Reklama

Czarna porzeczka przede wszystkim stosowana jest do przetworów. Można jednak przy jej użyciu przygotować również ciasta, muffinki i kisiele.

Reklama

Czarne porzeczki zawierają ogromne ilości witaminy C. Zapobiegają infekcjom układu oddechowego, artretyzmowi i reumatyzmowi. Stosowane są również jako okłady na ukąszenia komarów i meszek. Są bogate w flawonoidy (antyoksydanty) i pomagają w usuwaniu metali ciężki z organizmu (m.in. ołowiu i kadmu).

Muffinki z czarną porzeczką

Popularna w krajach anglosaskich muffinka idealnie smakuje przygotowana razem ze słodkimi dodatkami, np. czarną porzeczką.

Potrzebujesz:

  • dwóch misek,
  • foremki na muffinki.

Składniki:

  • pół szklanki czarnych porzeczek,
  • szklanka mleka,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego,
  • 125 ml oleju,
  • 125 ml jogurtu naturalnego,
  • 2 szklanki mąki,
  • 1 szklanka cukru.

Czas przygotowania: 45 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Umyj porzeczki i wyciągnij z nich ogonki.
  • W misce wymieszaj mąkę, cukier wanilinowy, zwykły cukier i proszek do pieczenia.
  • W drugiej misce połącz ze sobą mleko, jajka, olej i jogurt naturalny.
  • Wsyp zawartość pierwszej miski do drugiej i zamieszaj.
  • Foremki napełnij przygotowaną masą.
  • Na wierzch muffinek powkładaj porzeczki.
  • Włóż foremki do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika.
  • Piecz przez 20 minut. Gotowe.

Domowy kisiel z porzeczkami i malinami

Domowy kisiel smakuje dużo lepiej, niż ten z proszku kupiony w sklepie. Z dodatkiem porzeczek uwalnia swój słodki i miły aromat. Idealnie nadaje się na lekki deser po obiedzie.

Potrzebujesz:

  • dwóch garnków.

Składniki:

  • 200 ml soku z malin,
  • 200 ml soku z czarnych porzeczek,
  • 200 ml wody,
  • 2 łyżki malin,
  • 2 łyżki czarnych porzeczek,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • cukier (do smaku),
  • imbir (do smaku).

Czas przygotowania: 25 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Do garnka wlej po pół szklanki soku z malin, porzeczek i wodę.
  • Umyj wszystkie owoce.
  • Z porzeczek usuń ogonki.
  • Wrzuć maliny i porzeczki do garnka z gotującym się sokiem.
  • Pozostały sok rozrób w oddzielnej misce z mąką ziemniaczaną.
  • Gotujący się sok z owocami podlej roztworem z mąką.
  • Mieszaj.
  • Dodaj szczyptę cukru i imbiru.
  • Gotuj do czasu, aż kisiel zgęstnieje. Gotowe.

Ciasto na zimno z porzeczką

Ciasto z porzeczkami nie musi być wcale kwaśne. Ze śmietaną, dodatkiem galaretki i cukru można przygotować smaczny deser dla całej rodziny.

Potrzebujesz:

  • tortownicy,
  • miksera.

Składniki:

  • 3 jajka,
  • pół szklanki cukru,
  • 200 g mąki,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 350 g czarnych porzeczek,
  • 400 ml śmietany 30%,
  • szklanka drobnego cukru,
  • galaretka truskawkowa,
  • 2 łyżki żelatyny.

Czas przygotowania: 45 minut (4 godziny oczekiwania)

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Rozbij jajka i oddziel białka od żółtek.
  • Białka ubij z cukrem.
  • Dodaj żółtka i ubij na jednolitą masę.
  • Dosyp mąkę i proszek do pieczenia.
  • Dokładnie wymieszaj i przelej do tortownicy.
  • Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza, aż ciasto osiągnie złoty kolor.
  • Porzeczki zasyp cukrem i odstaw.
  • Rozpuść galaretkę w 200 ml wody.
  • Do śmietany dodaj 2 łyżki żelatyny i zmiksuj.
  • Wystudzoną galaretkę zmiksuj.
  • Dodaj porzeczki i wymieszaj.
  • Śmietanę i galaretkę wymieszaj z porzeczkami.
  • Masę wylej na ciasto.
  • Odstaw do lodówki na 4 godziny. Gotowe.

Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama