3 przepisy na ciekawe desery z koziego sera
Desery z koziego sera smakują fenomenalnie. Są łatwe w przygotowaniu i zaspokajają podniebienia nawet największych smakoszy.
Desery z koziego sera smakują fenomenalnie. Są łatwe w przygotowaniu i zaspokajają podniebienia nawet największych smakoszy.
Kozi ser zawiera dużo białka, cynku, kwasu foliowego, witamin z grupy B i A. Jest też bogaty w wapń, potas i magnez, niezbędne do prawidłowej budowy i rozwoju kości, mięśni oraz mózgu. Kozi ser wspomaga również prawidłową pracę serca i nerek.
Sernik z koziego sera
Sernik na zimno z koziego sera z dodatkiem limonki to deser delikatny i nieziemsko smaczny. Idealny na niedzielne popołudnie z całą rodziną.
Potrzebujesz:
- tortownicy,
- miski.
Składniki:
- 500 g koziego mleka,
- 500 g herbatników,
- 80 g masła,
- śmietana,
- 1 limonka,
- 40 g mąki,
- 4 jaja,
- szczypta gałki muszkatołowej,
- 150 g cukru.
Czas przygotowania: 90 minut
Stopień trudności: łatwy
Sposób przygotowania:
- Wysmaruj masłem tortownicę.
- Zmiel herbatniki.
- Rozpuść masło.
- Wymieszaj herbatniki z masłem.
- Oddziel żółtka od białek.
- W misce wymieszaj ser kozi, cukier, żółtka, gałkę muszkatołową, mąkę i śmietanę.
- Zetrzyj skórkę z limonki i wyciśnij sok.
- Wrzuć skórkę do miski.
- Wlej sok z limonki.
- Wymieszaj wszystko.
- Ubij pianę z białek.
- Dodaj ją do masy i wymieszaj.
- Wlej wszystko do tortownicy.
- Nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
- Piecz przez 25 minut.
- Po upieczeniu wstaw do lodówki na 3 godziny.
- Podawaj na zimno.
Smacznego!
Panna Cotta z kozim serem
Sztandarowy włoski deser przygotowany z koziego sera, śmietany kremówki z dodatkiem wiśni. Panna Cotta jest prosta i niesamowicie pyszna.
Potrzebujesz:
- garnka,
- rondelka,
- blendera.
Składniki na 4 porcje:
- 300 ml śmietany kremówki 30%,
- 150 g koziego sera,
- 50 g cukru,
- pół laski wanilii,
- 8 g żelatyny,
- 25 ml wody,
- 25 ml białego wytrawnego wina.
Sos:
- 200 g wiśni bez pestek,
- 50 g cukru.
Czas przygotowania: 30 minut (180 minut oczekiwania)
Stopień trudności: łatwy
Sposób przygotowania:
- Żelatynę zalej wodą.
- Odstaw na kilka minut.
- Do garnka wlej śmietanę, wsyp cukier.
- Dodaj ziarenka wanilii.
- Zagotuj.
- Dodaj ser i dokładnie wymieszaj.
- Wlej wino.
- Doprowadź do wrzenia.
- Zdejmij z palnika.
- Dodaj żelatynę.
- Wszystko dokładnie wymieszaj.
- Masę wlej do filiżanek.
- Odstaw do lodówki na 3 godziny.
- Do rondelka wrzuć wiśnie i zasyp je cukrem.
- Gotuj na wolnym ogniu aż puszczą sok.
- Zblenduj na gładko.
- Gotuj, aż sos uzyska konsystencje dżemu.
- Zimny deser polej przygotowanym sosem.
Smacznego!
Czarny Las
Deser Czarny Las z kozim serem to idealna propozycja na wykwintną, bądź też romantyczną kolację. Smakuje fenomenalnie z dodatkiem wiśni.
Potrzebujesz:
- blachy do pieczenia,
- dwóch misek.
Składniki:
- 80 g koziego sera,
- 50 g mąki,
- 50 g cukru,
- 4 łyżki śmietany 18%,
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
- 6 jajek,
- sól (do smaku),
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Nadzienie:
- 300 g koziego sera,
- 100 g kandyzowanych wiśni,
- 100 ml wiśniówki,
- 400 ml śmietanki,
- 140 g cukru.
Czas przygotowania: 45 minut (20 minut oczekiwania)
Stopień trudności: łatwy
Sposób przygotowania:
- Oddziel żółtka od białek.
- Żółtka wymieszaj z cukrem.
- Dodaj mąkę, śmietanę, ekstrakt i kozi ser.
- Ubij białka z cukrem na pianę.
- Dodaj sól i proszek do pieczenia.
- Wymieszaj delikatnie.
- Połącz obie masy.
- Wlej masę na blachę.
- Nagrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza.
- Piecz przez 20 minut.
- Śmietankę wymieszaj z kozim serem, cukrem, wiśniówką i kandyzowani wiśniami.
- Z gotowego biszkoptu wykrój krążki.
- Przekładaj krążki ciasta przygotowanym nadzieniem.
- Podawaj z dodatkiem wiśni.
Smacznego!
- Lubisz smak serów pleśniowych? Poznaj właściwości serów z przerostem i porostem pleśni.
- Tofu to ser z mleka sojowego. Sprawdź, jak jeść i jakie właściwości odżywcze ma tofu.
- Chętnie eksperymentujesz w kuchni? Wypróbuj przepisy z wykorzystaniem serka tofu.