Rozgrzewające śniadania na zimę - 3 przepisy
Rozgrzewające śniadania na zimę - 3 przepisy
Opublikowano: czwartek, 12 grudnia 2019 10:00
Reklama
Rozgrzewające śniadanie na ciepło to podstawa w chłodne, zimowe poranki. Zimowe śniadanie powinno być sycące i urozmaicone. Poniżej znajdziesz 3 przepisy na rozgrzewające śniadanie - szakszukę z jajkiem, owsiankę z owocami i omlet z warzywami.
Reklama
Przepis na szakszukę z jajkami
- puszka pomidorów krojonych
- papryka
- cebula
- ząbek czosnku
- 2 jajka
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- przyprawy: sól, pieprz, kmin rzymski, słodka papryka
Jak zrobić szakszukę z jajkami?
- Cebulkę kroimy w piórka i smażymy na 2 łyżkach oliwy z oliwek. Pod koniec smażenia dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Przez ten czas kroimy paprykę w cienkie paseczki.
- Do podsmażonej cebulki dodajemy paprykę i pomidory. Doprawiamy według uznania i dusimy całość około 20 minut, aż papryka zmięknie.
- Do gorących warzyw wbijamy 2 jajka. Czekamy aż białko się zetnie, z kolei żółtko powinno zostać płynne - podobnie jak w jajkach sadzonych.
- Całość posypujemy solą i pieprzem. Podajemy ze świeżą bagietką lub chlebem.
Przepis na owsiankę z owocami i cynamonem
- 100 g płatków owsianych
- 400 ml wody
- 5 łyżek jogurtu
- 2 łyżki miodu
- szczypta cynamonu
- owoce: banany, jabłka, gruszki
Jak zrobić owsiankę z owocami?
- Płatki owsiane wsypujemy do miski i zalewamy je gorącą wodą. Pozostawiamy na 10 minut, aż płatki wchłoną wodę.
- Dodajemy jogurt, miód i pokrojone owoce.
- Całość posypujemy szczyptą cynamonu.
Przepis na omlet z warzywami
- 3 jajka
- 1/2 pomidora
- 1/3 czerwonej papryki
- szczypiorek
- 2 łyżki masła
- przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, bazylia
Jak zrobić omlet z warzywami?
- Paprykę kroimy w bardzo drobną kosteczkę, a pomidora w plasterki.
- Paprykę podsmażamy na łyżce masła. Przez ten czas w misce mieszamy jajka z przyprawami.
- Do papryki dodajemy roztrzepane jajka.
- Na wierch kładziemy pomidora i szczypiorek.
- Kiedy omlet się nieco zatnie przewracamy go na drugą stronę. Można również usmażyć omlet pod przykryciem, wtedy już nie musimy go przewracać na drugą stronę.
- Omlet z warzywami najlepiej smakuje z dodatkiem świeżej sałatki.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama