Szybkie ciasto: mazurek wielkanocny z kruchego ciasta i nadzienia z cytryn i białej czekolady
Szybkie ciasto: mazurek wielkanocny z kruchego ciasta i nadzienia z cytryn i białej czekolady
Mazurek wielkanocny z cytrynami i białą czekoladą to pyszne ciasto na Wielkanoc. Kruchy spód w połączeniu z delikatnym kremowym nadzieniem tworzy smaczny deser, który idealnie pasuje na świąteczny stół.
Tradycyjny mazurek wielkanocny przygotowuje się z kruchego ciasta, migdałów oraz marmolady. Ciasto to słodki deser, który najczęściej pojawia się na świątecznym stole. Mazurek wielkanocny doskonale komponuje się również z masą kajmakową, chałwą, bakaliami czy kwaśnymi owocami oraz słodką, białą czekoladą.
Cytrynowy mazurek wielkanocny z białą czekoladą, krok po kroku
Biała czekolada to smaczny dodatek, z którego można robić przeróżne desery. Oryginalną i słodką przekąską jest, np.: kremowy pudding, truskawki w czekoladzie, muffinki oraz ciasta i ciasteczka.
Potrzebujesz:
- formy na kruche ciasto (o średnicy 25 cm),
- sita,
- garnków do wykonania kąpieli wodnej.
Składniki na kruche ciasto:
- 2 szklanki mąki tortowej,
- ¾ kostki zimnego masła,
- 4 łyżki cukru pudru,
- 2 jajka,
- 1 łyżeczka cukru waniliowego,
- 2 łyżki przegotowanej wody.
Składniki na krem cytrynowy:
- 2 cytryny,
- ½ szklanki przegotowanej i ostudzonej wody,
- 1 łyżeczka żelatyny,
- ½ szklanki cukru,
- serek mascarpone (150 g),
- tabliczka białej czekolady (200 g).
Czas przygotowania: 60 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania ciasta:
- Mąkę tortową przesiej przez sito.
- Dodaj cukier puder, cukier waniliowy i schłodzone masło.
- Posiekaj nożem składniki i połącz je z żółtkami jaj oraz wodą.
- Wyrób ciasto na jednolitą masę.
- Formę na kruche ciasto posmaruj niewielką ilością masła i wyłóż ją ciastem, nakłuwając spód formy widelcem.
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni Celsjusza.
- Piecz mazurek wielkanocny przez 20 minut i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
- Sposób przygotowania kremu:
- Cytryny obierz ze skóry i pokrój w plastry.
- Do garnka wsyp cukier i wlej wodę.
- Po rozpuszczeniu się cukru dodaj do niego pokrojoną w plastry cytrynę i gotuj 30 minut.
- Do wytworzonego i ostudzonego syropu cytrynowego dodaj żelatynę rozpuszczoną wcześniej w odrobinie wody.
- Rozpuść białą czekoladę w kąpieli wodnej.
- Dodaj serek mascarpone oraz syrop owocowy i dokładnie wymieszaj składniki.
- Powstały krem wyłóż na spód ciasta, a na jego wierzch ułóż całe plastry cytryny.
Smacznego!
Mazurek wielkanocny najlepiej smakuje po wcześniejszym schłodzeniu. Plastry cytryny przed wyłożeniem na wierzch ciasta, można odsączyć z nadmiaru syropu, np. na ręczniku papierowym.