Przepisy na łatwą zupę, sałatkę i makaron z jarmużem
Jarmuż jest bogaty w wartości odżywcze. To podstawowy składnik diety wegan i wegetarian. Można z niego przyrządzać pyszne zupy, sałatki, a nawet makarony.
Jarmuż jest bogaty w wartości odżywcze. To podstawowy składnik diety wegan i wegetarian. Można z niego przyrządzać pyszne zupy, sałatki, a nawet makarony.
Jarmuż ma właściwości przeciwzapalne. Zawiera też spore ilości sulforafanu, który działa przeciwnowotworowo. Jest bogaty w witaminy grupy K, C, karotenoidy, wapń, fosfor, sód i potas. Pomaga również w łagodzeniu obfitych miesiączek.
Zupa krem z jarmużu
Zupa z jarmużu jest niezwykle łatwa w przygotowaniu, pełna witamin, aromatu i smaku. Może być podawana zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Potrzebujesz:
- dużego garnka,
- blendera.
Składniki:
- 350 g jarmużu,
- 1 pietruszka,
- 2 marchewki,
- 1 seler,
- 1 por,
- 4 ząbki czosnku,
- 10 g liści laurowych,
- 4 ziarenka ziela angielskiego,
- 3 ziemniaki,
- 1,5 l wody,
- 1 łyżka masła,
- 1 cebula.
Czas przygotowania: 40 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Umyj i obierz warzywa.
- Pokrój je w kostkę.
- Jarmuż umyj, usuń grubsze nerwy i pokrój w kostkę.
- Rozpuść masło na patelni i podsmaż cebulkę.
- Do garnka wlej wodę, osól i zagotuj.
- Dodaj do garnka warzywa, czosnek i podsmażoną cebulę.
- Dopraw do smaku.
- Gotuj, aż warzywa będą miękkie.
- Pod koniec gotowania dodaj jarmuż.
- Przy użyciu blendera zmiksuj na krem i dopraw solą i pieprzem.
- Podawaj z groszkiem ptysiowym lub grzankami. Gotowe.
Sałatka z jarmużem
Jarmuż zmieszany razem z papryką, brokułami i kalafiorem może stworzyć pyszną i bardzo zdrową sałatkę. Warto do niej również przygotować domowy sos.
Potrzebujesz:
- dwa garnki,
- dużą miskę.
Składniki:
- 200 g jarmużu,
- 1 papryka czerwona,
- 1 papryka żółta,
- pół kalafiora,
- pół brokuła,
- sól (do smaku),
- pieprz (do smaku),
- 10 g oliwy z oliwek,
- 10 g soku z cytryny,
- 1 łyżeczka musztardy.
Czas przygotowania: 20 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Jarmuż umyj, usuń grube nerwy i ogonki.
- Paprykę umyj, wydrąż gniazda nasienne i pokrój w paski.
- Brokuł i kalafior umyj i podziel na różyczki.
- Kalafior obgotuj w osolonej wodzie.
- Brokuł wrzuć do wrzącej i osolonej wody.
- Blanszuj przez około 3 minuty.
- Warzywa wyciągnij z wody i odsącz.
- Liście jarmużu podziel na mniejsze kawałki.
- Wszystkie warzywa przełóż do miski.
- Oliwę, sok i musztardę wymieszaj.
- Dopraw solą i pieprzem.
- Polej gotowym sosem sałatkę. Gotowe.
Spaghetti z jarmużem
Makaron z jarmużem jest idealnym daniem dla wszystkich wegetarian, a także osób, które chcą się zdrowo i smacznie odżywiać.
Potrzebujesz:
- duży garnek,
- patelnie.
Składniki:
- 1 pęczek jarmużu,
- 1 czerwona cebula,
- 4 ząbki czosnku,
- 500 g makaronu,
- 1 papryczka chili,
- olej (do smażenia),
- pieprz (do smaku),
- sól (do smaku),
- oliwa z oliwek (do smaku),
- parmezan (do smaku).
Czas przygotowania: 45 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Jarmuż umyj, usuń grube nerwy, i posiekaj.
- Obierz cebulę i posiekaj razem z czosnkiem i papryczką chili.
- Rozgrzej na patelni olej.
- Wrzuć cebulę, czosnek i papryczkę.
- Smaż, aż cebula zrobi się szklista.
- Dodaj jarmuż i przykryj pokrywką, aż zacznie się dusić.
- Od czasu do czasu przemieszaj i dopraw solą oraz pieprzem.
- Ugotuj makaron w osolonej wodzie.
- Ugotowany makaron wrzuć na patelnię, wymieszaj z warzywami i skropl oliwą.
- Przysmaż lekko.
- Podawaj ze startym parmezanem na wierzchu. Gotowe.
Smacznego!
- Naturalna detoksykacja organizmu - przepisy na zielone koktajle.
- Jak jeść jarmuż? Na surowo, gotowany, blanszowany, pieczony, duszony, smażony.
- Właściwości zdrowotne rukoli. Poznaj jej moc!