Rybne potrawy świąteczne – pomysły na rybę na święta: łosoś z owocami, galaretki z dorsza
Na bożonarodzeniowym stole pojawiają się rozmaite potrawy świąteczne. Wśród nich nie brakuje dań rybnych, a w większości domów królują karp i śledzie. Innymi propozycjami ryby na święta są: pieczony i soczysty łosoś z owocami oraz lekkie galaretki z dorsza.
Na bożonarodzeniowym stole pojawiają się rozmaite potrawy świąteczne. Wśród nich nie brakuje dań rybnych, a w większości domów królują karp i śledzie. Innymi propozycjami ryby na święta są: pieczony i soczysty łosoś z owocami oraz lekkie galaretki z dorsza.
Ryba, a zwłaszcza karp i śledzie, jest tradycyjną potrawą na wigilijnym stole. Przyrządzana jest według różnych przepisów, niekiedy przekazywanych gospodyniom z pokolenia na pokolenie. Na bożonarodzeniowym i wigilijnym stole mogą pojawić się również inne dania na bazie ryb.
Potrawy świąteczne z ryb – czym zaskoczyć gości?
Wieczerza wigilijna i święta Bożego Narodzenia to czas radości, który celebruje się z rodziną przy świątecznym stole zastawionym przeróżnymi daniami. Na Wigilii obowiązują potrawy postne, wśród których prawdziwą królową jest ryba, przeważnie karp. Gospodynie przygotowują go według różnych przepisów, np. w panierce lub w galarecie. Na bożonarodzeniowym i wigilijnym stole nie może zabraknąć również śledzi i sałatek śledziowych. Urozmaiceniem tradycyjnych potraw świątecznych będą inne dania przygotowane na bazie ryb. Wśród nich mogą pojawić się m.in.: pasztet rybny, pieczony łosoś udekorowany pomarańczami i żurawiną, łosoś ze szpinakiem, w aromatycznym, cytrynowym sosie lub zawijany w delikatniej szynce parmeńskiej. Prawdziwym przysmakiem jest krucha tarta z grillowaną papryką i wędzonym pstrągiem. Podniebienia wszystkich bożonarodzeniowych biesiadników z pewnością zachwyci galaretka rybna z dodatkiem awokado i krewetek.
Prosty przepis na pieczonego łososia z żurawiną i pomarańczą
Składniki:
- 450 g filetu z łososia,
- ½ dużej pomarańczy,
- żurawina ze słoiczka,
- posiekany koperek.
Składniki na marynatę:
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
- sok wyciśnięty z ½ pomarańczy,
- 1/3 łyżeczki ostrej papryki w proszku,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- 1 łyżka syropu klonowego (opcjonalnie miodu).
Sposób przygotowania:
- Opłucz łososia. Połóż go na desce, skórką do dołu. Między skórę a mięso włóż nóż. Przytrzymują koniec filetu przeciągnij nożem tak, by odciąć skórkę. Łososia pozbawionego skóry podziel na 3 mniejsze porcje. Dopraw solą i pieprzem.
- Wysmaruj łososia słodką i ostrą papryką w proszku. Włóż rybę do naczynia żaroodpornego i polej sokiem z pomarańczy wymieszanym z syropem klonowym oraz oliwą. Rybę obtocz w marynacie. Odłóż do zamarynowania na około 30 minut.
- Nagrzej piekarniki do 210 stopni Celsjusza. Na łososiu ułóż pomarańczę pokrojoną w półplasterki. Wstaw do piekarnika i piecz przez około 20 minut. Na wierzch upieczonej ryby wyłóż żurawinę i posiekany koperek.
Przepis na wykwitną galaretkę rybną z awokado i krewetkami
Składniki:
- 200 g filetu z dorsza bez skóry i ości,
- 6 blanszowanych krewetek (bez pancerza),
- ½ awokado,
- sok z cytryny (do skropienia),
- 3 ½ łyżki żelatyny w proszku,
- posiekany koperek i natka pietruszki.
Składniki na bulion jarzynowy:
- ok. 1,2 litra wody,
- włoszczyzna,
- 2 łyżki sosu rybnego (opcjonalnie 4 łyżki białego wina),
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 2 łyżki oliwy,
- ½ łyżeczki cukru,
- 2 ziarenka: czarnego pieprzu, ziela angielskiego,
- listek laurowy.
Sposób przygotowania:
- Zacznij od ugotowania bulionu jarzynowego. Do rondelka wlej wodę, dodaj obrane i pokrojone warzywa z włoszczyzny oraz przyprawy: pieprz, sól, ziele angielskie, liść laurowy. Całość gotuj do miękkości warzyw (około 20 minut). Odcedź.
- Marchewkę z wywaru pokrój na cienkie plastry. Odłóż.
- Do wywaru dodaj sos rybny (lub wino), sok z cytryny, oliwę i cukier. Podgrzej do (prawie) zagotowania. Odstaw z ognia i dodaj żelatynę w proszku. Całość mieszaj do rozpuszczenia żelatyny. Odstaw z ognia i wystudź.
- Opłucz rybę i osusz ją za pomocą papierowego ręcznika. Ułóż w naczyniu do gotowania na parze. Gotuj przez około 10 minut. Rybę wyjmij, odsącz i pokrój na mniejsze kawałki.
- Pokrój krewetki na plasterki. Obierz awokado i pokrój w kostkę. Skrop sokiem z cytryny.
- Wlej połowę ostudzonego i lekko zgęstniałego bulionu do małych miseczek. Włóż kawałki ryby i krewetek, a także pokrojone: marchewkę, awokado, koperek i natkę pietruszki. Całość zalej resztą bulionu. Odstaw do całkowitego wystudzenia. Wstaw do lodówki, aby galaretka stężała.
Smacznego!