Przetwory ze śliwek węgierek: dżem, węgierki do knedli, likier i kompot, „nutella” ze śliwek z czekoladą
Przetwory, które zrobisz ze śliwek węgierek to np. likier, dżem i krem do smarowania przypominający w smaku słynną „nutellę”. Dodatki do przetworów to głównie cukier, woda, ale też kakao, spirytus i czekolada.
Przetwory, które zrobisz ze śliwek węgierek to np. likier, dżem i krem do smarowania przypominający w smaku słynną „nutellę”. Dodatki do przetworów to głównie cukier, woda, ale też kakao, spirytus i czekolada.
Do przygotowania przetworów ze śliwek węgierek wybierz dojrzałe, podobnej wielkości owoce. Dzięki temu szybciej przygotujesz np. dżem i łatwiej będzie ci zmieścić je w słoikach.
Dżem ze śliwek bez zagęstników
Składniki:
- 2,5 kg śliwek węgierek,
- 1,5 szklanki cukru,
- 2-3 łyżki wody.
Czas przygotowania: 3,5 godziny
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Umyj i wyparz słoiki.
- Umyj śliwki i usuń z nich pestki.
- Włóż owoce do dużego garnka. Smaż, cały czas mieszając. Jeśli śliwki nie chcą się rozpaść na początku smażenia, możesz dodać do nich wody.
- Smaż przez 3,5 godziny. Możesz też dusić śliwki krócej, kilka razy w ciągu dnia z przerwami. Dzięki drugiej metodzie, dżem gęstnieje szybciej.
- W połowie czasu smażenia lub duszenia wsyp cukier.
- Kiedy dżem osiągnie odpowiednią konsystencję, przełóż go do słoików. Nie wypełniaj ich po brzegi, zostaw około 1 cm wolnego miejsca od brzegu słoika.
- Pasteryzuj przez 15 minut w garnku wypełnionym wodą do ¾ wysokości słoików.
- Pozostaw słoiki do ostygnięcia.
Smacznego!
Śliwki węgierki w cukrze do klusek lub knedli
Składniki:
- 1 kg śliwek,
- 0,5 kg cukru,
- 0,5 l wody.
Czas przygotowania: 30-40 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Umyj i wyparz słoiki.
- Umyj śliwki i wyjmij z nich pestki.
- Układaj owoce w słoikach warstwami. Każdą warstwę zasypuj 1 łyżką cukru.
- Dolej do słoi po 5-6 łyżek wody.
- Zakręć słoiki i pasteryzuj je przez 30 minut. Podgrzewaj śliwki zalane wodą do wysokości około ¾ słoików.
Smacznego!
Likier ze śliwek węgierek
Składniki:
- 1 kg śliwek węgierek,
- 0,5 kg cukru,
- 3 szklanki spirytusu.
Czas przygotowania: 20 minut, ale likier musi odstać około miesiąc, aby nabrał mocy
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Umyj i wyparz duży słój.
- Umyj śliwki i usuń z nich pestki.
- Rozgnieć owoce i włóż je do słoja.
- Zalej śliwki spirytusem i dosyp do nich cukru.
- Zamknij słój i postaw go w słonecznym miejscu na miesiąc.
- Po miesiącu przefiltruj likier przez gazę i przelej do butelek.
Smacznego!
Kompot ze śliwek węgierek
Składniki:
- 0,5 kg śliwek węgierek,
- 2-3 łyżki cukru,
- 5-6 goździków,
- kawałek kory cynamonu.
Czas przygotowania: około 30 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Umyj i wyparz słoik.
- Umyj śliwki oraz usuń z nich pestki.
- Posyp owoce cukrem i zalej je wodą.
- Dodaj przyprawy.
- Zalej kompot wrzątkiem i pasteryzuj około 15 minut.
Smacznego!
„Nutella” ze śliwek z czekoladą i kakao
Składniki:
- 5 kg śliwek węgierek,
- 200 g gorzkiej czekolady,
- 160 g kakao,
- 2 kg cukru,
- opakowanie cukru waniliowego,
- 2-3 łyżki wody.
Czas przygotowania: 3-3,5 godziny
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Umyj i wyparz słoiki.
- Umyj śliwki i usuń z nich pestki.
- Rozdrobnij owoce w maszynce do mięsa i przełóż je do garnka.
- Na dno garnka wlej wodę, aby śliwki się nie przypaliły.
- Wsyp cukier i gotuj przez 3 godziny, mieszając od czasu do czasu.
- Dodaj cukier wanilinowy i kakao. Gotuj te składniki przez 10-15 minut.
- Połam czekoladę i dodaj do masy w garnku.
- Kiedy czekolada się rozpuści, przełóż nutellę do słoików.
- Pasteryzuj słoiki zalane wodą do ¾ swojej wysokości przez 10 minut.
Smacznego!
- Próbowałaś śliwki chińskiej? Jak jeść liczi - właściwości liczi.
- Mięso na słodko? Potrawy świąteczne: schab ze śliwką.
- Cierpisz na zaparcia? Oto domowe sposoby na przeczyszczenie jelit.