Reklama

Kompoty to ulubione napoje z dzieciństwa, które możesz zrobić ze świeżych owoców z małą ilością cukru. Kompot z czereśni lub jabłek i śliwek odśwież listkami mięty i sokiem z cytryny bądź pomarańczy. Warto przygotować również korzenny kompot dyniowy – aby nie ściemniał, po ugotowaniu usuń z niego goździki.

Reklama

Kompoty możesz przyrządzać przez cały rok z dostępnych sezonowo owoców lub warzyw, takich jak np. słodka dynia.

Przepis na orzeźwiający kompot z czereśni

Kompot z czereśni smakuje jak latem w dzieciństwie w trakcie obiadu u babci. Odśwież go nieco, dorzucając do szklanki kostki lodu, listki świeżych ziół lub wlewając sok z cytryny.

Składniki (na 8 średnich słoików):

  • 2 kilogramy czereśni,
  • nie więcej niż ćwierć kilograma drobnego cukru,
  • 2 litry chłodnej wody,
  • plasterki cytryny, listki mięty i kostki lodu do podania.

Czas wykonania: 90 minut + 25 minut pasteryzowania

Stopień trudności: średnie

Sposób przygotowania:

  • Umieść czereśnie w misce z woda z dodatkiem 2 łyżek octu.
  • Po 7 minutach wypłucz owoce w czystej wodzie.
  • Wydryluj czereśnie.
  • Przełóż je do dużego garnka z 2 litrami wody, wsyp połowę cukru i zagotuj.
  • Gotuj kompot pół godziny.
  • Spróbuj i oceń, czy jest wystarczająco słodki – w razie potrzeby dosyp resztę cukru i gotuj jeszcze 5 minut.
  • Część kompotu wystudź, przelej do szklanego dzbanka i podawaj z plasterkami cytryny, świeżą miętą i kostkami lodu.
  • Resztę kompotu razem z owocami przelej do słoików, zakręć je i studź do góry dnem.
  • Duży gar wyłóż ściereczką.
  • Poustawiaj nim rozdzielone ściereczkami słoiki i prawie całe zalej gorącą wodą.
  • Zagotuj wodę i zostaw garnek na ogniu na 20 minut.
  • Studź słoiki z kompotem na ręczniku, przykryte ściereczką.

Przepis na miętowy kompot owocowy

Rada: owoce z kompotu możesz zmiksować, posłodzić, dodać cynamonu i użyć jako nadzienia do drożdżówek lub ciasta.

Składniki (na około 3 litry kompotu):

Czas wykonania: 25 minut (bez czasu chłodzenia)

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Umyte jabłka pokrój na kawałki i usuń gniazda nasienne.
  • Umyte śliwki podziel na połówki, usuwając pestki.
  • Wypłucz i osusz listki mięty.
  • Do dużego garnka wlej wodę, wrzuć owoce i listki mięty.
  • Po zagotowaniu wody zmniejsz gaz i gotuj jeszcze 5 minut.
  • Odstaw kompot do wystudzenia, przecedź, dosłódź brązowym cukrem, a przed podaniem schłódź w lodówce.

Smacznego!

Przepis na korzenny kompot z dyni z pomarańczą

Rada: jeśli nie chcesz, aby kompot zbyt szybko ściemniał, wyjmij z niego po ugotowaniu wszystkie goździki i wyrzuć je.

Składniki (na 4 porcje):

  • 500 gramów miąższu z dyni, bez skóry i pestek,
  • 1 pomarańcza,
  • 4 łyżki octu winnego,
  • 4 łyżki cukru,
  • 1 łyżeczka goździków,
  • pół łyżeczki cynamonu,
  • 1300 mililitrów wody.

Czas wykonania: około 40 minut (bez czasu stygnięcia)

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Miąższ wyszorowanej, obranej i wypestkowanej dyni pokrój w kosteczkę.
  • Włóż go do dużego garnka, zalej zimną wodą i gotuj 15 minut.
  • Dorzuć do garnka cukier, goździki, cynamon, plastry sparzonej pomarańczy, ocet i gotuj 5 minut.
  • Podawaj na ciepło lub zimno, odcedzony lub z miąższem dyni i plasterkami pomarańczy w dzbanku.

Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama