Party Stories
beata-kozidrak
„Hotel Paradise” Ata Postek rozstała się z partnerem, ale już ma nowego! Zdradziła, jak się poznali
Michał Kostrzewski i pozostali jurorzy You Can Dance
Justyna Steczkowska z fanami
Ida Nowakowska prowadzącą "You Can Dance"
Doda
Sanah
Paulina Sykut-Jeżyna w Sopocie
Doda z mężem Emilem Stępniem
leczo z pomidorami i papryką na drewnianej desce podane z ciabattą
©Patrycja/Fotolia.com
Styl życia

Leczo z cukinią, kiełbasą lub pieczarkami – popularne przepisy

Leczo jest daniem z Węgier, które składa się głównie z papryki i pomidorów. W Polsce potrawę podaje się z mięsem wieprzowym lub drobiowym. Popularne jest też leczo wegetariańskie z cukinii. Właściwości cukinii sprawiają, że jest to danie zdrowe i dietetyczne. Często potrawę podaje się też z pieczarkami i kurczakiem, dzięki czemu pokarm jest bardziej kaloryczny.

Leczo jest daniem z Węgier, które składa się głównie z papryki i pomidorów. W Polsce potrawę podaje się z mięsem wieprzowym lub drobiowym. Popularne jest też leczo wegetariańskie z cukinii. Właściwości cukinii sprawiają, że jest to danie zdrowe i dietetyczne. Często potrawę podaje się też z pieczarkami i kurczakiem, dzięki czemu pokarm jest bardziej kaloryczny.

Leczo ma średnio 171 kcal i 10 g białka, więc jest pożywnym posiłkiem dla każdego. Danie ma też ok 17 g węglowodanów i niewiele ponad 7g tłuszczu. Zawarta w nim papryka sprawia, że potrawa ma dużą ilość witaminy C oraz minerałów, takich jak magnez czy potas. Danie podaje się w formie głównego posiłku oraz jako dodatek do mięsa. Coraz popularniejsze jest też leczo wegetariańskie, gdzie zamiast kiełbasy dodaje się cukinię.

Klasyczne leczo z kiełbasą

Leczo pochodzi z Węgier, lecz jest popularnym daniem w Polsce, Niemczech, Czechach, na Ukrainie i Słowacji. W kraju naszych „bratanków” lecso oznacza połączenie papryki i pomidorów.

Składniki:

  • 200 g wiejskiej kiełbasy,
  • 1 kg pomidorów,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 cebule,
  • 3 papryki czerwone,
  • 2 łyżki sproszkowanej papryki,
  • 1 łyżeczka ostrej papryki,
  • przyprawy: sól, pieprz, kolendra.

Czas przygotowania: 50 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Pokrój cebulę w kostkę, kiełbasę w plasterki i smaż na patelni przez około 8 minut.
  • Składniki włóż od garnka i dodaj starty czosnek.
  • Dodaj papryki skrojone w kostkę i mieszaj wszystko przez 5 minut.
  • Wszystko przypraw solą i pieprzem wedle uznania.
  • Do potrawy dodaj pokrojone pomidory bez skórki i nasion.
  • Wszystko gotuj przez pół godziny, co chwilę mieszając.
  • Danie można podawać na obiad lub zawekować do słoików jako przetwory na zimę.

Smacznego!

Wegetariańskie leczo z cukinii

Składniki na 4 porcje:

  • 2 średnie cukinie,
  • 1 czerwona papryka,
  • 2 pomidory,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 średniej wielkości cebula,
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • przyprawy: zioła prowansalskie, sól, pieprz, cukier.

Czas przygotowania: 50 minut

Poziom trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Rozgrzej oliwę z oliwek na patelni.
  • Smaż cebulę i czosnek aż do zeszklenia.
  • Dodaj na patelnię pokrojoną cukinię i czerwoną paprykę.
  • Dolej pół szklanki wody i duś warzywa, aż zmiękną.
  • Wrzuć poszatkowane pomidory i koncentrat pomidorowy.
  • Całość przypraw ziołami, solą, pieprzem i chili.
  • Duś potrawę ok 20 minut i podawaj z bagietką.

Jedna porcja leczo z cukinii ma 73 kcal, więc jest świetną potrawą dla osób odchudzających się. Cukinia jest bogata w witaminy A, C, K, PP i B1 oraz beta karoten. Dodatkowo warzywo odkwasza organizm i usprawnia proces trawienia.

Leczo z pieczarkami i kurczakiem

Składniki:

  • 1 cebula,
  • 300 g piersi z kurczaka,
  • 3 łyżki oleju ze słonecznika,
  • 500 g pieczarek,
  • 1 żółta papryka,
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 zielona papryka,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, bazylia, oregano.

Czas przygotowania: 50 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Obierz cebulę, pokrój na małe kawałeczki i podsmaż na patelni.
  • Dokładnie umyj pieczarki i pokrój w plasterki.
  • Wyczyść papryki i skrój na drobną kostkę.
  • Kurczaka umyj, osusz i pokrój na małe kawałki.
  • Mięso smaż na oleju, aż nabierze kolorów.
  • Dołóż warzywa i smaż wszystko około 8 minut.
  • Dodaj 1/4 szklanki wody i duś na wolnym ogniu około pół godziny.
  • Przypraw wedle uznania solą, pieprzem, bazylią i oregano.
  • Danie najlepiej jeść z chlebem lub ryżem.

Smacznego!

Komentarze
Zapraszamy do dyskusji
Czekamy na Twoją opinię w tym temacie. Dołącz do dyskusji!
Słoiczek z domowym leczo.
©greenazya/Fotolia
Styl życia
Przepis na łatwe i smaczne leczo z bakłażanem, papryką i cukinią
Leczo powinno zawierać odrobinę kiełbasy, bakłażana, papryki, cukinii, pomidorów, czerwonej cebuli, ogórków kiszonych i czosnku.

Leczo powinno zawierać odrobinę kiełbasy, bakłażana, papryki, cukinii, pomidorów, czerwonej cebuli, ogórków kiszonych i czosnku.   Cukinia jest jednym ze składników leczo. Jest delikatna w smaku i lekkostrawna. Zawiera potas, żelazo, magnez oraz witaminy grupy A (wspomagają wzrok), C (ograniczają stres i podnoszą odporność organizmu), K (regulują procesy krzepnięcia krwi) i B (wpływają pozytywnie na mózg i układ krwionośny). Cukinia odkwasza organizm człowieka, wpływa pozytywnie na procesy trawienia i jest polecana osobom przebywającym na diecie. Leczo z bakłażanem i cukinią Leczo z dodatkiem papryki, bakłażanu, cukinii i pomidorów zachwyca smakiem i aromatem . Jest idealne na lekki i pożywny obiad dla całej rodziny.   Potrzebujesz: woka, garnka.   Składniki: 1 papryka czerwona, 1 papryka zielona, 1 papryka żółta, 1 bakłażan , 1 cukinia, 2 puszki pomidorów, 2 świeże pomidory, 1 czerwona cebula, 4 ogórki kiszone , 250 g kiełbasy śląskiej, 1 ząbek czosnku, 2 łyżki oliwy z oliwek, sól (do smaku), pieprz (do smaku), papryka chili mielona (do smaku), papryka słodka mielona (do smaku), papryka ostra mielona (do smaku), bazylia (do smaku), tymianek (do smaku).   Czas przygotowania: 45 minut Stopień trudności: łatwy   Wskazówki: Leczo najlepiej smakuje podawane razem z bagietkami czosnkowymi.   Sposób przygotowania: Umyj wszystkie warzywa. Pokrój paprykę, bakłażana, cukinię i ogórki w połówki krążków. Kiełbasę pokrój w kostkę. Na woku rozgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek. Wrzuć cebulę. Podsmażaj aż stanie się szklista. Dodaj do cebuli kiełbasę. Gdy kiełbasa się zarumieni, dodaj paprykę. Dokładnie wymieszaj i smaż około 5 minut. Dodaj bakłażana i cukinię....

Garnek z leczo widziany z góry
©gkrphoto/Fotolia
Styl życia
Leczo klasyczne - przepis na węgierskie danie
Leczo klasyczne jest potrawą wywodzącą się z kuchni węgierskiej. Znane jest także na Ukrainie, Czechach, Słowacji i w Niemczech.

Leczo klasyczne jest potrawą wywodzącą się z kuchni węgierskiej. Znane jest także na Ukrainie, Czechach, Słowacji i w Niemczech.   Na Węgrzech danie przyrządza się z pomidorów, papryki z dodatkiem wędzonej słoniny . W Polsce leczo wygląda inaczej, gdyż główną rolę w daniu spełnia cukinia lub bakłażany . Składniki: cebula (3 sztuki), papryka czerwona (2 sztuki), papryka żółta (1 sztuka), papryka zielona (1 sztuka), puszka pomidorów, koncentrat pomidorowy (1 łyżka), czosnek (2 ząbki), ketchup pikantny, słodka papryka w proszku (1 łyżka), sól, pieprz, trzy laski kiełbasy, olej do smażenia.   Czas przygotowania: 60 minut Stopień trudności: średni   Sposób przygotowania: Cebulę pokrój w drobną kostkę lub piórka (dowolnie), po czym obsmaż ją na gorącym oleju. Wszystkie rodzaje papryki oczyść z nasion i pokrój w cienkie paski. Całość przełóż do głębokiego garnka, dodaj 3/4 szklanki wody i w takiej postaci duś pod przykryciem . Po obsmażeniu cebuli dodaj ją do garnka z papryką, wymieszaj i dalej duś. W tym czasie pokrojoną w drobną kostkę kiełbasę podsmaż na patelni po cebuli, po czym dodaj do naczynia z duszonymi warzywami. Potrawę zostaw pod przykryciem przez około 20 minut na małym ogniu. Następnie dodaj do niej pomidory z puszki i pikantny ketchup. Całość dopraw czosnkiem oraz papryką w proszku i gotuj jeszcze przez około 10 minut. Na sam koniec dopraw solą i pieprzem do smaku.   Smacznego! Krupnik dla niemowlaka wykonasz błyskawicznie. Poznaj przepis na zupkę dla maluszka .  Marynata jest niepowtarzalnym dodatkiem golonki. Sprawdź przepis na cytrynowo-miodową marynatę .  Spaghetti putanesca jest jednym z najbardziej popularnych dań kuchni włoskiej. Zobacz przepis na putanescę . 

Talerz z plackami z kabaczka.
©Maksim Shebeko/Fotolia
Styl życia
Leczo i placki z kabaczka z czosnkiem: 2 smaczne i łatwe przepisy na kabaczka
Na leczo z kabaczka, czyli żółtej cukinii potrzebne są: papryka, cebula, pomidory, parówki, koncentrat pomidorowy i około 700 gramowy kabaczek. Składniki kroi się w kostkę i dusi w garnku z przykrywką. Ciasto na placki powstaje ze startej cukinii, mąki, czosnku i jajka.

Na leczo z kabaczka, czyli żółtej cukinii potrzebne są: papryka, cebula, pomidory, parówki, koncentrat pomidorowy i około 700 gramowy kabaczek. Składniki kroi się w kostkę i dusi w garnku z przykrywką. Ciasto na placki powstaje ze startej cukinii, mąki, czosnku i jajka.   Cisto na placki z cukinii można urozmaicić, dodając np. pestki dyni lub migdały. Jeżeli lubisz dania na ostro, dodaj 1 łyżeczkę ostrego chili. Leczo z kabaczka i parówek, krok po kroku Przygotuj wcześniej wysoką patelnię oraz duży garnek z przykrywką.   Składniki (na około 6 porcji): 1 duży kabaczek (około 700 gramów), 1 czerwona papryka, 2 duże pomidory , 5 parówek z indyka (całe opakowanie 215 gramów), 1 duża cebula, 1 łyżka przyprawy do leczo lub gulaszu, około 100 mililitrów wody, 3 łyżki koncentratu pomidorowego, 4 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki masła 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka pieprzu.   Czas przygotowania: około 40 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Kabaczek obierz ze skóry, usuń pestki i pokrój w kostkę. To samo zrób z papryką, tylko bez obierania ze skóry. Warzywa wrzuć na patelnię z rozgrzaną oliwą (2 łyżki). Dodaj przyprawę do leczo, koncentrat pomidorowy i smaż około 10 minut. Zawartość patelni przełóż do garnka z wodą, przykryj pokrywą i duś 10 minut. Cebulę pokrój w kostkę i smaż na patelni z rozgrzanym masłem około 4 minuty (aż się zeszkli). Dodaj cebulę do garnka z kabaczkiem. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek. Dodaj pokrojone parówki w plastry (około 1 centymetrowe) i smaż około 3 minuty. Pomidory sparz wrzątkiem i zdejmij skórę. Obrane warzywa pokrój na mniejsze kawałki, dodaj do parówek i wymieszaj. Całość smaż około 2 minuty. Pomidory z parówkami przełóż do garnka z...

Nasze akcje
Delia My Cream
Styl życia

Krem idealnie dopasowany? Zrób go sama, z Delią to łatwe!

Partner
Macchia marki Tubądzin - wystrój we włoskim stylu
Styl życia

Mieszkanie inspirowane słoneczną Italią. Styl, który pokochały gwiazdy!

Partner
lenor-fresh-air-efect
Fleszstyle

Jak urządzić wnętrze, by zawsze zachwycało świeżością?

Partner
dax-cashmere-podklad-moon-blink
Fleszstyle

Klaudia El Dursi i Marcelina Zawadzka pokochały ten drogeryjny podkład i bazy pod makijaż!

Partner
Motorola moto g100
Styl życia

Uwielbiasz spędzać czas z przyjaciółmi? Wiemy, co zrobić, żeby te spotkania dawały ci jeszcze więcej radości!

Partner