Reklama

Ciecierzyca to kulinarny hit – można z niej przygotować wszystko od przystawek po desery. Odcedzoną cieciorkę z puszki miksuje się w blenderze błyskawicznie.

Reklama

Nie musisz za każdym razem gotować ciecierzycy. Cieciorka w słoiku czy puszce znacznie ułatwi ci pracę w kuchni.

Dietetyczny hummus z ciecierzycy

Hummus to najmodniejsza całoroczna przekąska. Możesz go podać również na obiad, w formie dipu do pokrojonych w słupki surowych warzyw w towarzystwie mięsnych lub rybnych kotletów i opiekanych cząstek ziemniaków.

Wskazówka: smak cieciorki doskonale podkreśli kminek. Jeśli go lubisz, upraż na suchej patelni 2 łyżeczki ziaren kminku i wykorzystaj je do posypania hummusu tuż przed podaniem.

Składniki (na 5 porcji):

  • 1 duży słoik ugotowanej ciecierzycy (660 gramów),
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego,
  • 1 łyżeczka tahini (pasty sezamowej z prażonych ziaren sezamu zmiksowanych z oliwą),
  • obrany, zgnieciony i posiekany ząbek czosnku,
  • sok z połowy cytryny,
  • szczypta zmielonego czarnego pieprzu.

Sposób przygotowania:

  • Odcedź ciecierzycę (zachowaj wodę ze słoika – może się przydać jako baza do zupy).
  • Przełóż do blendera ciecierzycę, pastę tahini, jogurt, czosnek, pieprz.
  • Wyciśnij do środka sok z połowy cytryny i zmiksuj na gładką masę.
  • Dopraw odrobiną soli i pieprzu.

Makaron z cieciorką w pomidorach

Oto wspaniały przepis na szybkie, bezmięsne, główne danie w aromatycznym sosie pomidorowym z dodatkiem ciecierzycy w puszce.

Składniki (na 4 porcje):

  • 400 gramów ulubionego makaronu,
  • 1 puszka ciecierzycy,
  • 1 puszka obranych i pokrojonych pomidorów,
  • 1 średnia cebula,
  • 2 obrane i drobno posiekane ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka tymianku,
  • pół łyżeczki curry,
  • 1 pęczek natki pietruszki,
  • kilka pomidorków koktajlowych do dekoracji,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

  • Wrzuć makaron do garnka z osolonym wrzątkiem i gotuj według czasu podanego na opakowaniu.
  • Na odrobinie oleju podsmaż pokrojoną w pióra cebulę, dodaj czosnek, curry, słodką paprykę i smaż 2 minuty.
  • Dodaj pomidory z puszki, porządnie wymieszaj i smaż około 3 minuty.
  • Przesyp na patelnię odcedzoną cieciorkę, dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem i podgrzewaj chwilę na niedużym ogniu.
  • Wymieszaj w dużej misce odcedzony makaron i sos, posyp go posiekaną natką pietruszki i ćwiartkami pomidorków koktajlowych i od razu podawaj na stół.

Pralinki z cieciorką

Jeśli masz wątpliwości, czy rośliny strączkowe mogą dobrze smakować również na deser, wypróbuj ten wegański, banalnie prosty przepis na coś słodkiego.

Składniki (na 10 pralinek):

  • 1 puszka ciecierzycy,
  • 1 tabliczka (100 gramowa) gorzkiej czekolady,
  • 65 mililitrów mleka roślinnego,
  • 3 łyżki masła orzechowego,
  • 1 łyżka oleju kokosowego,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • 3 łyżki płynnego słodu (np. syropu z agawy).

Sposób przygotowania:

  • Zmiksuj w blenderze ciecierzycę, płynny słód, masło orzechowe i ekstrakt waniliowy.
  • Z masy uformuj kulki i włóż je na 30 minut do zamrażalnika.
  • Rozpuść gorzką czekoladę, mleko roślinne oraz olej kokosowy w kąpieli wodnej.
  • Gdy polewa nieco przestygnie, obtaczaj w niej kulki z cieciorki.
  • Pozwól im wyschnąć na kratce z piekarnika lub arkuszu papieru do pieczenia.
  • Włóż pralinki ponownie do zamrażalnika do stężenia polewy.

Smacznego!


Reklama
Reklama
Reklama
Reklama