Reklama

Desery owocowe można przygotowywać cały rok. Do Nutelli użyj suszonych daktyli i podawaj z kawałkami świeżych owoców lub na pieczywie. Pachnące jagodzianki możesz upiec również zimą, gdy wcześniej zamrozisz kilka porcji jagód.

Reklama

Eksperymentuj z różnymi rodzajami owoców – miksuj je, piecz, gotuj, mróź, a wspaniałymi deserami zaskoczysz całą rodzinę.

Przepis na daktylową Nutellę

Aksamitny czekoladowy krem z daktyli jest bezglutenowy, a gdy użyjesz mleka roślinnego – także wegański.

Składniki (na 8 porcji):

  • 200 gramów suszonych daktyli,
  • 6 łyżek kakao,
  • 8 łyżek mleka,
  • pół łyżeczki soli,
  • świeże owoce, orzechy włoskie, migdały, pieczywo, naleśniki do podania.

Czas wykonania: 15 minut (bez czasu moczenia daktyli)

Stopień trudności: bardzo łatwe

Sposób przygotowania:

  • Zalej daktyle w miseczce wrzątkiem i zostaw je na całą noc.
  • Odcedź daktyle i lekko je odciśnij.
  • Włóż do blendera daktyle, wlej mleko, wsyp kakao i sól.
  • Zmiksuj na jednolitą masę i przełóż do zamykanego słoika.
  1. Już na kanapce czy naleśniku posyp krem czekoladowy drobno posiekanymi orzechami włoskimi, prażonymi migdałami lub kostkami świeżych owoców.

Przepis na owocowy sorbet

Owocowe sorbety są zdrowsze i mniej kaloryczne niż lody, więc nawet na diecie można ich zjeść dwa razy więcej!

Składniki (na 4 porcje):

  • 2 nieduże banany,
  • 1 szklanka jagód lub borówek,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • ćwierć szklanki cukru,
  • pół szklanki zimnej wody.

Czas wykonania: 15 minut (bez czasu chłodzenia sorbetu)

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • W niedużym garnuszku wymieszaj wodę z cukrem i podgrzej na małym ogniu do rozpuszczenia się kryształków cukru.
  • Dodaj sok z cytryny, półplasterki obranych bananów i umyte oraz osuszone jagody lub borówki.
  • Zmiksuj blenderem na jednolitą masę, przełóż do plastikowego pojemniczka po lodach bądź dużego lunchboxa i włóż na 2 godziny do zamrażalnika.
  • Wyjmij sorbet z zamrażalnika, dokładnie wymieszaj i ponownie mróź przez kilka godzin.
  • Podawaj w przezroczystych pucharkach ze świeżymi malinami, jeżynami, lekko kwaskowatymi porzeczkami i gałązkami lawendy.

Przepis na wegańskie jagodzianki

Jagodzianki to wspaniały deser lub śniadanie na gorąco oraz na zimno.

Składniki (na porcje):

  • 300 gramów jagód,
  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 1 szklanka mąki krupczatki,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 5 i pół łyżki słodzika (np. ksylitolu),
  • 4 łyżki oliwy,
  • 40 gramów drożdży,
  • 270 mililitrów ciepłej wody,
  • 1 łyżeczka soli.

Czas wykonania: 40 minut (bez czasu odstawienia ciasta do wyrośnięcia)

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Wymieszaj w misce ciepłą wodę, drożdże, pół łyżki słodzika.
  • Odstaw w ciepłe miejsce na pół godziny, aby ciasto urosło.
  • W dużej misce wymieszaj mąkę i sól, dodaj oliwę i drożdżowy zaczyn.
  • Wyrabiaj ręką na gładką masę i odstaw pod przykryciem na 45 minut.
  • W oddzielnym naczyniu wymieszaj jagody z mąką ziemniaczaną i 5 łyżkami słodzika.
  • Wyrośnięte ciasto ugnieć i podziel na 12 kawałków.
  • Rozwałkuj każdy kawałek na płat ciasta o grubości około 3 milimetrów.
  • Układaj na środku po łyżce jagodowego nadzienia, zamykaj ciastem z każdej strony i uformuj drożdżówki.
  • Piecz 20 minut w nagrzanym do 180° Celsjusza piekarniku rozłożone na zwilżonym olejem papierze do pieczenia.

Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama