Przetwory z pietruszki, marchewki i selera - włoszczyzna do słoików na zimę
Przetwory z pietruszki, marchewki i selera - włoszczyzna do słoików na zimę
Opublikowano: poniedziałek, 2 września 2019 15:00
Reklama
Przetwory z marchewki, pietruszki i selera są idealnym dodatkiem do zimowych obiadów. Włoszczyzna do słoików jest bardzo prosta w przygotowaniu i tania. Duszoną marchewkę i marynowany seler można użyć do wielu sałatek i dań. Poniżej znajdziesz najprostsze przepisy na przetwory z warzyw korzennych na zimę.
Reklama
Przepis na duszoną marchewkę w słoikach
- 2 kg marchewki
- 5 łyżki cukru białego
- łyżka soli
- szklanka octu 10%
- 4 szklanki wody
Jak zrobić duszoną marchewkę w słoikach?
- Marchewkę obieramy, myjemy i kroimy w drobną kosteczkę.
- Wszystkie składniki wrzucamy do garnka i zagotowujemy. Przykrywamy przykrywką i dusimy przez 20 minut.
- Gorącą marchewkę przekładamy do wyparzonych słoików i dokładnie zakręcamy. Kładziemy do góry dnem do wystygnięcia.
Przepis na seler marynowany na zimę
- 4 średnie selery
- 8 szklanek wody
- 1,5 szklanki octu 10%
- szklanka cukru
- łyżka soli
Jak zrobić seler marynowany w słoikach?
- Seler obrać, umyć i zatrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Resztę składników zagotować w dużym garnku.
- Dorzucić seler i podgotować przez 5 minut.
- Gorący wywar przelać do słoików, dokładnie zakręcić i pasteryzować przez 15 minut.
Przepis na sałatkę z marchewką i pietruszką
- 1 kg marchewki
- 1 kg pietruszki
- 200 g selera
- 500 g soli
Jak zrobić sałatkę z marchewkę i pietruszką do słoików?
- Warzywa obrać, umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Zasypać solą i dokładnie zamieszać. Odstawić na dwie godziny.
- Przełożyć do słoików i szczelnie zamknąć.
- Pasteryzować przez 15 minut.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama