Zapiekanki warzywne - przepis na zapiekankę ryżowo-warzywną oraz z mięsem mielonym zapiekanką pod pierzynką
Zapiekanki warzywne można przygotować z różnych warzyw, wzbogacając je o mielone mięso, kawałki kurczaka lub gotowany ryż. Zapiekanki wyśmienicie smakują posypane tartym serem lub pieczone pod pierzynką z ziemniaków.
Zapiekanki warzywne można przygotować z różnych warzyw, wzbogacając je o mielone mięso, kawałki kurczaka lub gotowany ryż. Zapiekanki wyśmienicie smakują posypane tartym serem lub pieczone pod pierzynką z ziemniaków.
Zapiekanki warzywne są prostym i szybkim pomysłem na rodzinny obiad, który przygotujemy w 45-60 minut. Można je przyrządzić z różnych warzyw, na przykład z brokułów, ziemniaków, cukinii, kalafiora lub tradycyjnej włoszczyzny. Wzbogacone o dodatek mięs, ryb, jajek, makaronów lub ryżu staną się sycącym i pełnowartościowym posiłkiem.
Przepis na zapiekankę ryżowo-warzywną
Składniki (na 4 porcje):
- 1 szklanka suchego ryżu,
- 1 kilogram włoszczyzny (bez kapusty),
- 1 drobiowa bulionetka,
- 1 szklanka mleka,
- 1 szklanka wody,
- 20 dekagramów tartego sera żółtego,
- 2 jajka,
- 4 łyżki posiekanej natki pietruszki,
- 1 łyżka masła,
- 2 łyżki oleju sojowego,
- pieprz,
- tłuszcz do formy.
Stopień trudności: łatwe
Czas przygotowania: 60 minut
Sposób przygotowania:
- Ryż ugotuj w osolonej wodzie z dodatkiem mleka.
- Włoszczyznę umyj i pokrój w paski. Duś na wolnym ogniu pod przykryciem, podlewając kilkoma łyżkami wrzącej wody i olejem.
- Do warzyw dodaj kostkę drobiową oraz ugotowany ryż. Całość duś 10 minut. Odstaw do ostudzenia.
- Następnie wymieszaj z żółtym serem oraz jajkami.
- Naczynie żaroodporne wysmaruj tłuszczem. Przełóż do niego przygotowaną potrawę. Piecz w temperaturze 180-200 stopni przez 20 minut. Zapiekankę serwuj posypaną natką pietruszki.
Przepis na zapiekankę z mielonego indyka, pomidorów, czerwonej fasoli i marchewki
Składniki (na 6 porcji):
- 800 gramów mielonego mięsa z indyka,
- 2 marchewki,
- 1 pietruszka,
- 400 gramów czerwonej fasoli,
- 2 ½ puszki krojonych pomidorów,
- 1 łyżeczka czerwonej ostrej papryki,
- 2 łyżeczki czerwonej papryki słodkiej,
- 1 łyżka masła,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- 1 łyżeczka miodu.
Puree ziemniaczano-kalafiorowe:
- 400 gramów kalafiora,
- 600 gramów ziemniaków,
- 2 łyżki masła,
- sól.
Stopień trudności: łatwe
Czas przygotowania: 60 minut
Sposób przygotowania:
- Puree z ziemniaków i kalafiora: kalafiora podziel na różyczki. Ziemniaki obierz, opłucz i pokrój w kostkę. Warzywa włóż do garnka, zalej zimną wodą i osól. Zagotuj. Gotuj aż do miękkości przez około 15 minut. Odcedź, dodaj masło. Całość rozgnieć praską do ziemniaków.
- Piekarnik nagrzej do 200 stopni Celsjusza. Marchew i pietruszkę obierz, opłucz i zetrzyj na tarce. Na dużej patelni roztop masło, włóż marchewkę i pietruszkę, dodaj szczyptę soli i cukru. Smaż mieszając przez około 3 minuty.
- Na patelnię dodaj mięso. Na większym ogniu obsmaż z każdej strony. W międzyczasie dopraw solą, pieprzem, ostrą i słodką papryką, sosem sojowym i miodem.
- Dodaj pomidory. Zagotuj na większym ogniu. Gotuj około 25 minut, aż sos pomidorowy stanie się gęsty.
- Dodaj odsączoną i popłukaną fasolę. Gotuj przez 2 minuty.
- Do naczynia żaroodpornego wyłóż farsz z patelni. Przykryj puree z ziemniaków i kalafiora. Zapiekaj około 25 minut.
Smacznego!
- Nie masz pomysłu na rodzinny posiłek? Oto najlepsze proste przepisy na obiad.
- Masz ochotę na karkówkę? Zobacz, jak upiec mięso i wykorzystaj nasze przepisy z mięsem pieczonym.
- Zadbaj o dietę swoją i swojej rodziny. Wypróbuj przepisy na zdrowe obiady.