Reklama

Przetwory z dzikiej róży dostarczają wielu witamin – E, C, K, A, B1 i B2. Sok z płatków dzikiej róży ma aromatyczny zapach, słodki smak i może być stosowany w łagodzeniu objawów zapalenia gardła.

Reklama

Poziom trudności: łatwe

Czas przygotowania: 2 razy po 40 minut

Potrzebujesz:

  • dużego słoika,
  • ostrego nożyka lub nożyczek,
  • garnka,
  • 5-6 małych słoików.

Składniki:

  • 0,5 kg płatków dzikiej róży,
  • 0,5 kg cukru,
  • cytryna,
  • 1 litr wody,
  • pół łyżeczki kwasku cytrynowego.

Sposób wykonania:

1. Ostrym nożykiem lub nożyczkami obetnij białe końcówki płatków dzikiej róży (nadają one gorzkiego smaku).

2. Cytrynę pokrój w plastry.

3. Do dużego słoika wsyp płatki dzikiej róży, plastry cytryny i całość zalej litrem wody. Słoik zamknij i odstaw na 24 godziny.

4. Po upływie 24 godzin odlej sok ze słoika. Dużo soku znajduje się także w płatkach róż, dlatego zanim je wyrzucisz energicznie wyciśnij z nich różowy sok.

5. Odcedzony i wyciśnięty sok wlej do garnka. Dodaj cukier i kwasek cytrynowy. Całość zagotuj i trzymaj na ogniu około 15 minut.

6. Słoiki umyj, wyparz i osusz.

7. Gorący sok wlej do słoików i szczelnie zamknij.

8. Pasteryzuj na niewielkim ogniu przez 10 minut.

Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama