Przepisy na tiramisu i semifreddo
Włoskie desery przygotujesz bez problemu w domu – do tiramisu wybieraj twardsze biszkopty, które nie rozpadną się po namoczeniu w kawie. Do semifreddo wybieraj drobne, jagodowe owoce sezonowe – oszczędzisz czas na krojenie ich.
Włoskie desery przygotujesz bez problemu w domu – do tiramisu wybieraj twardsze biszkopty, które nie rozpadną się po namoczeniu w kawie. Do semifreddo wybieraj drobne, jagodowe owoce sezonowe – oszczędzisz czas na krojenie ich.
Po samodzielnym przygotowaniu oryginalnych włoskich deserów z dobrej jakości składników odkryjesz znaczenie słynnego dolce vita!
Przepis na tiramisu
Rada: do przygotowania tiramisu najlepiej użyć podłużnych biszkoptów, tzw. lady fingers. Pokryte są delikatną skorupką, dzięki której nie rozpadną się po namoczeniu w kawie.
Składniki (na 16 dużych porcji):
- 250 gramów podłużnych biszkoptów,
- 500 gramów serka mascarpone,
- 6 dużych jaj,
- pół szklanki cukru pudru,
- 400 gramów śmietany kremówki,
- 1 łyżeczka prawdziwego kakao,
- 2 filiżanki zaparzonego espresso.
Czas przygotowania: 40 minut (bez czasu chłodzenia ciasta)
Stopień trudności: średni
Sposób przygotowania:
- Zaparz i ostudź espresso w 2 filiżankach.
- W dużej misce utrzyj 6 żółtek jaj z cukrem pudrem.
- Starannie mieszając dodawaj do masy stopniowo serek mascarpone, a następnie wstaw ją do lodówki.
- Wyłóż blaszkę do ciasta warstwą folii aluminiowej.
- Maczaj delikatnie biszkopty w zimnej kawie, odsączaj, żeby nie były zbyt mokre i układaj na dnie blaszki do ciasta bezpośrednio na folii.
- Ubij trzepaczką na sztywno śmietanę kremówkę.
- Połącz w dużym naczyniu masę z żółtek, cukru i mascarpone z ubitą śmietaną.
- Wyłóż na biszkopty połowę masy, drugą warstwę nasączonych biszkoptów i kolejną porcję masy.
- Posyp obficie kakao i schładzaj ciasto w lodówce przez kilka godzin.
- Tiramisu podawaj pokrojone w kwadraty, z filiżanką parującej kawy z pianką, na talerzyku przystrojonym całymi ziarnami kawy.
Przepis na semifreddo
Włoskie semifreddo to typowo letni, półzimny i półtwardy deser lodowy. Może za każdym razem smakować inaczej dzięki dodatkowi różnych owoców sezonowych, przypraw, ziół, syropów i aromatów do ciast.
Składniki (na 2 keksówki):
- 4 duże jajka,
- 200 gramów drobnych bez,
- 6 łyżek cukru pudru,
- 1 litr śmietany 36%,
- 1 duża czekolada (najsmaczniejsza będzie mleczna, z dodatkiem orzechów, kawałków ciasteczek, z nadzieniem toffee),
- 200 gramów różnych owoców (borówek, jagód malin, ćwiartek truskawek),
- 100 gramów drobno posiekanych orzechów lub pistacji,
- szczypta soli.
Czas przygotowania: 30 minut (bez czasu mrożenia)
Stopień trudności: średnie
Sposób przygotowania:
- Utrzyj żółtka jaj z cukrem na kogel mogel.
- Ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę.
- Ubij śmietanę kremówkę i delikatnie wmieszaj do niej pokruszone bezy, czekoladę, kawałki owoców, orzechy.
- Do śmietany z dodatkami wmieszaj powoli pianę z białek i utarte z cukrem żółtka.
- Umieść w keksówkach folię spożywczą i przełóż do nich słodką masę.
- Posyp wierzch kawałeczkami startej czekolady, orzechami, migdałami, owocami, bezami.
- Włóż keksówki do zamrażalnika na co najmniej 3 godziny.
- Przed podaniem semifreddo umieść keksówki na kilka minut w wypełnionym wrzątkiem zlewie.
- Trzymając je ostrożnie przez ściereczkę przełóż zawartość na duży talerz.
- Krój na grube plastry i podawaj udekorowane świeżymi owocami, plasterkami cytrusów, kawowymi likierami, listkami mięty lub bazylii.
Smacznego!
- Poeksperymentuj z wypiekami! Polecamy przepis na tartę z jabłkami.
- Chcesz przygotować słodką przekąskę, którą możesz serwować najmłodszym? Przygotuj pierniczki dla dzieci.
- Czy wiesz, że pierniczki nie muszą mieć wyłącznie korzennego aromatu? Wypróbuj prosty przepis na pierniczki z miodem.