Przepisy na przetwory z jeżyn: konfitura z jeżyn, nalewka z jeżyn, dżem malinowo-jeżynowy i kompot
Przetwory z jeżyn, czyli kompot, dżem bądź konfitura z jeżyn są łatwe w przygotowaniu. Wymagają zmieszania składników i przesmażenia ich, zalania alkoholem bądź zasypania cukrem.
Przetwory z jeżyn, czyli kompot, dżem bądź konfitura z jeżyn są łatwe w przygotowaniu. Wymagają zmieszania składników i przesmażenia ich, zalania alkoholem bądź zasypania cukrem.
100 g jeżyn zawiera aż 21 mg witaminy C, co stanowi 60% dziennego zapotrzebowania człowieka na tę witaminę. Z tych pysznych owoców możesz zrobić m.in. nalewkę na przeziębienie lub dżem malinowo-jeżynowy łączący właściwości obu owoców.
Masz ochotę na wyjątkowe w smaku przetwory z jeżyn? Wykorzystaj dostępny kod rabatowy Frisco.
Konfitura z jeżyn
Składniki:
- 3 kg jeżyn,
- 2 szklanki cukru,
- 2 szklanki wody.
Czas przygotowania: około 60 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Opłucz jeżyny i połóż je na sitku, aby ściekła z nich woda.
- Wsyp cukier i wlej wodę na patelnię. Podsmażaj dotąd, aż powstanie syrop. Mieszaj co jakiś czas, aby się nie przypalił.
- Do syropu dodaj jeżyny. Smaż wszystko na niewielkim ogniu.
- Zdejmuj pojawiające się na powierzchni owoców szumy, np. papierowym ręcznikiem.
- Kiedy syrop zgęstnieje i połączy się z owocami, zestaw patelnię z gazu.
- Pozostaw konfiturę do ostygnięcia.
- Przełóż ją do słoików.
Nalewka z jeżyn
Składniki:
- 1 kg jeżyn,
- 0,5 l wódki,
- 0,25 l spirytusu,
- 75 dkg cukru.
Czas przygotowania: około 20 minut, dojrzewanie nalewki – kilka miesięcy
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Umyj jeżyny i połóż je na sitku, aby odciekła z nich woda.
- Wsyp owoce do dużego słoja.
- Zasyp je cukrem i zamknij słoik na kilka dni.
- Po kilku dniach zalej owoce spirytusem i pozostaw na kilka dni.
- Następnie przelej zawartość słoika do drugiego podobnej wielkości słoja. Resztę jeżyn zgnieć np. widelcem i zalej wódką.
- Po 7 dniach przelej jeżyny ze słoika z wódką do słoika ze spirytusem.
- Wymieszaj oba płyny, przefiltruj i przelej do butelek.
- Zamknij butelki i pozostaw je w ciemnym miejscu na kilka miesięcy, aby nalewka nabrała smaku.
Dżem malinowo-jeżynowy
Składniki:
- 1 kg jeżyn,
- 1 kg malin,
- 700 g preparatu typu żel-fix,
- można też dodać 1 szklankę cukru.
Czas przygotowania: około 2 godzin
Stopień trudności: średnie
Sposób przygotowania:
- Umyj owoce i zostaw je na sitku, aby odciekła z nich woda.
- Włóż jeżyny i maliny do garnka z dużym dnem.
- Gotuj owoce około 1,5 godziny dotąd, aż się rozgotują. Możesz też dodać cukier.
- Przetrzyj pulpę owocową przez sitko lub gazę. Dodaj żel-fix i gotuj przez 15-20 minut.
- Przełóż dżem do słoiczków i zakręć je.
- Pasteryzuj w wysokim garnku wypełnionym wodą do ¾ wysokości słoików przez około 10-15 minut.
- Po tym czasie wyjmij dżem z garnka i postaw słoiki do góry dnem.
Kompot z jeżyn
Składniki:
- 1 kg jeżyn,
- 4 łyżki cukru,
- 1 szklanka wody.
Czas przygotowania: około 30-40 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Umyj i osusz jeżyny na sitku.
- Przesyp owoce do słoików.
- Zasyp je cukrem i zalej przegotowaną wodą.
- Zakręć słoiki i utrwal kompot w kąpieli wodnej. Kąpiel wodna działa podobnie jak pasteryzacja. Dzięki niej przetwory nie psują się przez kilka miesięcy.
- Wstaw ostudzone słoiki do garnka i zalew chłodną wodą do 2/3 wysokości słoików.
- Przykryj słoiki i podgrzej je na niewielkim ogniu.
- Zmniejsz gaz, gdy woda zacznie falować. Słoiki o pojemności 0,5 l podgrzewaj przez 15-20 minut, a litrowe przez 25-35 minut.
Smacznego!