Prawdziwki w kuchni, czyli przepis na makaron z prawdziwkami po włosku oraz wyśmienity bigos po myśliwsku
Prawdziwki, znane jako borowiki szlachetne lub jadalne, są jednymi z najsmaczniejszych grzybów, z których przygotowuje się rozmaite dania. Suszone są wyjątkowym i aromatycznym składnikiem, nierzadko dodawanym do domowego bigosu.
Prawdziwki, znane jako borowiki szlachetne lub jadalne, są jednymi z najsmaczniejszych grzybów, z których przygotowuje się rozmaite dania. Suszone są wyjątkowym i aromatycznym składnikiem, nierzadko dodawanym do domowego bigosu.
Prawdziwki są wyśmienitym dodatkiem do wielu dań. Świetnie sprawdzają się w roli aromatycznych sosów oraz zup kremów. Podkreślą również smak tradycyjnego polskiego bigosu czy świątecznych pierogów.
Wartość odżywcza prawdziwków
Prawdziwki przez konsumentów cenione są za wyjątkowy smak i aromat, ale również za swoją wartość odżywczą. Suszone są źródłem witamin z grupy B, zwłaszcza B1 i B2 oraz składników mineralnych jak żelazo, magnez oraz fosfor. Ponadto porównując je do innych rodzajów grzybów, dostarczają dużej ilości białka – w 100 g borowików jest go od 3-5 g (młodsze grzyby zawierają więcej białka).
Przepis na włoski makaron z prawdziwkami
Składniki (na 4 porcje):
- 500 gramów makaronu tagliatelle,
- 2 ząbki czosnku,
- 4 szalotki,
- 800 gramów prawdziwków,
- 200 mililitrów śmietany kremówki,
- 150 mililitrów białego wytrawnego wina,
- 1 pęczek natki pietruszki,
- 1 ostra papryka,
- 50 gramów + 1 łyżka masła,
- 1 cytryna,
- sól, pieprz, brązowy cukier.
Stopień trudności: średni
Czas przygotowania 30 minut
Sposób przygotowania:
- W dużym garnku zagotuj osoloną wodę na makaron. Ugotuj go al dente, czyli na półtwardo.
- Szalotkę oraz czosnek obierz i posiekaj. Z ostrej papryki wyjmij gniazda nasienne, a następnie ją pokrój.
- Prawdziwki oczyść. Pokrój je na spore kawałki.
- W rondelku rozpuść 50 gramów masła, dodaj czosnek, szalotkę oraz ostrą paprykę. Duś do momentu, aż szalotka i czosnek się zeszklą. Następnie dodaj grzyby, białe wino, małą łyżeczkę soli oraz połowę skórki cytryny.
- Kiedy płyn odrobinę odparuje dodaj śmietankę. Odparuj, aż sos stanie się gęsty.
- Dodaj resztę skórki cytryny, dopraw solą, pieprzem i odrobiną brązowego cukru.
- Odcedzony makaron połącz z sosem. Posyp posiekaną natką pietruszki. Dodaj łyżkę masła. Wszystko wymieszaj.
Przepis na bigos po myśliwsku
Składniki (na 12 porcji):
- 3 kilogramy kiszonej kapusty,
- 1 kilogram kiełbasy,
- 1 kilogram świeżego boczku,
- duża garść suszonych prawdziwków,
- 3 cebule,
- koncentrat pomidorowy,
- 10 dekagramów suszonych śliwek,
- 1 kilogram kości schabowych,
- 1 opakowanie przyprawy do bigosu,
- 12 ziaren ziela angielskiego,
- 6 listków laurowych,
- olej do smażenia,
- woda.
Stopień trudności: łatwe
Czas przygotowania: około 4 godziny
Sposób przygotowania:
- Suszone prawdziwki włóż do garnka, zalej wodą i gotuj do miękkości.
- Kiszoną kapustę potnij na mniejsze kawałki, zalej wodą. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie. Gotuj.
- Kości schabowe zalej wodą. Gotuj je do miękkości. Gdy będą miękkie, pozostałą wodę przelej do kapusty. Mięso obierz i dodaj do garnka z kapustą.
- Boczek oraz kiełbasę pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę pokrój w piórka. Smaż kolejno na rozgrzanym oleju.
- Po usmażeniu, boczek, kiełbasę i cebulę dodaj do gotującej się kapusty.
- Na końcu dodaj koncentrat pomidorowy, ugotowane grzyby, suszone śliwki i dopraw przyprawą do bigosu.
- Całość gotuj przez około 3 godziny, często mieszając.
Smacznego!
- Przygotuj obiad z probiotykiem: kiszoną kapustą. Zobacz, jak zrobić bigos: wypróbuj przepis na domowy bigos.
- Powoli przygotowujesz się do robienia świątecznych dań? Wypróbuj przepis na kapustę postną z grochem lub śliwkami.