Reklama

Sałatka z mandarynkami, jaglanką i granatem jest lekko słodka i orzeźwiająca. Można zabrać ją do szkoły albo pracy. Sałatka z kaszą jaglaną oraz usmażoną wątróbką drobiową sprawdzi się na obiad. Danie można podawać na ciepło albo na zimno, świetnie komponuje się z selerem naciowym, papryką i kukurydzą.

Reklama

Kaszę jaglaną pozyskuje się z prosa, czyli rodzaju zboża. Jaglanka jest niskokaloryczna, lekkostrawna, a także bogata w białko, błonnik oraz witaminy z grupy B.

Sałatka z mandarynkami i granatem, czyli smaczna przekąska

Sałatka z mandarynkami, kaszą jaglaną i granatem doskonale syci. Danie można przygotować na kolację albo zabrać do szkoły bądź pracy. Sałatka z jaglanką i owocami sprawdzi się w przypadku wegan oraz osób, które nie jedzą glutenu lub laktozy.

Składniki (na 5 porcji):

  • 400 gramów kaszy jaglanej,
  • 100 gramów rukoli,
  • 3 obrane mandarynki,
  • miąższ z jednego granatu,
  • garść wyłuskanych pestek słonecznika,
  • 3 łyżki oliwy,
  • 3 łyżki octu balsamicznego,
  • szczypta soli himalajskiej,
  • szczypta pieprzu ziołowego.

Czas przygotowania: 30 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Opłucz kaszę – na początku we wrzątku, a następnie w bardzo zimnej wodzie. Dzięki temu nie będzie gorzka.
  • Jaglankę wsyp do rondla, zalej zimną wodą i gotuj na małym ogniu przez około 20 minut. Ziarna muszą być miękkie.
  • Ugotowaną i ostudzoną kaszę przesyp do miski. Dodaj oczyszczoną rukolę, cząstki mandarynek oraz miąższ granatu.
  • W szklance wymieszaj oliwę, ocet, sól i pieprz. Sos połącz z pozostałymi składnikami.
  • Na suchej patelni upraż pestki słonecznika. Posyp nimi sałatkę.
  • Danie umieść w lodówce na minimum 15 minut.
  • Sałatkę podawaj schłodzoną.

Dobra rada: Do sałatki można dodać również odrobinę musztardy. Dzięki temu danie będzie bardziej pikantne i wyraziste w smaku.

Sałatka z kaszą jaglaną i wątróbką drobiową krok po kroku

Sałatka z kaszą jaglaną i wątróbką świetnie sprawdzi się na kolację bądź obiad. Do dania pasują świeże warzywa, na przykład seler naciowy albo czerwona papryka. Sałatkę podaje się na ciepło lub na zimno.

Składniki (na 6 porcji):

  • 400 gramów kaszy jaglanej,
  • 500 gramów wątróbki drobiowej,
  • 1 papryka czerwona,
  • 5 łodyg selera naciowego,
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej,
  • 1 łyżka oliwy,
  • 1 łyżka majonezu,
  • 1 łyżeczka posiekanego koperku,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu.

Czas przygotowania: 30 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Opłucz kaszę we wrzątku i w lodowatej wodzie. Dzięki temu nie będzie gorzka.
  • Gotuj jaglankę na małym ogniu przez około 20 minut.
  • Ugotowane i ostudzone ziarna przesyp do miski.
  • Wątróbkę oczyść i usmaż na patelni.
  • Do kaszy dodaj wątróbkę, posiekany seler, paprykę pokrojoną w kostkę oraz kukurydzę.
  • Całość wymieszaj i dopraw solą, pieprzem, koperkiem, oliwą oraz majonezem.
  • Potrawę wstaw do lodówki na 20 minut.
  • Sałatkę podawaj schłodzoną lub podgrzaną w mikrofalówce.

Dobra rada: Zamiast majonezu możesz użyć gęsty jogurt naturalny.

Reklama

Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama