Reklama

Aby świeży łosoś nie był zbyt suchy, obsmażaj go krótko – po maksymalnie 3 minuty z każdej strony – żeby pozostał wilgotny wewnątrz. Apetycznie chrupiąca skorupka na zewnątrz dobrze smakuje skropiona sokiem z cytryny lub limonki.

Reklama

Ryba psuje się od głowy, więc podczas wybierania świeżego łososia (jeśli w sklepie masz możliwość obejrzenia ryby w całości) warto zwrócić uwagę na wygląd jego oczu - nie mogą być mętne. Sprężyste mięso, błyszcząca skóra oraz różowe i wilgotne skrzela są również oznaką świeżości ryby.

Przepis na makaron ze smażonym łososiem w sosie cytrynowym

Łosoś jest bogaty w kwasy tłuszczowe omega-3, białko i witaminy. Najlepsze dzwonki z łososia pochodzą ze środkowej części ryby i charakteryzują się dużymi słojami tłuszczowymi.

Składniki (na 2 duże porcje):

  • 500 gramów fileta z łososia w kawałku,
  • 400 gramów kolorowego makaronu tagliatelle (szerokie wstążki) o smaku czosnkowym, szpinakowym lub pomidorowym,
  • 4 łyżki odsączonych kaparów ze słoika,
  • 1 sparzona cytryna,
  • 1 duża cebula,
  • 4 łyżki masła,
  • 200 mililitrów śmietanki 36%,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 łyżki miodu,
  • odrobina soli i świeżo zmielonego pieprzu,
  • świeży koperek do dekoracji.

Czas przygotowania: 20 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Ugotuj makaron tagliatelle w osolonym wrzątku według instrukcji na opakowaniu.
  • W garnku o głębokim dnie rozgrzej połowę masła i zeszklij drobno posiekaną cebulę.
  • Dodaj miód i sok z całej cytryny i duś na małym ogniu kilka minut.
  • Stopniowo wlewaj do rondla słodką śmietankę, często mieszając - sos powinien zgęstnięć po kilku minutach.
  • Dorzuć do sosu pozostałą część masła i gotuj na małym ogniu, dopóki sos nie zmniejszy objętości.
  • Usuń skórę z łososia i dokładnie umyj w bieżącej wodzie i osusz ręcznikiem papierowym rybę.
  • Natrzyj ją solą i pieprzem i smaż razem z odsączonymi kaparami ze słoika na rozgrzanej na patelni oliwie po 2-3 minuty z każdej strony.
  • Podawaj w głębokich talerzach – na spodzie makaron ułożony w gniazdka, na nim kawałki smażonego łososia z kaparami, zanurzone w kremowym sosie cytrynowym.
  • Ozdób potrawę posiekanym drobno koperkiem oraz otartą skórką ze sparzonej cytryny.

Przepis na łososia zapiekanego z serem pleśniowym i gruszkami

Smak pieczonej ryby można podkreślić słodkim sosem chili i ostrzejszym serem z niebieską pleśnią. Wyrazista gruszka i sok z limonki odmienią charakter tego dania, do którego można również zaserwować chińskie kluski oraz smażone z grzybami mun warzywa w słupkach.

Składniki (na 3 porcje):

  • 3 filety z łososia bez skóry po około 170-200 gramów,
  • 100 gramów sera z niebieską pleśnią,
  • 2 średnie gruszki,
  • 1 por,
  • pół pęczka pietruszki,
  • sok z 1 limonki,
  • 1 łyżka miodu,
  • 1 łyżka słodkiego sosu chili,
  • pół łyżeczki granulowanego czosnku,
  • odrobina soli i pieprzu.

Czas przygotowania: 30 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Rozgrzej piekarnik do 200° Celsjusza.
  • W małej miseczce wymieszaj sok z limonki z miodem, sosem chili, posiekaną pietruszką, czosnkiem.
  • Umyj i osusz filety rybne.
  • Oprósz je z obu stron solą i pieprzem i nasmaruj marynatą.
  • Ułóż kawałki łososia oddzielnie na sporych kwadratach papieru do pieczenia.
  • Rozłóż na filetach kostki lub cienkie plasterki gruszki, pokruszony ser pleśniowy, półplasterki sparzonego pora.
  • Zbierz rogi papieru razem w dłoń i uformuj niewielki pakunek z odrobiną wolnego miejsca nad rybą.
  • Zwiąż papilotki kawałkami sznurka bądź łodygami szczypiorku.
  • Zapiekaj w piekarniku około 20 minut.
  • Podawaj rybne pakunki na górce z kaszy, polane sosem chili z surówką lub sałatką ze świeżych warzyw.

Smacznego!


Reklama
Reklama
Reklama
Reklama