Reklama

Na bożonarodzeniowym stole pojawiają się rozmaite potrawy świąteczne. Wśród nich nie brakuje dań rybnych, a w większości domów królują karp i śledzie. Innymi propozycjami ryby na święta są: pieczony i soczysty łosoś z owocami oraz lekkie galaretki z dorsza.

Reklama

Ryba, a zwłaszcza karp i śledzie, jest tradycyjną potrawą na wigilijnym stole. Przyrządzana jest według różnych przepisów, niekiedy przekazywanych gospodyniom z pokolenia na pokolenie. Na bożonarodzeniowym i wigilijnym stole mogą pojawić się również inne dania na bazie ryb.

Potrawy świąteczne z ryb – czym zaskoczyć gości?

Wieczerza wigilijna i święta Bożego Narodzenia to czas radości, który celebruje się z rodziną przy świątecznym stole zastawionym przeróżnymi daniami. Na Wigilii obowiązują potrawy postne, wśród których prawdziwą królową jest ryba, przeważnie karp. Gospodynie przygotowują go według różnych przepisów, np. w panierce lub w galarecie. Na bożonarodzeniowym i wigilijnym stole nie może zabraknąć również śledzi i sałatek śledziowych. Urozmaiceniem tradycyjnych potraw świątecznych będą inne dania przygotowane na bazie ryb. Wśród nich mogą pojawić się m.in.: pasztet rybny, pieczony łosoś udekorowany pomarańczami i żurawiną, łosoś ze szpinakiem, w aromatycznym, cytrynowym sosie lub zawijany w delikatniej szynce parmeńskiej. Prawdziwym przysmakiem jest krucha tarta z grillowaną papryką i wędzonym pstrągiem. Podniebienia wszystkich bożonarodzeniowych biesiadników z pewnością zachwyci galaretka rybna z dodatkiem awokado i krewetek.

Prosty przepis na pieczonego łososia z żurawiną i pomarańczą

Składniki:

  • 450 g filetu z łososia,
  • ½ dużej pomarańczy,
  • żurawina ze słoiczka,
  • posiekany koperek.

Składniki na marynatę:

  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
  • sok wyciśnięty z ½ pomarańczy,
  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki w proszku,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 1 łyżka syropu klonowego (opcjonalnie miodu).

Sposób przygotowania:

  • Opłucz łososia. Połóż go na desce, skórką do dołu. Między skórę a mięso włóż nóż. Przytrzymują koniec filetu przeciągnij nożem tak, by odciąć skórkę. Łososia pozbawionego skóry podziel na 3 mniejsze porcje. Dopraw solą i pieprzem.
  • Wysmaruj łososia słodką i ostrą papryką w proszku. Włóż rybę do naczynia żaroodpornego i polej sokiem z pomarańczy wymieszanym z syropem klonowym oraz oliwą. Rybę obtocz w marynacie. Odłóż do zamarynowania na około 30 minut.
  • Nagrzej piekarniki do 210 stopni Celsjusza. Na łososiu ułóż pomarańczę pokrojoną w półplasterki. Wstaw do piekarnika i piecz przez około 20 minut. Na wierzch upieczonej ryby wyłóż żurawinę i posiekany koperek.

Przepis na wykwitną galaretkę rybną z awokado i krewetkami

Składniki:

  • 200 g filetu z dorsza bez skóry i ości,
  • 6 blanszowanych krewetek (bez pancerza),
  • ½ awokado,
  • sok z cytryny (do skropienia),
  • 3 ½ łyżki żelatyny w proszku,
  • posiekany koperek i natka pietruszki.

Składniki na bulion jarzynowy:

  • ok. 1,2 litra wody,
  • włoszczyzna,
  • 2 łyżki sosu rybnego (opcjonalnie 4 łyżki białego wina),
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 2 łyżki oliwy,
  • ½ łyżeczki cukru,
  • 2 ziarenka: czarnego pieprzu, ziela angielskiego,
  • listek laurowy.

Sposób przygotowania:

  • Zacznij od ugotowania bulionu jarzynowego. Do rondelka wlej wodę, dodaj obrane i pokrojone warzywa z włoszczyzny oraz przyprawy: pieprz, sól, ziele angielskie, liść laurowy. Całość gotuj do miękkości warzyw (około 20 minut). Odcedź.
  • Marchewkę z wywaru pokrój na cienkie plastry. Odłóż.
  • Do wywaru dodaj sos rybny (lub wino), sok z cytryny, oliwę i cukier. Podgrzej do (prawie) zagotowania. Odstaw z ognia i dodaj żelatynę w proszku. Całość mieszaj do rozpuszczenia żelatyny. Odstaw z ognia i wystudź.
  • Opłucz rybę i osusz ją za pomocą papierowego ręcznika. Ułóż w naczyniu do gotowania na parze. Gotuj przez około 10 minut. Rybę wyjmij, odsącz i pokrój na mniejsze kawałki.
  • Pokrój krewetki na plasterki. Obierz awokado i pokrój w kostkę. Skrop sokiem z cytryny.
  • Wlej połowę ostudzonego i lekko zgęstniałego bulionu do małych miseczek. Włóż kawałki ryby i krewetek, a także pokrojone: marchewkę, awokado, koperek i natkę pietruszki. Całość zalej resztą bulionu. Odstaw do całkowitego wystudzenia. Wstaw do lodówki, aby galaretka stężała.
Reklama

Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama