Przepis na smaczne ciasto, muffinki i kisiel z czarnej porzeczki
Czarna porzeczka przede wszystkim stosowana jest do przetworów. Można jednak przy jej użyciu przygotować również ciasta, muffinki i kisiele.
Czarna porzeczka przede wszystkim stosowana jest do przetworów. Można jednak przy jej użyciu przygotować również ciasta, muffinki i kisiele.
Czarne porzeczki zawierają ogromne ilości witaminy C. Zapobiegają infekcjom układu oddechowego, artretyzmowi i reumatyzmowi. Stosowane są również jako okłady na ukąszenia komarów i meszek. Są bogate w flawonoidy (antyoksydanty) i pomagają w usuwaniu metali ciężki z organizmu (m.in. ołowiu i kadmu).
Muffinki z czarną porzeczką
Popularna w krajach anglosaskich muffinka idealnie smakuje przygotowana razem ze słodkimi dodatkami, np. czarną porzeczką.
Potrzebujesz:
- dwóch misek,
- foremki na muffinki.
Składniki:
- pół szklanki czarnych porzeczek,
- szklanka mleka,
- 2 jajka,
- 1 łyżka proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego,
- 125 ml oleju,
- 125 ml jogurtu naturalnego,
- 2 szklanki mąki,
- 1 szklanka cukru.
Czas przygotowania: 45 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Umyj porzeczki i wyciągnij z nich ogonki.
- W misce wymieszaj mąkę, cukier wanilinowy, zwykły cukier i proszek do pieczenia.
- W drugiej misce połącz ze sobą mleko, jajka, olej i jogurt naturalny.
- Wsyp zawartość pierwszej miski do drugiej i zamieszaj.
- Foremki napełnij przygotowaną masą.
- Na wierzch muffinek powkładaj porzeczki.
- Włóż foremki do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika.
- Piecz przez 20 minut. Gotowe.
Domowy kisiel z porzeczkami i malinami
Domowy kisiel smakuje dużo lepiej, niż ten z proszku kupiony w sklepie. Z dodatkiem porzeczek uwalnia swój słodki i miły aromat. Idealnie nadaje się na lekki deser po obiedzie.
Potrzebujesz:
- dwóch garnków.
Składniki:
- 200 ml soku z malin,
- 200 ml soku z czarnych porzeczek,
- 200 ml wody,
- 2 łyżki malin,
- 2 łyżki czarnych porzeczek,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- cukier (do smaku),
- imbir (do smaku).
Czas przygotowania: 25 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Do garnka wlej po pół szklanki soku z malin, porzeczek i wodę.
- Umyj wszystkie owoce.
- Z porzeczek usuń ogonki.
- Wrzuć maliny i porzeczki do garnka z gotującym się sokiem.
- Pozostały sok rozrób w oddzielnej misce z mąką ziemniaczaną.
- Gotujący się sok z owocami podlej roztworem z mąką.
- Mieszaj.
- Dodaj szczyptę cukru i imbiru.
- Gotuj do czasu, aż kisiel zgęstnieje. Gotowe.
Ciasto na zimno z porzeczką
Ciasto z porzeczkami nie musi być wcale kwaśne. Ze śmietaną, dodatkiem galaretki i cukru można przygotować smaczny deser dla całej rodziny.
Potrzebujesz:
- tortownicy,
- miksera.
Składniki:
- 3 jajka,
- pół szklanki cukru,
- 200 g mąki,
- pół łyżeczki proszku do pieczenia,
- 350 g czarnych porzeczek,
- 400 ml śmietany 30%,
- szklanka drobnego cukru,
- galaretka truskawkowa,
- 2 łyżki żelatyny.
Czas przygotowania: 45 minut (4 godziny oczekiwania)
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Rozbij jajka i oddziel białka od żółtek.
- Białka ubij z cukrem.
- Dodaj żółtka i ubij na jednolitą masę.
- Dosyp mąkę i proszek do pieczenia.
- Dokładnie wymieszaj i przelej do tortownicy.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza, aż ciasto osiągnie złoty kolor.
- Porzeczki zasyp cukrem i odstaw.
- Rozpuść galaretkę w 200 ml wody.
- Do śmietany dodaj 2 łyżki żelatyny i zmiksuj.
- Wystudzoną galaretkę zmiksuj.
- Dodaj porzeczki i wymieszaj.
- Śmietanę i galaretkę wymieszaj z porzeczkami.
- Masę wylej na ciasto.
- Odstaw do lodówki na 4 godziny. Gotowe.
Smacznego!
- Odchudzasz się? Przygotuj sorbet cytrynowy bez cukru!
- Ciasta cytrynowe sprawdzają się o każdej porze roku. Wypróbuj, nasz przepis na tartę cytrynową.
- Dodając do ciasta słodkie owoce, możesz dodać mniej cukru! Zobacz przepisy na desery z arbuzów.