Przepisy na daktylową Nutellę, wegańskie jagodzianki i owocowy sorbet
Desery owocowe można przygotowywać cały rok. Do Nutelli użyj suszonych daktyli i podawaj z kawałkami świeżych owoców lub na pieczywie. Pachnące jagodzianki możesz upiec również zimą, gdy wcześniej zamrozisz kilka porcji jagód.
Desery owocowe można przygotowywać cały rok. Do Nutelli użyj suszonych daktyli i podawaj z kawałkami świeżych owoców lub na pieczywie. Pachnące jagodzianki możesz upiec również zimą, gdy wcześniej zamrozisz kilka porcji jagód.
Eksperymentuj z różnymi rodzajami owoców – miksuj je, piecz, gotuj, mróź, a wspaniałymi deserami zaskoczysz całą rodzinę.
Przepis na daktylową Nutellę
Aksamitny czekoladowy krem z daktyli jest bezglutenowy, a gdy użyjesz mleka roślinnego – także wegański.
Składniki (na 8 porcji):
- 200 gramów suszonych daktyli,
- 6 łyżek kakao,
- 8 łyżek mleka,
- pół łyżeczki soli,
- świeże owoce, orzechy włoskie, migdały, pieczywo, naleśniki do podania.
Czas wykonania: 15 minut (bez czasu moczenia daktyli)
Stopień trudności: bardzo łatwe
Sposób przygotowania:
- Zalej daktyle w miseczce wrzątkiem i zostaw je na całą noc.
- Odcedź daktyle i lekko je odciśnij.
- Włóż do blendera daktyle, wlej mleko, wsyp kakao i sól.
- Zmiksuj na jednolitą masę i przełóż do zamykanego słoika.
- Już na kanapce czy naleśniku posyp krem czekoladowy drobno posiekanymi orzechami włoskimi, prażonymi migdałami lub kostkami świeżych owoców.
Przepis na owocowy sorbet
Owocowe sorbety są zdrowsze i mniej kaloryczne niż lody, więc nawet na diecie można ich zjeść dwa razy więcej!
Składniki (na 4 porcje):
- 2 nieduże banany,
- 1 szklanka jagód lub borówek,
- 1 łyżeczka soku z cytryny,
- ćwierć szklanki cukru,
- pół szklanki zimnej wody.
Czas wykonania: 15 minut (bez czasu chłodzenia sorbetu)
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- W niedużym garnuszku wymieszaj wodę z cukrem i podgrzej na małym ogniu do rozpuszczenia się kryształków cukru.
- Dodaj sok z cytryny, półplasterki obranych bananów i umyte oraz osuszone jagody lub borówki.
- Zmiksuj blenderem na jednolitą masę, przełóż do plastikowego pojemniczka po lodach bądź dużego lunchboxa i włóż na 2 godziny do zamrażalnika.
- Wyjmij sorbet z zamrażalnika, dokładnie wymieszaj i ponownie mróź przez kilka godzin.
- Podawaj w przezroczystych pucharkach ze świeżymi malinami, jeżynami, lekko kwaskowatymi porzeczkami i gałązkami lawendy.
Przepis na wegańskie jagodzianki
Jagodzianki to wspaniały deser lub śniadanie na gorąco oraz na zimno.
Składniki (na porcje):
- 300 gramów jagód,
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 1 szklanka mąki krupczatki,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 5 i pół łyżki słodzika (np. ksylitolu),
- 4 łyżki oliwy,
- 40 gramów drożdży,
- 270 mililitrów ciepłej wody,
- 1 łyżeczka soli.
Czas wykonania: 40 minut (bez czasu odstawienia ciasta do wyrośnięcia)
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Wymieszaj w misce ciepłą wodę, drożdże, pół łyżki słodzika.
- Odstaw w ciepłe miejsce na pół godziny, aby ciasto urosło.
- W dużej misce wymieszaj mąkę i sól, dodaj oliwę i drożdżowy zaczyn.
- Wyrabiaj ręką na gładką masę i odstaw pod przykryciem na 45 minut.
- W oddzielnym naczyniu wymieszaj jagody z mąką ziemniaczaną i 5 łyżkami słodzika.
- Wyrośnięte ciasto ugnieć i podziel na 12 kawałków.
- Rozwałkuj każdy kawałek na płat ciasta o grubości około 3 milimetrów.
- Układaj na środku po łyżce jagodowego nadzienia, zamykaj ciastem z każdej strony i uformuj drożdżówki.
- Piecz 20 minut w nagrzanym do 180° Celsjusza piekarniku rozłożone na zwilżonym olejem papierze do pieczenia.
Smacznego!
- Smak domowych deserów wzbogaci korzenny imbir. Zobacz, czy można uprawiać imbir w ogrodzie.
- Ciekawym dodatkiem do deserów jest owoc derenia. Poznaj właściwości i zastosowanie derenia jadalnego.
- Lubisz samodzielnie przygotowywać desery i słodkości? Wypróbuj nasz przepis na domową chałwę.