Aromatyczny dodatek do herbaty – sok z płatków dzikiej róży
Przetwory z dzikiej róży dostarczają wielu witamin – E, C, K, A, B1 i B2. Sok z płatków dzikiej róży ma aromatyczny zapach, słodki smak i może być stosowany w łagodzeniu objawów zapalenia gardła.
Przetwory z dzikiej róży dostarczają wielu witamin – E, C, K, A, B1 i B2. Sok z płatków dzikiej róży ma aromatyczny zapach, słodki smak i może być stosowany w łagodzeniu objawów zapalenia gardła.
Poziom trudności: łatwe
Czas przygotowania: 2 razy po 40 minut
Potrzebujesz:
- dużego słoika,
- ostrego nożyka lub nożyczek,
- garnka,
- 5-6 małych słoików.
Składniki:
- 0,5 kg płatków dzikiej róży,
- 0,5 kg cukru,
- cytryna,
- 1 litr wody,
- pół łyżeczki kwasku cytrynowego.
Sposób wykonania:
1. Ostrym nożykiem lub nożyczkami obetnij białe końcówki płatków dzikiej róży (nadają one gorzkiego smaku).
2. Cytrynę pokrój w plastry.
3. Do dużego słoika wsyp płatki dzikiej róży, plastry cytryny i całość zalej litrem wody. Słoik zamknij i odstaw na 24 godziny.
4. Po upływie 24 godzin odlej sok ze słoika. Dużo soku znajduje się także w płatkach róż, dlatego zanim je wyrzucisz energicznie wyciśnij z nich różowy sok.
5. Odcedzony i wyciśnięty sok wlej do garnka. Dodaj cukier i kwasek cytrynowy. Całość zagotuj i trzymaj na ogniu około 15 minut.
6. Słoiki umyj, wyparz i osusz.
7. Gorący sok wlej do słoików i szczelnie zamknij.
8. Pasteryzuj na niewielkim ogniu przez 10 minut.
Smacznego!
- Jesteś fanem letnich warzyw? Zachowaj lato na dłużej i zrób przetwory.
- Lubisz domowe konfitury? Wypróbuj 6 pomysłów na przetwory z moreli.
- Kiszonki regulują układ trawienny. Sprawdź, dlaczego warto jeść kiszone warzywa.