Przepisy na makaron z łososiem i łososia zapiekanego z serem
Aby świeży łosoś nie był zbyt suchy, obsmażaj go krótko – po maksymalnie 3 minuty z każdej strony – żeby pozostał wilgotny wewnątrz. Apetycznie chrupiąca skorupka na zewnątrz dobrze smakuje skropiona sokiem z cytryny lub limonki.
Aby świeży łosoś nie był zbyt suchy, obsmażaj go krótko – po maksymalnie 3 minuty z każdej strony – żeby pozostał wilgotny wewnątrz. Apetycznie chrupiąca skorupka na zewnątrz dobrze smakuje skropiona sokiem z cytryny lub limonki.
Ryba psuje się od głowy, więc podczas wybierania świeżego łososia (jeśli w sklepie masz możliwość obejrzenia ryby w całości) warto zwrócić uwagę na wygląd jego oczu - nie mogą być mętne. Sprężyste mięso, błyszcząca skóra oraz różowe i wilgotne skrzela są również oznaką świeżości ryby.
Przepis na makaron ze smażonym łososiem w sosie cytrynowym
Łosoś jest bogaty w kwasy tłuszczowe omega-3, białko i witaminy. Najlepsze dzwonki z łososia pochodzą ze środkowej części ryby i charakteryzują się dużymi słojami tłuszczowymi.
Składniki (na 2 duże porcje):
- 500 gramów fileta z łososia w kawałku,
- 400 gramów kolorowego makaronu tagliatelle (szerokie wstążki) o smaku czosnkowym, szpinakowym lub pomidorowym,
- 4 łyżki odsączonych kaparów ze słoika,
- 1 sparzona cytryna,
- 1 duża cebula,
- 4 łyżki masła,
- 200 mililitrów śmietanki 36%,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- 2 łyżki miodu,
- odrobina soli i świeżo zmielonego pieprzu,
- świeży koperek do dekoracji.
Czas przygotowania: 20 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Ugotuj makaron tagliatelle w osolonym wrzątku według instrukcji na opakowaniu.
- W garnku o głębokim dnie rozgrzej połowę masła i zeszklij drobno posiekaną cebulę.
- Dodaj miód i sok z całej cytryny i duś na małym ogniu kilka minut.
- Stopniowo wlewaj do rondla słodką śmietankę, często mieszając - sos powinien zgęstnięć po kilku minutach.
- Dorzuć do sosu pozostałą część masła i gotuj na małym ogniu, dopóki sos nie zmniejszy objętości.
- Usuń skórę z łososia i dokładnie umyj w bieżącej wodzie i osusz ręcznikiem papierowym rybę.
- Natrzyj ją solą i pieprzem i smaż razem z odsączonymi kaparami ze słoika na rozgrzanej na patelni oliwie po 2-3 minuty z każdej strony.
- Podawaj w głębokich talerzach – na spodzie makaron ułożony w gniazdka, na nim kawałki smażonego łososia z kaparami, zanurzone w kremowym sosie cytrynowym.
- Ozdób potrawę posiekanym drobno koperkiem oraz otartą skórką ze sparzonej cytryny.
Przepis na łososia zapiekanego z serem pleśniowym i gruszkami
Smak pieczonej ryby można podkreślić słodkim sosem chili i ostrzejszym serem z niebieską pleśnią. Wyrazista gruszka i sok z limonki odmienią charakter tego dania, do którego można również zaserwować chińskie kluski oraz smażone z grzybami mun warzywa w słupkach.
Składniki (na 3 porcje):
- 3 filety z łososia bez skóry po około 170-200 gramów,
- 100 gramów sera z niebieską pleśnią,
- 2 średnie gruszki,
- 1 por,
- pół pęczka pietruszki,
- sok z 1 limonki,
- 1 łyżka miodu,
- 1 łyżka słodkiego sosu chili,
- pół łyżeczki granulowanego czosnku,
- odrobina soli i pieprzu.
Czas przygotowania: 30 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 200° Celsjusza.
- W małej miseczce wymieszaj sok z limonki z miodem, sosem chili, posiekaną pietruszką, czosnkiem.
- Umyj i osusz filety rybne.
- Oprósz je z obu stron solą i pieprzem i nasmaruj marynatą.
- Ułóż kawałki łososia oddzielnie na sporych kwadratach papieru do pieczenia.
- Rozłóż na filetach kostki lub cienkie plasterki gruszki, pokruszony ser pleśniowy, półplasterki sparzonego pora.
- Zbierz rogi papieru razem w dłoń i uformuj niewielki pakunek z odrobiną wolnego miejsca nad rybą.
- Zwiąż papilotki kawałkami sznurka bądź łodygami szczypiorku.
- Zapiekaj w piekarniku około 20 minut.
- Podawaj rybne pakunki na górce z kaszy, polane sosem chili z surówką lub sałatką ze świeżych warzyw.
Smacznego!
- Łosoś ze szparagami jest świetną propozycją dania na niedzielny obiad. Sprawdź przepis na łososia ze szparagami.
- Zobacz przepis na łososia w marynacie z imbiru i ze szpinakiem!
- Pstrąg zawiera więcej białka niż łosoś, a ma mniej kalorii niż śledź czy makrela. Wartości odżywcze pstrąga są wyjątkowe także pod względem ilości kwasów omega-3, dlatego ryba ta jest polecana osobom z chorobami serca. Czytaj więcej!