Kompoty z czereśni, z jabłek i śliwek oraz z dyni: najlepsze przepisy
Kompoty to ulubione napoje z dzieciństwa, które możesz zrobić ze świeżych owoców z małą ilością cukru. Kompot z czereśni lub jabłek i śliwek odśwież listkami mięty i sokiem z cytryny bądź pomarańczy. Warto przygotować również korzenny kompot dyniowy – aby nie ściemniał, po ugotowaniu usuń z niego goździki.
Kompoty to ulubione napoje z dzieciństwa, które możesz zrobić ze świeżych owoców z małą ilością cukru. Kompot z czereśni lub jabłek i śliwek odśwież listkami mięty i sokiem z cytryny bądź pomarańczy. Warto przygotować również korzenny kompot dyniowy – aby nie ściemniał, po ugotowaniu usuń z niego goździki.
Kompoty możesz przyrządzać przez cały rok z dostępnych sezonowo owoców lub warzyw, takich jak np. słodka dynia.
Przepis na orzeźwiający kompot z czereśni
Kompot z czereśni smakuje jak latem w dzieciństwie w trakcie obiadu u babci. Odśwież go nieco, dorzucając do szklanki kostki lodu, listki świeżych ziół lub wlewając sok z cytryny.
Składniki (na 8 średnich słoików):
- 2 kilogramy czereśni,
- nie więcej niż ćwierć kilograma drobnego cukru,
- 2 litry chłodnej wody,
- plasterki cytryny, listki mięty i kostki lodu do podania.
Czas wykonania: 90 minut + 25 minut pasteryzowania
Stopień trudności: średnie
Sposób przygotowania:
- Umieść czereśnie w misce z woda z dodatkiem 2 łyżek octu.
- Po 7 minutach wypłucz owoce w czystej wodzie.
- Wydryluj czereśnie.
- Przełóż je do dużego garnka z 2 litrami wody, wsyp połowę cukru i zagotuj.
- Gotuj kompot pół godziny.
- Spróbuj i oceń, czy jest wystarczająco słodki – w razie potrzeby dosyp resztę cukru i gotuj jeszcze 5 minut.
- Część kompotu wystudź, przelej do szklanego dzbanka i podawaj z plasterkami cytryny, świeżą miętą i kostkami lodu.
- Resztę kompotu razem z owocami przelej do słoików, zakręć je i studź do góry dnem.
- Duży gar wyłóż ściereczką.
- Poustawiaj nim rozdzielone ściereczkami słoiki i prawie całe zalej gorącą wodą.
- Zagotuj wodę i zostaw garnek na ogniu na 20 minut.
- Studź słoiki z kompotem na ręczniku, przykryte ściereczką.
Przepis na miętowy kompot owocowy
Rada: owoce z kompotu możesz zmiksować, posłodzić, dodać cynamonu i użyć jako nadzienia do drożdżówek lub ciasta.
Składniki (na około 3 litry kompotu):
- 1 kilogram jabłek,
- 12 dużych śliwek,
- 4 łyżki brązowego cukru,
- 4 gałązki świeżej mięty,
- 3 litry wody.
Czas wykonania: 25 minut (bez czasu chłodzenia)
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Umyte jabłka pokrój na kawałki i usuń gniazda nasienne.
- Umyte śliwki podziel na połówki, usuwając pestki.
- Wypłucz i osusz listki mięty.
- Do dużego garnka wlej wodę, wrzuć owoce i listki mięty.
- Po zagotowaniu wody zmniejsz gaz i gotuj jeszcze 5 minut.
- Odstaw kompot do wystudzenia, przecedź, dosłódź brązowym cukrem, a przed podaniem schłódź w lodówce.
Smacznego!
Przepis na korzenny kompot z dyni z pomarańczą
Rada: jeśli nie chcesz, aby kompot zbyt szybko ściemniał, wyjmij z niego po ugotowaniu wszystkie goździki i wyrzuć je.
Składniki (na 4 porcje):
- 500 gramów miąższu z dyni, bez skóry i pestek,
- 1 pomarańcza,
- 4 łyżki octu winnego,
- 4 łyżki cukru,
- 1 łyżeczka goździków,
- pół łyżeczki cynamonu,
- 1300 mililitrów wody.
Czas wykonania: około 40 minut (bez czasu stygnięcia)
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Miąższ wyszorowanej, obranej i wypestkowanej dyni pokrój w kosteczkę.
- Włóż go do dużego garnka, zalej zimną wodą i gotuj 15 minut.
- Dorzuć do garnka cukier, goździki, cynamon, plastry sparzonej pomarańczy, ocet i gotuj 5 minut.
- Podawaj na ciepło lub zimno, odcedzony lub z miąższem dyni i plasterkami pomarańczy w dzbanku.
Smacznego!
- Lubisz domowe napoje? Zobacz, na co warto stosować napar ze skrzypu.
- Czy wiesz, że napary mogą przyspieszać gojenie ran? Polecamy napar z dziurawca.
- Szukasz domowego sposobu na przyspieszenie trawienia? Wypróbuj przepis na napar z tymianku.