Najlepsze przepisy na supermodną ciecierzycę: hummus, makaron i pralinki
Ciecierzyca to kulinarny hit – można z niej przygotować wszystko od przystawek po desery. Odcedzoną cieciorkę z puszki miksuje się w blenderze błyskawicznie.
Ciecierzyca to kulinarny hit – można z niej przygotować wszystko od przystawek po desery. Odcedzoną cieciorkę z puszki miksuje się w blenderze błyskawicznie.
Nie musisz za każdym razem gotować ciecierzycy. Cieciorka w słoiku czy puszce znacznie ułatwi ci pracę w kuchni.
Dietetyczny hummus z ciecierzycy
Hummus to najmodniejsza całoroczna przekąska. Możesz go podać również na obiad, w formie dipu do pokrojonych w słupki surowych warzyw w towarzystwie mięsnych lub rybnych kotletów i opiekanych cząstek ziemniaków.
Wskazówka: smak cieciorki doskonale podkreśli kminek. Jeśli go lubisz, upraż na suchej patelni 2 łyżeczki ziaren kminku i wykorzystaj je do posypania hummusu tuż przed podaniem.
Składniki (na 5 porcji):
- 1 duży słoik ugotowanej ciecierzycy (660 gramów),
- 2 łyżki jogurtu naturalnego,
- 1 łyżeczka tahini (pasty sezamowej z prażonych ziaren sezamu zmiksowanych z oliwą),
- obrany, zgnieciony i posiekany ząbek czosnku,
- sok z połowy cytryny,
- szczypta zmielonego czarnego pieprzu.
Sposób przygotowania:
- Odcedź ciecierzycę (zachowaj wodę ze słoika – może się przydać jako baza do zupy).
- Przełóż do blendera ciecierzycę, pastę tahini, jogurt, czosnek, pieprz.
- Wyciśnij do środka sok z połowy cytryny i zmiksuj na gładką masę.
- Dopraw odrobiną soli i pieprzu.
Makaron z cieciorką w pomidorach
Oto wspaniały przepis na szybkie, bezmięsne, główne danie w aromatycznym sosie pomidorowym z dodatkiem ciecierzycy w puszce.
Składniki (na 4 porcje):
- 400 gramów ulubionego makaronu,
- 1 puszka ciecierzycy,
- 1 puszka obranych i pokrojonych pomidorów,
- 1 średnia cebula,
- 2 obrane i drobno posiekane ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- 1 łyżeczka tymianku,
- pół łyżeczki curry,
- 1 pęczek natki pietruszki,
- kilka pomidorków koktajlowych do dekoracji,
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
- Wrzuć makaron do garnka z osolonym wrzątkiem i gotuj według czasu podanego na opakowaniu.
- Na odrobinie oleju podsmaż pokrojoną w pióra cebulę, dodaj czosnek, curry, słodką paprykę i smaż 2 minuty.
- Dodaj pomidory z puszki, porządnie wymieszaj i smaż około 3 minuty.
- Przesyp na patelnię odcedzoną cieciorkę, dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem i podgrzewaj chwilę na niedużym ogniu.
- Wymieszaj w dużej misce odcedzony makaron i sos, posyp go posiekaną natką pietruszki i ćwiartkami pomidorków koktajlowych i od razu podawaj na stół.
Pralinki z cieciorką
Jeśli masz wątpliwości, czy rośliny strączkowe mogą dobrze smakować również na deser, wypróbuj ten wegański, banalnie prosty przepis na coś słodkiego.
Składniki (na 10 pralinek):
- 1 puszka ciecierzycy,
- 1 tabliczka (100 gramowa) gorzkiej czekolady,
- 65 mililitrów mleka roślinnego,
- 3 łyżki masła orzechowego,
- 1 łyżka oleju kokosowego,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- 3 łyżki płynnego słodu (np. syropu z agawy).
Sposób przygotowania:
- Zmiksuj w blenderze ciecierzycę, płynny słód, masło orzechowe i ekstrakt waniliowy.
- Z masy uformuj kulki i włóż je na 30 minut do zamrażalnika.
- Rozpuść gorzką czekoladę, mleko roślinne oraz olej kokosowy w kąpieli wodnej.
- Gdy polewa nieco przestygnie, obtaczaj w niej kulki z cieciorki.
- Pozwól im wyschnąć na kratce z piekarnika lub arkuszu papieru do pieczenia.
- Włóż pralinki ponownie do zamrażalnika do stężenia polewy.
Smacznego!
- Dania z soczewicy zielonej i czerwonej to doskonały pomysł na lekkie, wegańskie i jednocześnie sycące posiłki. Przepisy na dania z soczewicą zieloną i czerwoną.
- Potrawy z soczewicy są bardzo sycące, pyszne i zdrowe. Pierogi i pasztet z soczewicy zielonej – przepisy.
- Najlepszym sposobem na wykorzystanie gotowych półproduktów z soi jest przyrządzenie sojowych kotletów schabowych. Poznaj soję: przepisy na dania obiadowe.