3 przepisy na pyszne i łatwe potrawy z kurkami
Kurki świetnie nadają się do smażenia, marynowania i duszenia. Można z nich ugotować smaczne i łatwe do przyrządzenia potrawy.
Kurki idealnie komponują się śmietanie, farszu jajecznym i sałatce serowej. Ich przyrządzenie jest łatwe i przyjemne.
Kurki są źródłem witamin B1, C, PP i E, które m.in. korzystnie wpływają na nasz układ nerwowy i spowalniają procesy starzenia. Zawierają też takie minerały, jak cynk, wapń, fluor, jod i potas.
Kurki w śmietanie z rzeżuchą
Kurki w śmietanie z rzeżuchą to danie efektowne i łatwe w przygotowaniu.
Stopień trudności: łatwe
Czas przygotowania: 45 minut
Składniki:
- 300 g kurek,
- sól (do smaku),
- pieprz (do smaku),
- 4 łyżki śmietany 12 %,
- rzeżucha (do ozdoby),
- 2 łyżki masła (do smażenia),
- zioła prowansalskie (do smaku).
Sposób przygotowania:
- Kurki wyczyść i umyj.
- Do garnka wlej wodę i wrzuć kurki.
- Gotuj przez 20-25 minut.
- Po obgotowaniu odcedź kurki z wody.
- Na patelni rozpuść 2 łyżki masła.
- Wrzuć grzyby na patelnię i dopraw solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
- Dodaj śmietanę, wymieszaj i duś przez 15 minut.
- Wyłóż na talerz i dodaj rzeżuchę. Gotowe.
Naleśniki z farszem jajeczno-kurkowym i rukolą
Jeśli masz ochotę na kurki, ale masz mało czasu, dobrym rozwiązaniem będą naleśniki z farszem jajeczno-kurkowym i rukolą.
Stopień trudności: łatwe
Czas przygotowania: 40 minut
Składniki:
- 300 ml mleka,
- 120 g mąki,
- 4 jajka,
- rukola (do smaku),
- sól (do smaku),
- pieprz (do smaku),
- 4 łyżki masła,
- 300 g kurek.
Sposób przygotowania:
- Mleko wymieszaj z mąką, jednym jajkiem i szczyptą soli na gładką, jednolitą masę konsystencji płynnej śmietany.
- Usmaż z niej na patelni naleśniki.
- Oczyszczone i wymyte kurki smaż przez 10 minut na maśle.
- Do usmażonych kurek dodaj pozostałe, roztrzepane jajka oraz rukolę.
- Dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Smaż aż jajka się zetną.
- Gotowy farsz włóż do naleśników.
- Złóż naleśniki w trójkąty. Gotowe.
Serowa sałatka z kurkami
Gdy w twoim domu pojawią się nieoczekiwani goście, łatwym i szybkim daniem będzie serowa sałatka z kurkami.
Stopień trudności: łatwe
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
- 300 g sera żółtego,
- 1 słoik marynowanych kurek,
- 100 g szynki,
- 1 cebula,
- 2 jajka,
- natka pietruszki,
- 2 łyżki majonezu,
- 1 łyżka musztardy,
- pieprz (do smaku),
- sól (do smaku),
- zioła prowansalskie (do smaku).
Sposób przygotowania:
- Zetrzyj żółty ser.
- Jajka ugotuj na twardo.
- Kurki odsącz z zalewy.
- Szynkę, jajka i cebulę pokrój w kostkę.
- Dodaj kurki wraz z szynką, jajkami i cebulą do startego sera.
- Dodaj do tego majonez i musztardę.
- Dopraw dla smaku pieprzem, solą i ziołami prowansalskimi.
- Wszystkie składniki wymieszaj.
- Sałatkę przechowuj w lodówce. Gotowe.
Smacznego!