©zia_shusha/Fotololia
Styl życia

Przepisy na wegańską grochówkę i zupę z fasoli

Sycąca zupa nie musi zawierać mięsa. Sekretnym składnikiem wegańskiej grochówki jest wędzona papryka, która nadaje potrawom charakterystyczny, lekko dymny posmak. Zupę z fasoli możesz zrobić szybciej, jeśli zrezygnujesz z moczenia i gotowania fasoli i użyjesz tej z puszki.

Sycąca zupa nie musi zawierać mięsa. Sekretnym składnikiem wegańskiej grochówki jest wędzona papryka, która nadaje potrawom charakterystyczny, lekko dymny posmak. Zupę z fasoli możesz zrobić szybciej, jeśli zrezygnujesz z moczenia i gotowania fasoli i użyjesz tej z puszki.

 

Bezmięsne zupy mogą być równie sycące, jak ich odpowiedniki z kiełbasą, boczkiem bądź kurczakiem. Zadbaj o ciekawe przyprawy, jak wędzona papryka czy papryczka chili oraz o dużą ilość ziół, a talerz parującej zupy wystarczy za całe danie obiadowe.

Przepis na wegańską grochówkę

Rada: grochówka jest przepyszna jedzona na gorąco, zarówno od razu po przygotowaniu, jak i odgrzana po kilku dniach. Jeśli wydaje ci się za gęsta, dolej więcej wody.

 

Składniki (na 6 porcji):

  • 2 szklanki grochu,
  • 2 ziemniaki,
  • 1 marchewka,
  • 1 pietruszka,
  • pół małego selera,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku, obrane i zmiażdżone,
  • 3 łyżki sosu sojowego,
  • kilka łyżek oleju,
  • pół łyżki wędzonej słodkiej papryki,
  • 1 łyżki majeranku,
  • 3 ziela angielskie,
  • 5 listków laurowych,
  • sól,
  • pieprz.

 

Czas przygotowania: około półtorej godziny (bez moczenia grochu)

 

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Mocz groch w garnku z wrzątkiem przez 2 godziny.
  • Odlej wodę i wypłucz go pod bieżącą wodą.
  • Pokrój warzywa w kosteczki.
  • Rozgrzej olej w dużym rondlu z grubym dnem i smaż przez 5 minut, często mieszając, cebulę, czosnek, liście laurowe, wędzoną paprykę.
  • Włóż do garnka warzywa, groch i zalej 2 litrami zimnej wody.
  • Dodaj majeranek, sos sojowy, ziele angielskie, odrobinę soli i pieprzu.
  • Gotuj godzinę i na koniec ponownie przypraw szczyptą soli.
  • Podawaj z pajdą razowego chleba z wegańskim smalczykiem z cebuli i jabłka.

 

Smacznego!

Przepis na zupę z fasoli

Rada: sycąca fasola ma dużo wartości odżywczych, błonnika, witamin z grupy B. Włącz do diety jej różne odmiany, a zyska na tym twoje zdrowie. Fasola jest warzywem lekko wzdymającym, warto więc dodawać do niej majeranek, kminek oraz imbir. Dodatkowo po moczeniu fasoli przez noc nie używa się tej samej wody do gotowania. Płucze się ją i gotuje zawsze w świeżej wodzie.

 

Składniki (na 5 porcji):

  • 2 puszki białej fasoli,
  • 1 słoik pomidorów suszonych w oleju,
  • 1 puszka krojonych pomidorów,
  • 1 marchewka,
  • 1 por,
  • 1 pietruszka,
  • pół selera,
  • kilka gałązek jarmużu,
  • 1,5 litra bulionu warzywnego z kostek,
  • 3 liście laurowe,
  • pół łyżeczki rozmarynu,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • szczypta ostrej papryki,
  • olej do smażenia,
  • poszatkowana natka pietruszki,
  • sól,
  • pieprz.

 

Czas przygotowania: około godziny

 

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Odcedź fasolę, odsącz i pokrój w paski suszone pomidory.
  • Pokrój por w plasterki, a warzywa korzeniowe w kostkę. Oderwij zdrewniałe łodygi jarmużu.
  • Rozgrzej olej w głębokim garnku i smaż przez kilka minut por i liście laurowe.
  • Dodaj marchewkę, pietruszkę, seler i smaż 5 minut, mieszając.
  • Zalej warzywa bulionem i gotuj 10 minut.
  • Dodaj pomidory suszone i z puszki, rozmaryn, paprykę i gotuj na niewielkim ogniu przez pół godziny.
  • Wyjmij i wyrzuć liście laurowe.
  • Zmiksuj zupę na jednolity krem (możesz pominąć ten krok, jeżeli nie lubisz zup kremów).
  • Dorzuć do zupy fasolę z puszki z podgrzewaj kilka minut.
  • Podawaj udekorowaną listkami jarmużu i zieloną pietruszką.

 

Smacznego!


Przepis na zupę ziemniaczaną z hiszpańską kiełbasą i czosnkiem
© Dar1930/Adobe Stock
Styl życia
Zupa ziemniaczana z hiszpańską kiełbasą, czosnkiem, cebulą i wędzoną papryką
Zupa z ziemniakami na bazie aromatycznej chorizo, czosnku, ostrej papryki i pomidorów to sycący i rozgrzewający posiłek dla całej rodziny. Danie najlepiej smakuje podane z natką zielonej pietruszki oraz kromką chrupiącego chleba lub grzanek czosnkowo-ziołowych.

Zupa z ziemniakami na bazie aromatycznej chorizo, czosnku, ostrej papryki i pomidorów to sycący i rozgrzewający posiłek dla całej rodziny. Danie najlepiej smakuje podane z natką zielonej pietruszki oraz kromką chrupiącego chleba lub grzanek czosnkowo-ziołowych.   Chorizo to najpopularniejszy rodzaj kiełbasy w Hiszpanii. Produkt wytwarza się z wieprzowiny. Uznawany jest za przysmak hiszpańskiej kuchni, a jego cechą charakterystyczną jest specyficzny, mocny zapach i wyjątkowy smak czosnku oraz papryki pimentón. Ostatnim etapem wytwarzania chorizo jest jej suszenie. Kiełbasa pokrywa się również naturalną pleśnią objawiającą się białym nalotem na otoczce. Przepis na zupę z ziemniaków, hiszpańskiej kiełbasy o czosnku Potrzebujesz: dużej patelni, garnka, obieraczki do ziemniaków, praski do czosnku.   Składniki: 500 g ziemniaków, 350 g hiszpańskiej kiełbasy chorizo, 4 pomidory, 6 ząbków czosnku, cebula, pęczek natki pietruszki, 750 ml bulionu warzywnego, 2 łyżki oliwy z oliwek, 2 liście laurowe, 1 łyżeczka łagodnej wędzonej papryki w proszku, 1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki w proszku, sól, pieprz do smaku.   Czas przygotowania: 30 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Cebulę pokrój w drobną kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę. Rozgrzej olej na patelni. Dodaj cebulę i czosnek i smaż na małym ogniu, aż cebula zeszkli się. Dodaj kiełbasę pokrojoną w półksiężyce i smaż ok. 5 minut. Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skóry, pokrój w kostkę, dodaj na patelnię i smaż kolejne 5 minut. Wymieszane i podsmażone składniki przełóż do garnka i zalej całość warzywnym bulionem. Ziemniaki...

Wegański pasztet podany na drewnianej tacy.
©sitriel/Fotolia.com
Styl życia
Wegańskie pasztety na Wielkanoc: pasztet z soczewicy i pasztet z białej fasoli
Do przygotowania wegańskich pasztetów potrzeba kaszy jaglanej lub gryczanej, oleju i przypraw. Pasztet z soczewicy najlepiej smakuje z dodatkiem cząbru i gałki muszkatołowej, natomiast pasztet z białej fasoli ma ciekawy smak po dodaniu do niego jabłka bądź gruszki.

Do przygotowania wegańskich pasztetów potrzeba kaszy jaglanej lub gryczanej, oleju i przypraw. Pasztet z soczewicy najlepiej smakuje z dodatkiem cząbru i gałki muszkatołowej, natomiast pasztet z białej fasoli ma ciekawy smak po dodaniu do niego jabłka bądź gruszki.   Wielkanocny pasztet można z łatwością przygotować z roślinnych składników. Wypiek z soczewicy warto wzbogacić np. o żurawinę lub suszone śliwki. Natomiast wegański pasztet z fasoli przyrządza się zarówno z jej białej, jak i czerwonej odmiany.   Wegański pasztet z soczewicy   Składniki: 2 szklanki ugotowanej zielonej soczewicy, 1 szklanka ugotowanej i ostudzonej kaszy jaglanej , 2 cebule, 10 suszonych śliwek, 100 ml oleju, 2 liście laurowe, ¾ łyżeczki majeranku, ½ łyżeczki cząbru, szczypta gałki muszkatołowej, sól, pieprz, olej do smażenia.   Czas przygotowania: około 1,5 godziny   Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Obierz i pokrój cebulę, a następnie wrzuć ją na patelnię z rozgrzanym olejem. Dodaj do niej liście laurowe. Kiedy cebula się zeszkli, wyjmij przyprawy. Zmiksuj soczewicę, kaszę jaglaną, cebulę, olej i przyprawy. Przełóż ¾ masy do formy na pasztet i ułóż na niej suszone śliwki . Wylej na nie pozostałą część masy. Wstaw formę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 45 minut.   Wegański pasztet z fasoli   Składniki: 2 puszki białej fasoli lub 480 g (4 szklanki) ugotowanej fasoli, 100 g (¾ szklanki) ugotowanej kaszy gryczanej, 1 jabłko lub 1 gruszka, 2 cebule, 1 ząbek czosnku, 50 ml oleju, 1 i ½ łyżeczki musztardy Dijon, 1 łyżeczka octu winnego , 100 g...

Zupy dla wegan
© George Dolgikh/Fotolia.com
Styl życia
Przepisy na pyszną zupę wegańską: marchewkową, curry i z czerwonej soczewicy
Pyszna zupa z czerwonej soczewicy wymaga dodania czosnku, cebuli oraz kurkumy i tymianku. Natomiast zupa marchewkowa będzie pyszna z masłem orzechowym. Wegańskie curry powstanie dzięki użyciu dyni bądź batatów i ziemniaków oraz soku z limonki.

Pyszna zupa z czerwonej soczewicy wymaga dodania czosnku, cebuli oraz kurkumy i tymianku. Natomiast zupa marchewkowa będzie pyszna z masłem orzechowym. Wegańskie curry powstanie dzięki użyciu dyni bądź batatów i ziemniaków oraz soku z limonki.   Wegańskie zupy nie powinny zawierać żadnych tłuszczów zwierzęcych. Zwykle są przygotowywane na bulionie warzywnym. Często używa się do nich oleju kokosowego bądź mleczka kokosowego. Wegańska zupa marchewkowa Składniki: 600 ml bulionu jarzynowego, 1 łyżka oleju kokosowego , 250 ml mleka kokosowego, 500 g marchewki, 5-7 cm łodygi selera naciowego bądź pora, ½ cebuli cukrowej, 1 łyżka masła orzechowego, 1 ząbek czosnku, 2 łyżeczki startego imbiru, ½ łyżeczki kurkumy, ½ łyżeczki chili w proszku, ½ łyżeczki kuminu.   Stopień trudności: łatwe Czas przygotowania: 40-50 minut   Sposób przygotowania: Obierz czosnek i cebulę, a następnie je posiekaj. Roztop olej w garnku i zeszklij na nim czosnek oraz cebulę. Umyj i pokrój selera lub pora i włóż do naczynia. Umyj i obierz marchewkę, po czym pokrój na plasterki i dodaj do pozostałych warzyw. Wrzuć masło orzechowe, imbir i chili. Smaż całość przez około 2 minuty, od czasu do czasu mieszając. Dodawaj do wywaru 1-2 łyżki bulionu, by uniknąć przypalenia. Dopraw zupę kuminem , kurkumą oraz cynamonem. Wlej pozostałą część bulionu i zagotuj wszystko. Gotuj pod przykryciem przez 20 minut dotąd, aż marchewka zmięknie. Zblenduj zupę, dodając do niej mleko kokosowe.   Przepis na wegańską zupę curry Składniki: 1,5 litra bulionu warzywnego, 2 łyżki oleju roślinnego, 200 g mleka kokosowego, ½ szklanki czerwonej...

Nasze akcje

Poznaj Huawei Mobile Services i ciesz się wyjątkowymi funkcjami w przyjaznym ekosystemie

Partner
kosmetyki-weleda
Fleszstyle

Weleda, czyli pielęgnacja w harmonii z naturą i człowiekiem

Partner
Kosmetyki Neboa
Newsy

Zadbaj o włosy w duchu eko. Jak duży wpływ na planetę ma zawartość naszych kosmetyczek? Będziesz zaskoczona!

Partner
Revitalift Filler L'Oréal Paris
Fleszstyle

Wiele może się zmienić w ciągu 10 lat, ale twoja skóra nie musi! Test linii Revitalift Filler L'Oréal Paris

Partner
Newsy

Stylowy prezent dla mężczyzny? Łączy w sobie design i praktyczność

Partner
Newsy

Kosmetyki, które dbają o ciebie i planetę. Poznaj nową linię przeciwzmarszczkową Laboratorium Kosmetycznego Ava

Partner
Newsy

To zdrowy i ekologiczny nawyk, który pozwoli ci zadbać o siebie i środowisko

Partner
Newsy

Bo należy ci się komfort! Zabiegi EMSELLA i EXILIS ULTRA 360 na nietrzymanie moczu

Partner