Party Stories
Martyna Wojciechowska o dramatycznej diagnozie
Doda w zielonej marynarce
Agnieszka Woźniak Starak w białym t-shircie na konferencji Big Brothera
beata-kozidrak
„Hotel Paradise” Ata Postek rozstała się z partnerem, ale już ma nowego! Zdradziła, jak się poznali
Michał Kostrzewski i pozostali jurorzy You Can Dance
Justyna Steczkowska z fanami
Ida Nowakowska prowadzącą "You Can Dance"
Doda
Babka wielkanocna oprószona cukrem pudrem.
©Printemps/Fotolia.com
Styl życia

Wielkanocne wegańskie babki: babka piaskowa, babka marmurkowa

Wegańska Wielkanoc nie może się odbyć bez przepysznych świątecznych ciast. Warto upiec babkę piaskową, np. cytrynową, oraz dekoracyjnie wyglądającą babkę marmurkową. Do masy najlepiej użyć ulubionego mleka roślinnego.

Wegańska Wielkanoc nie może się odbyć bez przepysznych świątecznych ciast. Warto upiec babkę piaskową, np. cytrynową, oraz dekoracyjnie wyglądającą babkę marmurkową. Do masy najlepiej użyć ulubionego mleka roślinnego.

 

Do wegańskich wypieków warto użyć zamienników takich jak margaryna bez witaminy D oraz mleko sojowe. Babkę piaskową można polać lukrem przygotowanym z soku z cytryny i cukru pudru. Na Wielkanocnym stole warto też postawić pyszną babkę marmurkową z dużą ilością kakao.

 

Cytrynowa babka piaskowa

 

Składniki:

  • 500 g mąki,
  • 200 g cukru,
  • 200 g cukru pudru,
  • 200 g wegańskiej margaryny,
  • 200 ml mleka sojowego o smaku waniliowym,
  • 1 opakowanie proszku do pieczenia,
  • sok z 3 cytryn.

 

Czas przygotowania: około 1,5 godziny

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Wymieszaj mąkę, cukier, margarynę oraz proszek do pieczenia.
  • Wlej do nich mleko sojowe i wyciśnij sok z 1 cytryny.
  • Zmiksuj wszystko w taki sposób, aby uzyskać kremową masę.
  • Wylej ciasto do formy natłuszczonej np. olejem kokosowym i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 50-60 minut.
  • Wyciśnij sok z pozostałych 2 cytryny i wymieszaj z cukrem pudrem na gładką masę.
  • Oblej ciasto po wystygnięciu, powstałym w ten sposób lukrem.

 

Wegańska babka marmurkowa

 

Składniki:

  • 220 g (1 i ¾ szklanki) mąki pszennej,
  • 30 g (¼ szklanki) mąki jaglanej,
  • 125 g (1 szklanka) cukru pudru,
  • ½ szklanki płynnego oleju kokosowego,
  • 250 ml (1 szklanka) mleka roślinnego,
  • 1 łyżka octu jabłkowego,
  • 3 łyżki kakao,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego,
  • szczypta sody oczyszczonej.

 

Czas przygotowania: około 1 godziny

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Wymieszaj ocet i mleko i odstaw na bok.
  • Połącz mąkę, cukier wanilinowy, cukier puder, sodę oczyszczoną oraz proszek do pieczenia.
  • Podziel mieszankę na dwie części i do jednej z nich dodaj kakao.
  • Wymieszaj mleko i ocet z olejem.
  • Wlej po połowie płynnych składników do obu misek z suchymi składnikami.
  • Wysmaruj formę na ciasto olejem.
  • Przelej do niej ciasto z dodatkiem kakao, a następnie drugą część ciasta.
  • Zrób pomiędzy nimi ślad nożem, co sprawi, że się połączą.
  • Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, po czym wstaw babkę na około 45 minut.

 

Smacznego!

 

babka wielkanocna na świątecznym stole
©teressa/Fotolia
Styl życia
Receptury na babki wielkanocne – drożdżową i piaskową
Wielkanocne babki to miękkie, delikatne ciasta, które ozdabia się cukrem pudrem lub lukrem, a czasem też bakaliami. Zarówno do babki drożdżowej, jak i piaskowej dodaje się masło, co znacznie podbija smak obu ciast. Żeby upiec babki wielkanocne, konieczne są formy z kominem.

Wielkanocne babki to miękkie, delikatne ciasta, które ozdabia się cukrem pudrem lub lukrem, a czasem też bakaliami. Zarówno do babki drożdżowej, jak i piaskowej dodaje się masło, co znacznie podbija smak obu ciast. Żeby upiec babki wielkanocne, konieczne są formy z kominem. Drożdżowa babka wielkanocna Składniki: 100 ml ciepłego mleka, 50 g świeżych drożdży, 370 g mąki pszennej, 40 g cukru, szczypta soli, 3 jajka, 150 g masła. Czas wykonania: 180 minut Stopień trudności: średni Z podanych proporcji wyjdą 2 babki   Sposób przygotowania: W dużej misce rozmieszaj dokładnie drożdże w temperaturze pokojowej z 1 łyżką cukru i 50 ml ciepłego mleka oraz 1 łyżką mąki. Odstaw na 15 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Wskazówka: mleko powinno mieć mniej niż 40°C. Po kwadransie, gdy rozczyn będzie już wyrośnięty , dodaj pozostałe ciepłe mleko i cukier, a także sól, przesiej mąkę, wymieszaj wszystko. Dodawaj po jednym jajku w temperaturze pokojowej, ciągle mieszając. Wyrabiaj ciasto przez 10 minut. Dodaj miękkie masło i wyrabiaj przez kolejne 10 minut, aż ciasto będzie elastyczne i nie będzie przyklejało się do miski ani do dłoni. Dodaj bakalie : rodzynki, skórkę pomarańczową i żurawinę – łącznie 1⅓ szklanki. Odstaw ciasto ponownie do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, przykryj je ściereczką. Po godzinie wyrośnięte ciasto uderz i zagnieć szybko. Podziel na dwie równe części i umieść w natłuszczonych i wysypanych bułką tartą foremkach . Odstaw kolejny raz do wyrośnięcia na 40 minut. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na 25 minut. Po wyjęciu z pieca studź 10 minut i wyjmij babki wielkanocne z formy. Ostygniętą babkę udekoruj cukrem pudrem lub lukrem. Babka piaskowa na Wielkanoc Składniki: 200 g masła , 1¼szklanki...

Mazurek kajmakowy ozdobiony orzechami i polewą.
©Darios/Fotolia.com
Styl życia
Przepisy na wegańskie mazurki: mazurek kajmakowy i mazurek czekoladowy oraz mazurek bez pieczenia
Wegański mazurek kajmakowy przygotowuje się na bazie mąki pszennej i ziemniaczanej lub kukurydzianej. Natomiast mazurek czekoladowy wypełnia się masą na bazie gorzkiej czekolady. Równie pyszny jest mazurek z masłem orzechowym - to ciasto bez pieczenia.

Wegański mazurek kajmakowy przygotowuje się na bazie mąki pszennej i ziemniaczanej lub kukurydzianej. Natomiast mazurek czekoladowy wypełnia się masą na bazie gorzkiej czekolady. Równie pyszny jest mazurek z masłem orzechowym - to ciasto bez pieczenia.   Pyszne ciasta wielkanocne można bez trudu przygotować w wersji wegańskiej. Tradycyjną masę kajmakową zastąpi połączenie brązowego cukru i mleka kokosowego . Warto też wypróbować bezglutenowy spód do mazurka na bazie 150 g mąki kukurydzianej i 50 g kaszki kukurydzianej.   Wegański mazurek kajmakowy   Składniki na spód: 120 g mąki pszennej, 50 g mąki ziemniaczanej, 30 g cukru pudru, 100 g oleju kokosowego , 2 łyżki zimnej wody, ½ łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli.   Składniki na masę kajmakową i sos toffi: 200 ml mleka kokosowego, 1 łyżka syropu z agawy , 4 łyżki oleju kokosowego, ⅓ szklanki cukru trzcinowego.   Dodatkowo: 60 g orzechów włoskich   Czas przygotowania: ponad 1,5 godziny   Stopień trudności: średnie   Sposób przygotowania spodu: Wymieszaj oba rodzaje mąki, cukier puder, proszek do pieczenia oraz sól. Dodaj olej kokosowy (nie rozpuszczony) i zmiksuj składniki mikserem. Możesz też połączyć je, zagniatając. Zakończ czynność, kiedy otrzymasz kruszonkę. Zacznij stopniowo dodawać zimną wodę tak, aby składniki połączyły się w gładkie ciasto. Włóż ciasto do woreczka i wstaw do lodówki na 1 godzinę. Nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Wyjmij ciasto z lodówki i włóż do formy o wymiarach 21x26 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Podziurkuj spód ciasta widelcem . Wstaw je do piekarnika do uzyskania złotego...

Zista
©gani_dteurope/Fotolia
Styl życia
Potrawy kuchni śląskiej: przepis na Zistę
Zistę można podawać z dodatkiem rodzynek lub śliwek, polaną rozpuszczoną czekoladą i płatkami czekoladowymi. Jest tradycyjnym ciastem kuchni śląskiej.

Zistę można podawać z dodatkiem rodzynek lub śliwek, polaną rozpuszczoną czekoladą i płatkami czekoladowymi. Jest tradycyjnym ciastem kuchni śląskiej.   Zista to ciasto piaskowe (biszkoptowo-tłuszczowe) przygotowywane z mąki pszennej z dodatkiem mąki ziemniaczanej, masła lub margaryny, jajek i startej skórki cytrynowej. Ciasto takie można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Przypomina strukturą ciasto kruche, jednak jest ono o wiele delikatniejsze. Zista, czyli ucierana babka Zista to tradycyjna babka piaskowa o smaku cytrynowym. Idealnie nadaje się jako deser do niedzielnego obiadu lub dodatek do kawy.   Potrzebujesz: miksera, formy do pieczenia (np. keksówki), miski, garnuszka.   Składniki na ciasto: 300 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 300 g cukru, 250 g masła (dodatkowo trochę do wysmarowania formy), 5 jajka, 2 cytryny, 1 żółtko, sok z cytryny (do smaku), bułka tarta (do obsypania formy), 150 g cukru pudru.   Czas przygotowania: 60 minut Stopień trudności: łatwy   Wskazówki: Ścierając skórkę z cytryny uważaj, by nie zetrzeć białej warstwy , która jest gorzka.   Sposób przygotowania: Przesiej mąkę. Zmieszaj ją z proszkiem do pieczenia. Dodaj cukier. Wszystko dokładnie wymieszaj. Dodaj masło, jajka i dokładnie zmiksuj. Cytryny sparz we wrzątku. Zetrzyj na tarce. Z jednej z cytryn wyciśnij sok. Do ciasta wsyp skórkę cytrynowa, wlej sok i dokładnie wymieszaj. Formę wysmaruj masłem i obsyp bułką tartą. Przelej ciasto do formy. Nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Wstaw do pieczenia na około 45 minut. Gdy ciasto się upiecze, wyciśnij sok z drugiej cytryny do garnuszka. Dodaj 150 g cukru pudru i żółtko. Dokładnie wymieszaj, aż się...

Nasze akcje
Delia My Cream
Styl życia

Krem idealnie dopasowany? Zrób go sama, z Delią to łatwe!

Partner
Macchia marki Tubądzin - wystrój we włoskim stylu
Styl życia

Mieszkanie inspirowane słoneczną Italią. Styl, który pokochały gwiazdy!

Partner
lenor-fresh-air-efect
Fleszstyle

Jak urządzić wnętrze, by zawsze zachwycało świeżością?

Partner
dax-cashmere-podklad-moon-blink
Fleszstyle

Klaudia El Dursi i Marcelina Zawadzka pokochały ten drogeryjny podkład i bazy pod makijaż!

Partner
Motorola moto g100
Styl życia

Uwielbiasz spędzać czas z przyjaciółmi? Wiemy, co zrobić, żeby te spotkania dawały ci jeszcze więcej radości!

Partner