. Sałatka z jaglanką i owocami sprawdzi się w przypadku wegan oraz osób, które nie jedzą glutenu lub laktozy.
Składniki (na 5 porcji):
- 400 gramów kaszy jaglanej,
- 100 gramów rukoli,
- 3 obrane mandarynki,
- miąższ z jednego granatu,
- garść wyłuskanych pestek słonecznika,
- 3 łyżki oliwy,
- 3 łyżki octu balsamicznego,
- szczypta soli himalajskiej,
- szczypta pieprzu ziołowego.
Czas przygotowania: 30 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Opłucz kaszę – na początku we wrzątku, a następnie w bardzo zimnej wodzie. Dzięki temu nie będzie gorzka.
- Jaglankę wsyp do rondla, zalej zimną wodą i gotuj na małym ogniu przez około 20 minut. Ziarna muszą być miękkie.
- Ugotowaną i ostudzoną kaszę przesyp do miski. Dodaj oczyszczoną rukolę, cząstki mandarynek oraz miąższ granatu.
- W szklance wymieszaj oliwę, ocet, sól i pieprz. Sos połącz z pozostałymi składnikami.
- Na suchej patelni upraż pestki słonecznika. Posyp nimi sałatkę.
- Danie umieść w lodówce na minimum 15 minut.
- Sałatkę podawaj schłodzoną.
Dobra rada: Do sałatki można dodać również odrobinę musztardy. Dzięki temu danie będzie bardziej pikantne i wyraziste w smaku.
Sałatka z kaszą jaglaną i wątróbką drobiową krok po kroku
Sałatka z kaszą jaglaną i wątróbką świetnie sprawdzi się na kolację bądź obiad. Do dania pasują świeże warzywa, na przykład seler naciowy albo czerwona papryka. Sałatkę podaje się na ciepło lub na zimno.
Składniki (na 6 porcji):
- 400 gramów kaszy jaglanej,
- 500 gramów wątróbki drobiowej,
- 1 papryka czerwona,
- 5 łodyg selera naciowego,
- 1 puszka kukurydzy konserwowej,
- 1 łyżka oliwy,
- 1 łyżka majonezu,
- 1 łyżeczka posiekanego koperku,
- szczypta soli,
- szczypta pieprzu.
Czas przygotowania: 30 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Opłucz kaszę we wrzątku i w lodowatej wodzie. Dzięki temu nie będzie gorzka.
- Gotuj jaglankę na małym ogniu przez około 20 minut.
- Ugotowane i ostudzone ziarna przesyp do miski.
- Wątróbkę oczyść i usmaż na patelni.
- Do kaszy dodaj wątróbkę, posiekany seler, paprykę pokrojoną w kostkę oraz kukurydzę.
- Całość wymieszaj i dopraw solą, pieprzem, koperkiem, oliwą oraz majonezem.
- Potrawę wstaw do lodówki na 20 minut.
- Sałatkę podawaj schłodzoną lub podgrzaną w mikrofalówce.
Dobra rada: Zamiast majonezu możesz użyć gęsty jogurt naturalny.
Smacznego!