Reklama

Prawdziwki, znane jako borowiki szlachetne lub jadalne, są jednymi z najsmaczniejszych grzybów, z których przygotowuje się rozmaite dania. Suszone są wyjątkowym i aromatycznym składnikiem, nierzadko dodawanym do domowego bigosu.

Reklama

Prawdziwki są wyśmienitym dodatkiem do wielu dań. Świetnie sprawdzają się w roli aromatycznych sosów oraz zup kremów. Podkreślą również smak tradycyjnego polskiego bigosu czy świątecznych pierogów.

Wartość odżywcza prawdziwków

Prawdziwki przez konsumentów cenione są za wyjątkowy smak i aromat, ale również za swoją wartość odżywczą. Suszone są źródłem witamin z grupy B, zwłaszcza B1 i B2 oraz składników mineralnych jak żelazo, magnez oraz fosfor. Ponadto porównując je do innych rodzajów grzybów, dostarczają dużej ilości białka – w 100 g borowików jest go od 3-5 g (młodsze grzyby zawierają więcej białka).

Przepis na włoski makaron z prawdziwkami

Składniki (na 4 porcje):

  • 500 gramów makaronu tagliatelle,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 4 szalotki,
  • 800 gramów prawdziwków,
  • 200 mililitrów śmietany kremówki,
  • 150 mililitrów białego wytrawnego wina,
  • 1 pęczek natki pietruszki,
  • 1 ostra papryka,
  • 50 gramów + 1 łyżka masła,
  • 1 cytryna,
  • sól, pieprz, brązowy cukier.

Stopień trudności: średni

Czas przygotowania 30 minut

Sposób przygotowania:

  • W dużym garnku zagotuj osoloną wodę na makaron. Ugotuj go al dente, czyli na półtwardo.
  • Szalotkę oraz czosnek obierz i posiekaj. Z ostrej papryki wyjmij gniazda nasienne, a następnie ją pokrój.
  • Prawdziwki oczyść. Pokrój je na spore kawałki.
  • W rondelku rozpuść 50 gramów masła, dodaj czosnek, szalotkę oraz ostrą paprykę. Duś do momentu, aż szalotka i czosnek się zeszklą. Następnie dodaj grzyby, białe wino, małą łyżeczkę soli oraz połowę skórki cytryny.
  • Kiedy płyn odrobinę odparuje dodaj śmietankę. Odparuj, aż sos stanie się gęsty.
  • Dodaj resztę skórki cytryny, dopraw solą, pieprzem i odrobiną brązowego cukru.
  • Odcedzony makaron połącz z sosem. Posyp posiekaną natką pietruszki. Dodaj łyżkę masła. Wszystko wymieszaj.

Przepis na bigos po myśliwsku

Składniki (na 12 porcji):

  • 3 kilogramy kiszonej kapusty,
  • 1 kilogram kiełbasy,
  • 1 kilogram świeżego boczku,
  • duża garść suszonych prawdziwków,
  • 3 cebule,
  • koncentrat pomidorowy,
  • 10 dekagramów suszonych śliwek,
  • 1 kilogram kości schabowych,
  • 1 opakowanie przyprawy do bigosu,
  • 12 ziaren ziela angielskiego,
  • 6 listków laurowych,
  • olej do smażenia,
  • woda.

Stopień trudności: łatwe

Czas przygotowania: około 4 godziny

Sposób przygotowania:

  • Suszone prawdziwki włóż do garnka, zalej wodą i gotuj do miękkości.
  • Kiszoną kapustę potnij na mniejsze kawałki, zalej wodą. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie. Gotuj.
  • Kości schabowe zalej wodą. Gotuj je do miękkości. Gdy będą miękkie, pozostałą wodę przelej do kapusty. Mięso obierz i dodaj do garnka z kapustą.
  • Boczek oraz kiełbasę pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę pokrój w piórka. Smaż kolejno na rozgrzanym oleju.
  • Po usmażeniu, boczek, kiełbasę i cebulę dodaj do gotującej się kapusty.
  • Na końcu dodaj koncentrat pomidorowy, ugotowane grzyby, suszone śliwki i dopraw przyprawą do bigosu.
  • Całość gotuj przez około 3 godziny, często mieszając.

Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama