leczo z pomidorami i papryką na drewnianej desce podane z ciabattą
©Patrycja/Fotolia.com
Styl życia

Leczo z cukinią, kiełbasą lub pieczarkami – popularne przepisy

Leczo jest daniem z Węgier, które składa się głównie z papryki i pomidorów. W Polsce potrawę podaje się z mięsem wieprzowym lub drobiowym. Popularne jest też leczo wegetariańskie z cukinii. Właściwości cukinii sprawiają, że jest to danie zdrowe i dietetyczne. Często potrawę podaje się też z pieczarkami i kurczakiem, dzięki czemu pokarm jest bardziej kaloryczny.

Leczo jest daniem z Węgier, które składa się głównie z papryki i pomidorów. W Polsce potrawę podaje się z mięsem wieprzowym lub drobiowym. Popularne jest też leczo wegetariańskie z cukinii. Właściwości cukinii sprawiają, że jest to danie zdrowe i dietetyczne. Często potrawę podaje się też z pieczarkami i kurczakiem, dzięki czemu pokarm jest bardziej kaloryczny.

Leczo ma średnio 171 kcal i 10 g białka, więc jest pożywnym posiłkiem dla każdego. Danie ma też ok 17 g węglowodanów i niewiele ponad 7g tłuszczu. Zawarta w nim papryka sprawia, że potrawa ma dużą ilość witaminy C oraz minerałów, takich jak magnez czy potas. Danie podaje się w formie głównego posiłku oraz jako dodatek do mięsa. Coraz popularniejsze jest też leczo wegetariańskie, gdzie zamiast kiełbasy dodaje się cukinię.

Klasyczne leczo z kiełbasą

Leczo pochodzi z Węgier, lecz jest popularnym daniem w Polsce, Niemczech, Czechach, na Ukrainie i Słowacji. W kraju naszych „bratanków” lecso oznacza połączenie papryki i pomidorów.

Kasia gotuje z Polki.pl: jak zrobić naleśniki (ZAJAWKA)

Składniki:

  • 200 g wiejskiej kiełbasy,
  • 1 kg pomidorów,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 cebule,
  • 3 papryki czerwone,
  • 2 łyżki sproszkowanej papryki,
  • 1 łyżeczka ostrej papryki,
  • przyprawy: sól, pieprz, kolendra.

Czas przygotowania: 50 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Pokrój cebulę w kostkę, kiełbasę w plasterki i smaż na patelni przez około 8 minut.
  • Składniki włóż od garnka i dodaj starty czosnek.
  • Dodaj papryki skrojone w kostkę i mieszaj wszystko przez 5 minut.
  • Wszystko przypraw solą i pieprzem wedle uznania.
  • Do potrawy dodaj pokrojone pomidory bez skórki i nasion.
  • Wszystko gotuj przez pół godziny, co chwilę mieszając.
  • Danie można podawać na obiad lub zawekować do słoików jako przetwory na zimę.

Smacznego!

Wegetariańskie leczo z cukinii

Składniki na 4 porcje:

  • 2 średnie cukinie,
  • 1 czerwona papryka,
  • 2 pomidory,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 średniej wielkości cebula,
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • przyprawy: zioła prowansalskie, sól, pieprz, cukier.

Czas przygotowania: 50 minut

Poziom trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Rozgrzej oliwę z oliwek na patelni.
  • Smaż cebulę i czosnek aż do zeszklenia.
  • Dodaj na patelnię pokrojoną cukinię i czerwoną paprykę.
  • Dolej pół szklanki wody i duś warzywa, aż zmiękną.
  • Wrzuć poszatkowane pomidory i koncentrat pomidorowy.
  • Całość przypraw ziołami, solą, pieprzem i chili.
  • Duś potrawę ok 20 minut i podawaj z bagietką.

Jedna porcja leczo z cukinii ma 73 kcal, więc jest świetną potrawą dla osób odchudzających się. Cukinia jest bogata w witaminy A, C, K, PP i B1 oraz beta karoten. Dodatkowo warzywo odkwasza organizm i usprawnia proces trawienia.

Leczo z pieczarkami i kurczakiem

Składniki:

  • 1 cebula,
  • 300 g piersi z kurczaka,
  • 3 łyżki oleju ze słonecznika,
  • 500 g pieczarek,
  • 1 żółta papryka,
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 zielona papryka,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, bazylia, oregano.

Czas przygotowania: 50 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Obierz cebulę, pokrój na małe kawałeczki i podsmaż na patelni.
  • Dokładnie umyj pieczarki i pokrój w plasterki.
  • Wyczyść papryki i skrój na drobną kostkę.
  • Kurczaka umyj, osusz i pokrój na małe kawałki.
  • Mięso smaż na oleju, aż nabierze kolorów.
  • Dołóż warzywa i smaż wszystko około 8 minut.
  • Dodaj 1/4 szklanki wody i duś na wolnym ogniu około pół godziny.
  • Przypraw wedle uznania solą, pieprzem, bazylią i oregano.
  • Danie najlepiej jeść z chlebem lub ryżem.

Smacznego!

Słoiczek z domowym leczo.
©greenazya/Fotolia
Styl życia
Przepis na łatwe i smaczne leczo z bakłażanem, papryką i cukinią
Leczo powinno zawierać odrobinę kiełbasy, bakłażana, papryki, cukinii, pomidorów, czerwonej cebuli, ogórków kiszonych i czosnku.

Leczo powinno zawierać odrobinę kiełbasy, bakłażana, papryki, cukinii, pomidorów, czerwonej cebuli, ogórków kiszonych i czosnku.   Cukinia jest jednym ze składników leczo. Jest delikatna w smaku i lekkostrawna. Zawiera potas, żelazo, magnez oraz witaminy grupy A (wspomagają wzrok), C (ograniczają stres i podnoszą odporność organizmu), K (regulują procesy krzepnięcia krwi) i B (wpływają pozytywnie na mózg i układ krwionośny). Cukinia odkwasza organizm człowieka, wpływa pozytywnie na procesy trawienia i jest polecana osobom przebywającym na diecie. Leczo z bakłażanem i cukinią Leczo z dodatkiem papryki, bakłażanu, cukinii i pomidorów zachwyca smakiem i aromatem . Jest idealne na lekki i pożywny obiad dla całej rodziny.   Potrzebujesz: woka, garnka.   Składniki: 1 papryka czerwona, 1 papryka zielona, 1 papryka żółta, 1 bakłażan , 1 cukinia, 2 puszki pomidorów, 2 świeże pomidory, 1 czerwona cebula, 4 ogórki kiszone , 250 g kiełbasy śląskiej, 1 ząbek czosnku, 2 łyżki oliwy z oliwek, sól (do smaku), pieprz (do smaku), papryka chili mielona (do smaku), papryka słodka mielona (do smaku), papryka ostra mielona (do smaku), bazylia (do smaku), tymianek (do smaku).   Czas przygotowania: 45 minut Stopień trudności: łatwy   Wskazówki: Leczo najlepiej smakuje podawane razem z bagietkami czosnkowymi.   Sposób przygotowania: Umyj wszystkie warzywa. Pokrój paprykę, bakłażana, cukinię i ogórki w połówki krążków. Kiełbasę pokrój w kostkę. Na woku rozgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek. Wrzuć cebulę. Podsmażaj aż stanie się szklista. Dodaj do cebuli kiełbasę. Gdy kiełbasa się zarumieni, dodaj paprykę. Dokładnie wymieszaj i smaż około 5 minut. Dodaj bakłażana i cukinię....

Garnek z leczo widziany z góry
©gkrphoto/Fotolia
Styl życia
Leczo klasyczne - przepis na węgierskie danie
Leczo klasyczne jest potrawą wywodzącą się z kuchni węgierskiej. Znane jest także na Ukrainie, Czechach, Słowacji i w Niemczech.

Leczo klasyczne jest potrawą wywodzącą się z kuchni węgierskiej. Znane jest także na Ukrainie, Czechach, Słowacji i w Niemczech.   Na Węgrzech danie przyrządza się z pomidorów, papryki z dodatkiem wędzonej słoniny . W Polsce leczo wygląda inaczej, gdyż główną rolę w daniu spełnia cukinia lub bakłażany . Składniki: cebula (3 sztuki), papryka czerwona (2 sztuki), papryka żółta (1 sztuka), papryka zielona (1 sztuka), puszka pomidorów, koncentrat pomidorowy (1 łyżka), czosnek (2 ząbki), ketchup pikantny, słodka papryka w proszku (1 łyżka), sól, pieprz, trzy laski kiełbasy, olej do smażenia.   Czas przygotowania: 60 minut Stopień trudności: średni   Sposób przygotowania: Cebulę pokrój w drobną kostkę lub piórka (dowolnie), po czym obsmaż ją na gorącym oleju. Wszystkie rodzaje papryki oczyść z nasion i pokrój w cienkie paski. Całość przełóż do głębokiego garnka, dodaj 3/4 szklanki wody i w takiej postaci duś pod przykryciem . Po obsmażeniu cebuli dodaj ją do garnka z papryką, wymieszaj i dalej duś. W tym czasie pokrojoną w drobną kostkę kiełbasę podsmaż na patelni po cebuli, po czym dodaj do naczynia z duszonymi warzywami. Potrawę zostaw pod przykryciem przez około 20 minut na małym ogniu. Następnie dodaj do niej pomidory z puszki i pikantny ketchup. Całość dopraw czosnkiem oraz papryką w proszku i gotuj jeszcze przez około 10 minut. Na sam koniec dopraw solą i pieprzem do smaku.   Smacznego! Krupnik dla niemowlaka wykonasz błyskawicznie. Poznaj przepis na zupkę dla maluszka .  Marynata jest niepowtarzalnym dodatkiem golonki. Sprawdź przepis na cytrynowo-miodową marynatę .  Spaghetti putanesca jest jednym z najbardziej popularnych dań kuchni włoskiej. Zobacz przepis na putanescę . 

Talerz z plackami z kabaczka.
©Maksim Shebeko/Fotolia
Styl życia
Leczo i placki z kabaczka z czosnkiem: 2 smaczne i łatwe przepisy na kabaczka
Na leczo z kabaczka, czyli żółtej cukinii potrzebne są: papryka, cebula, pomidory, parówki, koncentrat pomidorowy i około 700 gramowy kabaczek. Składniki kroi się w kostkę i dusi w garnku z przykrywką. Ciasto na placki powstaje ze startej cukinii, mąki, czosnku i jajka.

Na leczo z kabaczka, czyli żółtej cukinii potrzebne są: papryka, cebula, pomidory, parówki, koncentrat pomidorowy i około 700 gramowy kabaczek. Składniki kroi się w kostkę i dusi w garnku z przykrywką. Ciasto na placki powstaje ze startej cukinii, mąki, czosnku i jajka.   Cisto na placki z cukinii można urozmaicić, dodając np. pestki dyni lub migdały. Jeżeli lubisz dania na ostro, dodaj 1 łyżeczkę ostrego chili. Leczo z kabaczka i parówek, krok po kroku Przygotuj wcześniej wysoką patelnię oraz duży garnek z przykrywką.   Składniki (na około 6 porcji): 1 duży kabaczek (około 700 gramów), 1 czerwona papryka, 2 duże pomidory , 5 parówek z indyka (całe opakowanie 215 gramów), 1 duża cebula, 1 łyżka przyprawy do leczo lub gulaszu, około 100 mililitrów wody, 3 łyżki koncentratu pomidorowego, 4 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki masła 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka pieprzu.   Czas przygotowania: około 40 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Kabaczek obierz ze skóry, usuń pestki i pokrój w kostkę. To samo zrób z papryką, tylko bez obierania ze skóry. Warzywa wrzuć na patelnię z rozgrzaną oliwą (2 łyżki). Dodaj przyprawę do leczo, koncentrat pomidorowy i smaż około 10 minut. Zawartość patelni przełóż do garnka z wodą, przykryj pokrywą i duś 10 minut. Cebulę pokrój w kostkę i smaż na patelni z rozgrzanym masłem około 4 minuty (aż się zeszkli). Dodaj cebulę do garnka z kabaczkiem. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek. Dodaj pokrojone parówki w plastry (około 1 centymetrowe) i smaż około 3 minuty. Pomidory sparz wrzątkiem i zdejmij skórę. Obrane warzywa pokrój na mniejsze kawałki, dodaj do parówek i wymieszaj. Całość smaż około 2 minuty. Pomidory z parówkami przełóż do garnka z...

Nasze akcje
Gwiazdy
Newsy
Chcesz dobrze czuć się we własnej skórze tak, jak największe gwiazdy? Działaj metodą małych kroków!
Partner
Skuteczny trening bez wysiłku? Teraz to możliwe!
Newsy
Skuteczny trening to nie tylko siłownia!
Partner
Weleda
Newsy
Kosmetyki, które łączą tradycję z nowoczesnością. Poznaj je!
Partner
Nowości
PartyExtra
Małgorzata Rozenek-Majdan uśmiechnięta
Newsy
Małgorzata Rozenek-Majdan
BZ
Julia Wieniawa w neonowej sukience na lato
Newsy
Julia Wieniawa
BZ
Katarzyna Cichopek na 59 Festiwalu w Opolu
Newsy
Katarzyna Cichopek
BZ
Klaudia El Dursi na plaży
TV-Show
Hotel Paradise
BZ
Ślub od pierwszego wejrzenia x-news
TV-Show
Ślub od pierwszego wejrzenia
BZ
Versace wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Trendy w koloryzacji włosów na wiosnę i lato 2022. Te odcienie robią mocne wrażenie
Marcelina Zielnik
Gorący trend: Dopamine dressing
Fleszstyle
Dopamine dressing to najgorętszy trend sezonu. Obłędną koszulę w stylu Małgorzaty Rozenek-Majdan kupisz w Sinsay za 39,99
Anna Kusiak
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Niemal identyczne kupisz w Sinsay za 35 zł
Newsy
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Podobne kupisz w Sinsay za 35 zł
Urszula Jagłowska-Jędrejek
Anna Lewandowska w swetrze za ponad tysiąc złotych
Newsy
Anna Lewandowska w modnym swetrze ponad tysiąc złotych. W Sinsay kupisz podobny za 50 złotych!
Aleksandra Skwarczyńska-Bergiel
Moda uliczna wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Najmodniejsze buty na wiosenno-letni sezon. Te modele ma w szafie każda it-girl
Marcelina Zielnik