Kilka mirabelek przełożono do szkalnego półmiska.
©irina/stock.adobe.com
Styl życia

Przetwory na zimę: dżem z mirabelek i pomarańczy bez cukru i kompot z mirabelek bez drylowania

Dżem z mirabelek to doskonały sposób na przygotowanie znakomitego dodatku do ciast, kanapek, rogalików, pączków i różnego rodzaju tart. Delikatny miodowy smak śliwek warto zaostrzyć cytrusowym aromatem, np. pomarańczowym. We wszystkich przetworach z mirabelek świetnie sprawdzają się też cynamon, goździki i wanilia.

Dżem z mirabelek to doskonały sposób na przygotowanie znakomitego dodatku do ciast, kanapek, rogalików, pączków i różnego rodzaju tart. Delikatny miodowy smak śliwek warto zaostrzyć cytrusowym aromatem, np. pomarańczowym. We wszystkich przetworach z mirabelek świetnie sprawdzają się też cynamon, goździki i wanilia.


Mirabelki często są problematyczne w drylowaniu, dlatego w przypadku odmiany, w której pestka ciężko odchodzi od miąższu najlepiej wykorzystać owoce do kompotu lub nalewki. Dobrym sposobem na pozbycie się mirabelkowych pestek, jest podgrzanie owoców do momentu aż popęka skórka – wtedy pestki z łatwością dadzą się oddzielić.


Przepis na dżem z mirabelek i pomarańczy bez cukru


Składniki:

Kasia gotuje z Polki.pl: sos grzybowy


Czas przygotowania: około 2 godziny
Stopień trudności: łatwe


Sposób przygotowania:

  • Umyj dokładnie mirabelki, oczyść je ze wszystkich listków i gałązek.
  • Wydryluj owoce lub umieść w dużym garnku, dolej 7 łyżek wody i gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem do czasu, aż skórka popęka i pestki będą z łatwością oddzielać się od miąższu.
  • Usuń wszystkie pestki, najlepiej przecierając owoce przez sito.
  • Do mirabelek dodaj pomarańczową skórkę, cynamon i sok z pomarańczy, gotuj wszystko na małym ogniu często mieszając do momentu, aż dżem uzyska pożądaną konsystencję i stanie się szklisty.
  • Gotowy, jeszcze gorący dżem przełóż do wyparzonych wcześniej wrzątkiem słoiczków, zakręć szczelnie i pasteryzuj przez około 15 minut w gorącej, ale nie wrzącej wodzie - około 85 stopni Celsjusza.
  • Postaw słoiczki do góry dnem i pozostaw do wystygnięcia. Przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu a po otwarciu w lodówce.


Przepis na kompot z mirabelek bez drylowania


Składniki:

  • 2 kg mirabelek, najlepiej żółtych i czerwonych,
  • 0,5 laski wanilii lub 1 opakowanie cukru wanilinowego,
  • 4 litry wody,
  • 1 kg cukru,
  • 10 goździków.

 

Czas przygotowania: około 1 godziny
Stopień trudności: łatwe


Sposób przygotowania:

  • Oczyść i umyj mirabelki.
  • Przygotuj duże 500 ml słoiki, pamiętaj, aby wcześniej wyparzyć je wrzątkiem.
  • Przygotuj syrop: w garnku zagotuj wodę, dodaj cukier i przyprawy. Gotuj na małym ogniu do momentu, aż syrop zacznie gęstnieć. Łyżką usuń z powierzchni syropu tzw. szumy.
  • Do każdego słoika włóż porcję mirabelek – do ¾ wysokości i zalej gorącym syropem - około 4 centymetrów od wieczka.
  • Zakręć mocno słoiki i pasteryzuj przez około 30 minut w gorącej, ale nie wrzącej wodzie.
  • Po pasteryzacji ustaw słoiki do góry dnem do ostygnięcia.


Smacznego!

Śliwki węgierki i dżem na desce
©alicjane/Fotolia
Styl życia
Przetwory ze śliwek węgierek: dżem, węgierki do knedli, likier i kompot, „nutella” ze śliwek z czekoladą
Przetwory, które zrobisz ze śliwek węgierek to np. likier, dżem i krem do smarowania przypominający w smaku słynną „nutellę”. Dodatki do przetworów to głównie cukier, woda, ale też kakao, spirytus i czekolada.

Przetwory, które zrobisz ze śliwek węgierek to np. likier, dżem i krem do smarowania przypominający w smaku słynną „nutellę”. Dodatki do przetworów to głównie cukier, woda, ale też kakao, spirytus i czekolada. Do przygotowania przetworów ze śliwek węgierek wybierz dojrzałe, podobnej wielkości owoce . Dzięki temu szybciej przygotujesz np. dżem i łatwiej będzie ci zmieścić je w słoikach. Dżem ze śliwek bez zagęstników Składniki: 2,5 kg śliwek węgierek, 1,5 szklanki cukru, 2-3 łyżki wody. Czas przygotowania: 3,5 godziny Stopień trudności: łatwe Sposób przygotowania: Umyj i wyparz słoiki. Umyj śliwki i usuń z nich pestki. Włóż owoce do dużego garnka. Smaż, cały czas mieszając. Jeśli śliwki nie chcą się rozpaść na początku smażenia, możesz dodać do nich wody. Smaż przez 3,5 godziny. Możesz też dusić śliwki krócej, kilka razy w ciągu dnia z przerwami. Dzięki drugiej metodzie, dżem gęstnieje szybciej . W połowie czasu smażenia lub duszenia wsyp cukier. Kiedy dżem osiągnie odpowiednią konsystencję, przełóż go do słoików. Nie wypełniaj ich po brzegi, zostaw około 1 cm wolnego miejsca od brzegu słoika. Pasteryzuj przez 15 minut w garnku wypełnionym wodą do ¾ wysokości słoików. Pozostaw słoiki do ostygnięcia. Smacznego! Śliwki węgierki w cukrze do klusek lub knedli Składniki: 1 kg śliwek, 0,5 kg cukru, 0,5 l wody. Czas przygotowania: 30-40 minut Stopień trudności: łatwe Sposób przygotowania: Umyj i wyparz słoiki. Umyj śliwki i wyjmij z nich pestki. Układaj owoce w słoikach warstwami. Każdą warstwę zasypuj 1 łyżką cukru . Dolej do słoi po 5-6 łyżek wody. Zakręć słoiki i pasteryzuj je przez 30 minut. Podgrzewaj śliwki zalane wodą do wysokości około ¾ słoików. Smacznego! Likier ze śliwek...

Jeżyny przygotowane do zrobienia domowych przetworów.
©Maksim Pasko/Fotolia.com
Styl życia
Przepisy na przetwory z jeżyn: konfitura z jeżyn, nalewka z jeżyn, dżem malinowo-jeżynowy i kompot
Przetwory z jeżyn, czyli kompot, dżem bądź konfitura z jeżyn są łatwe w przygotowaniu. Wymagają zmieszania składników i przesmażenia ich, zalania alkoholem bądź zasypania cukrem.

Przetwory z jeżyn, czyli kompot, dżem bądź konfitura z jeżyn są łatwe w przygotowaniu. Wymagają zmieszania składników i przesmażenia ich, zalania alkoholem bądź zasypania cukrem.   100 g jeżyn zawiera aż 21 mg witaminy C , co stanowi 60% dziennego zapotrzebowania człowieka na tę witaminę. Z tych pysznych owoców możesz zrobić m.in. nalewkę na przeziębienie lub dżem malinowo-jeżynowy łączący właściwości obu owoców.   Masz ochotę na wyjątkowe w smaku przetwory z jeżyn? Wykorzystaj dostępny kod rabatowy Frisco .   Konfitura z jeżyn   Składniki: 3 kg jeżyn , 2 szklanki cukru, 2 szklanki wody.   Czas przygotowania: około 60 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Opłucz jeżyny i połóż je na sitku, aby ściekła z nich woda. Wsyp cukier i wlej wodę na patelnię. Podsmażaj dotąd, aż powstanie syrop. Mieszaj co jakiś czas, aby się nie przypalił. Do syropu dodaj jeżyny. Smaż wszystko na niewielkim ogniu. Zdejmuj pojawiające się na powierzchni owoców szumy, np. papierowym ręcznikiem. Kiedy syrop zgęstnieje i połączy się z owocami, zestaw patelnię z gazu. Pozostaw konfiturę do ostygnięcia. Przełóż ją do słoików.   Nalewka z jeżyn   Składniki: 1 kg jeżyn, 0,5 l wódki, 0,25 l spirytusu, 75 dkg cukru.   Czas przygotowania: około 20 minut, dojrzewanie nalewki – kilka miesięcy Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Umyj jeżyny i połóż je na sitku, aby odciekła z nich woda. Wsyp owoce do dużego słoja. Zasyp je cukrem i zamknij słoik na kilka dni. Po kilku dniach zalej owoce spirytusem i pozostaw na kilka dni....

© Africa Studio/Fotolia
Styl życia
Przetwory z czarnych porzeczek: dżem, syrop i konfitura – przepisy
Konfitura z czarnej porzeczki oraz inne przetwory powinny być przygotowywane wyłącznie z bardzo dojrzałych owoców. Najlepiej, by były zebrane w słoneczny i suchy dzień.

Konfitura z czarnej porzeczki oraz inne przetwory powinny być przygotowywane wyłącznie z bardzo dojrzałych owoców. Najlepiej, by były zebrane w słoneczny i suchy dzień.   Przetwory z czarnej porzeczki przygotowywane na gorąco nie potrzebują dodatku substancji konserwujących czy żelujących . Ponieważ zawarta w nich pektyna robi to w sposób naturalny, nie wymagają pasteryzacji.   Słoiki i butelki można okryć grubym materiałem, aby ich zawartość długo stygła . Dzięki temu smak przygotowanych konfitur, syropów i dżemów wzmocni się. Wartości odżywcze i właściwości porzeczek Porzeczka stosowana jest jako roślina lecznicza. Ma właściwości moczopędne i napotne – przyspieszając w ten sposób detoksykację organizmu, szczególnie w czasie choroby . Owoce porzeczki są bogate w witaminę C oraz PP. Przetwory z czarnej porzeczki to doskonały lek na przyspieszenie procesów przemiany materii oraz wzmocnienie odporności organizmu. Konfitura z czarnej porzeczki – przepis Składniki na około 13 słoików o pojemności 0,5 litra: 5 kg obranych, przebranych, umytych i osuszonych owoców, 2,5 kg cukru. Czas przygotowania: 90 minut + czas oczekiwania 3-4 godziny   Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: 1. Włóż owoce do dużego garnka (lub dwóch małych), zasyp cukrem, wymieszaj i odstaw na około 45 minut, by puściły sok. 2. Postaw garnek na palniku i gotuj całość, mieszając od czasu do czasu, przez około 45 minut . 3. Odstaw konfiturę do ostygnięcia na około 4 godziny. 4. Przegotuj ponownie całość przez kolejne 45 minut. 5. Przełóż gorącą konfiturę do wyparzonych wrzątkiem lub w piekarniku słoików . Mocno zakręć i ustaw do góry dnem do ostygnięcia....

Nasze akcje
Gwiazdy
Newsy
Chcesz dobrze czuć się we własnej skórze tak, jak największe gwiazdy? Działaj metodą małych kroków!
Partner
Skuteczny trening bez wysiłku? Teraz to możliwe!
Newsy
Skuteczny trening to nie tylko siłownia!
Partner
Weleda
Newsy
Kosmetyki, które łączą tradycję z nowoczesnością. Poznaj je!
Partner
Nowości
PartyExtra
Małgorzata Rozenek-Majdan uśmiechnięta
Newsy
Małgorzata Rozenek-Majdan
BZ
Julia Wieniawa w neonowej sukience na lato
Newsy
Julia Wieniawa
BZ
Katarzyna Cichopek na 59 Festiwalu w Opolu
Newsy
Katarzyna Cichopek
BZ
Klaudia El Dursi na plaży
TV-Show
Hotel Paradise
BZ
Ślub od pierwszego wejrzenia x-news
TV-Show
Ślub od pierwszego wejrzenia
BZ
Versace wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Trendy w koloryzacji włosów na wiosnę i lato 2022. Te odcienie robią mocne wrażenie
Marcelina Zielnik
Gorący trend: Dopamine dressing
Fleszstyle
Dopamine dressing to najgorętszy trend sezonu. Obłędną koszulę w stylu Małgorzaty Rozenek-Majdan kupisz w Sinsay za 39,99
Anna Kusiak
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Niemal identyczne kupisz w Sinsay za 35 zł
Newsy
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Podobne kupisz w Sinsay za 35 zł
Urszula Jagłowska-Jędrejek
Anna Lewandowska w swetrze za ponad tysiąc złotych
Newsy
Anna Lewandowska w modnym swetrze ponad tysiąc złotych. W Sinsay kupisz podobny za 50 złotych!
Aleksandra Skwarczyńska-Bergiel
Moda uliczna wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Najmodniejsze buty na wiosenno-letni sezon. Te modele ma w szafie każda it-girl
Marcelina Zielnik