Przepisy na smażony ryż z sezamem i zapiekany ryż z krewetkami
Ryż z warzywami idealnie nadaje się do smażenia w woku lub na patelni bądź do zapiekania w piekarniku. W połączeniu z chińskimi lub meksykańskimi przyprawami zyskasz główne danie na obiad lub kolację.
Ryż z warzywami idealnie nadaje się do smażenia w woku lub na patelni bądź do zapiekania w piekarniku. W połączeniu z chińskimi lub meksykańskimi przyprawami zyskasz główne danie na obiad lub kolację.
Ryż wspaniale wchłania smaki warzyw i przypraw, stanowiąc idealną bazę do komponowania posiłków rodem z Azji czy Ameryki Południowej.
Smażony ryż z chrupiącymi warzywami z woka z sezamem
Smażony ryż to pyszna propozycja głównego dania obiadowego. Dobrze sprawdzą się tu również gotowe mieszanki mrożonych warzyw w słupkach.
Rada: jeśli nie masz woka, użyj solidnego garnka z grubym dnem – sprawdzi się doskonale do smażenia warzyw na chrupiąco.
Składniki (na 2 duże porcje):
- 2 woreczki ryżu (łącznie 200 gramów),
- olej sezamowy do smażenia,
- garść ziarenek sezamu,
- pęczek szczypioru,
- 1 brokuł,
- pół kalafiora,
- 1 por,
- 1 papryka,
- 1 marchew,
- 10 pieczarek,
- 2 obrane i drobno posiekane ząbki czosnku,
- dwucentymetrowy kawałek świeżego imbiru,
- 2 garści mrożonej fasolki szparagowej,
- kawałeczek świeżej papryczki chilli,
- kilka suszonych grzybów mun,
- garść marynowanych pędów bambusa,
- 2 łyżki cukru trzcinowego,
- olej sezamowy do smażenia,
- 4 łyżki sosu sojowego,
- 4 łyżki octu ryżowego,
- sok z połowy cytryny.
Czas przygotowania: 30 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Ugotuj ryż w woreczkach (około 15 minut od momentu wrzenia wody).
- Zalej grzyby mun odrobiną wrzątku na kilka minut.
- Pokrój na drobne kawałki wszystkie warzywa i imbir, odcedź pędy bambusa.
- W woku rozgrzej kilka łyżek oleju.
- Smaż kilka minut por, papryczkę chilli, czosnek, imbir.
- Dodaj resztę warzyw, sos sojowy i smaż około 10 minut, delikatnie mieszając.
- Wrzuć na patelnię pędy bambusa, odcedzone grzyby mun, cukier trzcinowy, ocet ryżowy i duś jeszcze kilka minut.
- Wymieszaj usmażone warzywa z wysypanym z woreczków ryżem.
- Gotowe danie posyp ziarenkami sezamu (jeśli lubisz, możesz je wcześniej uprażyć na suchej patelni), posyp drobno pokrojonym szczypiorkiem, polej odrobiną oleju sezamowego i od razu podawaj. Danie będzie dobrze smakować również odsmażane następnego dnia.
Zapiekany ryż z krewetkami po meksykańsku
Treściwy, dobrze doprawiony ryż o lekko rybnym posmaku będzie smakował idealnie w chłodny dzień. Danie to jest stanowi doskonały „comfort food”, gdy z zewnątrz do mieszkania wkrada się jesienna słota.
Składniki (na 2 duże porcje):
- 2 woreczki ryżu,
- 250 gramów ugotowanych krewetek koktajlowych,
- 100 gramów odcedzonej czerwonej fasoli z puszki,
- 100 gramów odcedzonej kukurydzy z puszki,
- 1 średnia cebula,
- 3 ząbki obranego i drobno posiekanego czosnku,
- 2 różnokolorowe papryki,
- pół puszki krojonych pomidorów,
- 1 łyżeczka papryki chilli,
- 1 łyżeczka wędzonej papryki,
- sól, pieprz, cukier,
- olej rzepakowy do smażenia,
- natka pietruszki do dekoracji,
- kilka cienkich plastrów pomidorów,
- odrobina pesto,
- starty żółty ser.
Czas przygotowania: 40 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Ugotuj ryż w woreczkach (około 15 minut od zagotowania wody).
- Pokrój w kostkę cebulę i papryki.
- Na kilku łyżkach oleju usmaż krewetki, posypane wędzoną papryką i oprószone solą oraz pieprzem (smaż maksymalnie 5 minut, ciągle mieszając).
- Na drugiej, dużej patelni zeszklij cebulę, zmniejsz ogień i dodaj czosnek, a po minucie usmażone krewetki i wyłącz palnik.
- Smaż paprykę przez kilka minut na patelni po smażeniu krewetek.
- Połącz składniki na dużej patelni - dodaj fasolę, kukurydzę, pomidory z puszki, paprykę chilli, cukier, sól, pieprz i przełóż wszystko do sporego naczynia do zapiekania.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 180° Celsjusza przez 10 minut.
- Ułóż na wierzchu zapiekanki cieniutkie plastry pomidorów, posmarowane zielonym lub czerwonym pesto i posyp startym żółtym serem.
- Zapiekaj kolejne 10 minut i podawaj poporcjowaną zapiekankę, posypaną natką pietruszki.
Smacznego!
- Przepisy na dania z cykorii są najczęściej bardzo proste i przyjemne w realizacji. Wege przepisy na dania z cykorią: zapiekanka, łódeczki i sałatka.
- Wegetariańskie przepisy obiadowe są równie nieskomplikowane jak receptury z użyciem mięsa. Pyszny wegetariański obiad: przepisy bezmięsne.
- Tarty z warzywami możemy serwować na cieście kruchym lub francuskim. Przepis na tartę z warzywami.