Party Stories
Doda w zielonej marynarce
Agnieszka Woźniak Starak w białym t-shircie na konferencji Big Brothera
beata-kozidrak
„Hotel Paradise” Ata Postek rozstała się z partnerem, ale już ma nowego! Zdradziła, jak się poznali
Michał Kostrzewski i pozostali jurorzy You Can Dance
Justyna Steczkowska z fanami
Ida Nowakowska prowadzącą "You Can Dance"
Doda
Smaczne warzywa przygotowane na rożnie grillowym.
©kab-vision/stock.adobe.com
Styl życia

Sałatka na grilla: przepis na duszonkę mięsno-warzywną

Sałatka do grilla na ciepło to idealny dodatek do grillowanych dań bądź na ognisko. Duszonka zawiera w sobie świeże warzywa, takie jak: paprykę i cebulę, a także kawałki aromatycznej kiełbasy. Sałatka doskonale smakuje podana na ciepło jako oddzielne danie bądź dodatek do mięsa czy innych grillowanych dań.

Sałatka do grilla na ciepło to idealny dodatek do grillowanych dań bądź na ognisko. Duszonka zawiera w sobie świeże warzywa, takie jak: paprykę i cebulę, a także kawałki aromatycznej kiełbasy. Sałatka doskonale smakuje podana na ciepło jako oddzielne danie bądź dodatek do mięsa czy innych grillowanych dań.

 

Smak duszonki przypomina trochę tradycyjne leczo. Połączenie warzyw i kiełbasy daje delikatny, a jednocześnie wyrazisty smak. Miłośnicy ostrych przypraw, mogą doprawić duszonkę, np.: chili, pieprzem czy czerwoną papryką. Do duszonych warzyw można dodać również ząbek czosnku lub świeże zioła.

 

Sałatka na grilla - przepis

 

Do wykonania aromatycznej duszonki potrzeba jedynie: czerwonej papryki, cebuli, pieczarek oraz kiełbasy. Warzywa oraz wędlinę wystarczy doprawić ulubionymi przyprawami i owinąć w folię żaroodporną, a następnie piec na grillu, aż składniki staną się miękkie, czyli zazwyczaj około 20 minut.

 

Składniki (na 4 porcje):

  • 3 cebule,
  • 4 czerwone papryki,
  • 10 pieczarek,
  • 2 laski kiełbasy,
  • sól i pieprz do smaku.

 

Czas przygotowania: 10 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Warzywa dokładnie umyj.
  • Usuń gniazda nasienne z czerwonej papryki i pokrój ją w kostkę.
  • Cebulę również posiekaj na drobną kostkę.
  • Pieczarki pokrój w plastry.
  • Z kiełbasy usuń skórę posiekaj w drobną kostkę.
  • Folię żaroodporną podziel na 4 części i układaj kolejno na nich warzywa i kiełbasę.
  • Dopraw składniki solą.
  • Zawiń warzywa dokładnie w folię i połóż na rożnie grilla.
  • Duszonka jest gotowa po około 20-30 minutach.

 

Smacznego!

 

Warzywno-mięsna duszonka to smaczna sałatka na ciepło, idealna do grillowanych potraw, którą można również podawać jako oddzielne danie. Składniki duszonki można dowolnie modyfikować według własnych upodobań. Bardziej wyrazisty smak sałatka będzie miała po dodaniu do niej świeżego czosnku lub ostrych papryczek chili. Do duszonki można również dodać, np.: cukinię, bakłażana, pomidorki koktajlowe, kukurydzę, marchew czy ziemniaki pokrojone w cienkie plastry.

Faszerowana papryka na grillu zrobiona w wersji wegańskiej.
©exclusive-design/stock.adobe.com
Styl życia
2 wegańskie przepisy na paprykę faszerowaną z grilla – z pastą słonecznikową i kaszą
Papryka faszerowana to jedno z popularniejszych wegańskich i wegetariańskich dań z grilla. Podstawą nadzienia może być kasza lub ryż. Znakomicie smakuje też dodatek cebuli, pieczarek, pomidorów, różnego rodzaju pestek i orzechów oraz tofu.

Papryka faszerowana to jedno z popularniejszych wegańskich i wegetariańskich dań z grilla. Podstawą nadzienia może być kasza lub ryż. Znakomicie smakuje też dodatek cebuli, pieczarek, pomidorów, różnego rodzaju pestek i orzechów oraz tofu.   Najlepsza do grillowania jest papryka czerwona . Ma najbardziej intensywny smak i aromat. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by wypełniać farszami paprykę zieloną, zółtą, pomarańczową lub białą.   Przepis paprykę z grilla nadziewaną kaszą, pieczarkami i tofu   Składniki na 4 porcje: 4 duże papryki czerwone, 100 g kaszy gryczanej niepalonej, 150 g tofu naturalnego , 3 łyżki sosu sojowego jasnego, 200 g pieczarek, 2 duże cebule, 2 łyżeczki suszonego oregano, 2 ząbki czosnku, olej do smażenia – najlepiej rzepakowy, 1 łyżeczka oleju sezamowego , 1 łyżka pestek z dyni.   Czas przygotowania: około 45 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Ugotuj kaszę zgodnie z instrukcją umieszczoną na opakowaniu, odsącz i ostudź. Umyj papryki i wyjmij z nich gniazda nasienne, wykrawając ogonek w taki sposób, by powstała przykrywka – nie wyrzucaj jej. Usuń wszystkie pestki małą łyżeczką i wypłucz środek. Zetrzyj umyte wcześniej pieczarki na tarce i średnich oczkach. Pokrój cebule i odsączone tofu w drobną kostkę. W dużym rondlu rozgrzej olej i zeszklij cebulę, dodaj tofu i smaż do momentu, aż się zarumieni. Wsyp pieczarki i duś pod przykryciem przez około 5 minut. Zdejmij pokrywkę, dodaj sos sojowy i smaż wszystko na średnim ogniu, odparowując nadmiar płynu. Dodaj kaszę, olej sezamowy , przeciśnięty przez praskę czosnek, oregano i pestki dyni – podsmażaj wszystko cały czas, mieszając przez około 5-7 minut....

Sposób na szybki i lekki obiad
© Fischer Food Design/Fotolia.com
Styl życia
Dania jednogarnkowe z warzywami: wegetariańska wersja ziemniaków na ostro i podsmażana kiełbasa z papryką i cukinią
Danie jednogarnkowe można przygotować z samych warzyw, np. fasoli, ziemniaków, papryki. Warto dodać do nich ostrą papryczkę chili. Wielbiciele mięsa chętnie zjedzą na obiad podsmażone pętko kiełbasy z marchewką, pomidorem oraz papryką.

Danie jednogarnkowe można przygotować z samych warzyw, np. fasoli, ziemniaków, papryki. Warto dodać do nich ostrą papryczkę chili. Wielbiciele mięsa chętnie zjedzą na obiad podsmażone pętko kiełbasy z marchewką, pomidorem oraz papryką.   Dania jednogarnkowe to szybki i smaczny pomysł na obiad lub kolację. Do ich przygotowania należy użyć garnka z grubym dnem. Dobrym wyborem jest też naczynie żeliwne, które równomiernie rozprowadza ciepło. Przepis na danie jednogarnkowe z warzywami i kiełbasą Składniki: 1 czerwona papryka , 2 ziemniaki, 1 marchewka, 1 pomidor, ½ cukinii, 5 pieczarek, 1 pętko kiełbasy, 1 łyżeczka ostrej musztardy, np. dijon , 1 łyżka przecieru pomidorowego, ¼ łyżeczki słodkiej papryki mielonej, 1,5 łyżki świeżo posiekanego koperku, 1 łyżka posiekanej natki pietruszki, szczypta soli, szczypta pieprzu, ½ kieliszka sherry.   Stopień trudności: łatwe Czas przygotowania: 30-40 minut   Sposób przygotowania: W garnku z grubym dnem rozgrzej nieco oleju. Wrzuć pokrojoną w plastry kiełbasę do naczynia i podsmaż na rumiano . Wyłóż mięso na papierowy ręcznik, aby odsączyć z niego tłuszcz. Obierz cebulę. Umyj i obierz ziemniaki, pieczarki oraz marchew. Umyj cukinię i pomidor. Pokrój wszystkie warzywa w kostkę i wrzuć je do garnka. Wymieszaj wszystko i smaż przez 5-7 minut. Wlej sherry i mieszaj składniki dotąd, aż alkohol odparuje. Dodaj do dania przecier, musztardę i wlej szklankę wody. Duś całość pod przykryciem przez około 15 minut. Po upływie tego czasu dopraw do smaku pieprzem, solą oraz słodką papryką. Wrzuć do garnka kiełbasę, koperek i natkę pietruszki. Duś składniki jeszcze przez 2 minuty. Ziemniaki...

Przepis na zupę ziemniaczaną z hiszpańską kiełbasą i czosnkiem
© Dar1930/Adobe Stock
Styl życia
Zupa ziemniaczana z hiszpańską kiełbasą, czosnkiem, cebulą i wędzoną papryką
Zupa z ziemniakami na bazie aromatycznej chorizo, czosnku, ostrej papryki i pomidorów to sycący i rozgrzewający posiłek dla całej rodziny. Danie najlepiej smakuje podane z natką zielonej pietruszki oraz kromką chrupiącego chleba lub grzanek czosnkowo-ziołowych.

Zupa z ziemniakami na bazie aromatycznej chorizo, czosnku, ostrej papryki i pomidorów to sycący i rozgrzewający posiłek dla całej rodziny. Danie najlepiej smakuje podane z natką zielonej pietruszki oraz kromką chrupiącego chleba lub grzanek czosnkowo-ziołowych.   Chorizo to najpopularniejszy rodzaj kiełbasy w Hiszpanii. Produkt wytwarza się z wieprzowiny. Uznawany jest za przysmak hiszpańskiej kuchni, a jego cechą charakterystyczną jest specyficzny, mocny zapach i wyjątkowy smak czosnku oraz papryki pimentón. Ostatnim etapem wytwarzania chorizo jest jej suszenie. Kiełbasa pokrywa się również naturalną pleśnią objawiającą się białym nalotem na otoczce. Przepis na zupę z ziemniaków, hiszpańskiej kiełbasy o czosnku Potrzebujesz: dużej patelni, garnka, obieraczki do ziemniaków, praski do czosnku.   Składniki: 500 g ziemniaków, 350 g hiszpańskiej kiełbasy chorizo, 4 pomidory, 6 ząbków czosnku, cebula, pęczek natki pietruszki, 750 ml bulionu warzywnego, 2 łyżki oliwy z oliwek, 2 liście laurowe, 1 łyżeczka łagodnej wędzonej papryki w proszku, 1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki w proszku, sól, pieprz do smaku.   Czas przygotowania: 30 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Cebulę pokrój w drobną kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę. Rozgrzej olej na patelni. Dodaj cebulę i czosnek i smaż na małym ogniu, aż cebula zeszkli się. Dodaj kiełbasę pokrojoną w półksiężyce i smaż ok. 5 minut. Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skóry, pokrój w kostkę, dodaj na patelnię i smaż kolejne 5 minut. Wymieszane i podsmażone składniki przełóż do garnka i zalej całość warzywnym bulionem. Ziemniaki...

Nasze akcje
Delia My Cream
Styl życia

Krem idealnie dopasowany? Zrób go sama, z Delią to łatwe!

Partner
Macchia marki Tubądzin - wystrój we włoskim stylu
Styl życia

Mieszkanie inspirowane słoneczną Italią. Styl, który pokochały gwiazdy!

Partner
lenor-fresh-air-efect
Fleszstyle

Jak urządzić wnętrze, by zawsze zachwycało świeżością?

Partner
dax-cashmere-podklad-moon-blink
Fleszstyle

Klaudia El Dursi i Marcelina Zawadzka pokochały ten drogeryjny podkład i bazy pod makijaż!

Partner
Motorola moto g100
Styl życia

Uwielbiasz spędzać czas z przyjaciółmi? Wiemy, co zrobić, żeby te spotkania dawały ci jeszcze więcej radości!

Partner