Reklama

Żurek bezglutenowy to zdrowa odmiana od tradycyjnego staropolskiego żurku. Aromatyczna zupa może być propozycją zarówno na obiad, jak i na świąteczny stół.

Reklama

Czas przygotowania: 45 minut

Stopień trudności: Łatwe

Rada: Bardziej intensywny i aromatyczny smak żurku bezglutenowego osiągniesz, dodając do zupy wędzony boczek. Podczas zakupów uważnie sprawdzaj ostrzeżenie o zawartości glutenu i skład produktów (także mięsnych).

Potrzebujesz:

  • garnka,
  • miski,
  • deski do krojenia,
  • noża,
  • łyżki cedzakowej,
  • łyżki stołowej.

Składniki:

Wywar

  • 1,5 l wody,
  • 2 liście laurowe,
  • kawałek selera,
  • 1 pietruszka,
  • 2 marchewki,
  • ząbek czosnku,
  • 4 ziarna ziela angielskiego,
  • 2 kapelusze suszonych grzybów
  • 1 mała cebula,
  • biała część pora.

Żurek

  • 4 kromki chleba bezglutenowego,
  • 100 ml kwaśnej śmietany,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka stołowa oliwy,
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny,
  • 2 łyżeczki suszonego majeranku,
  • 1 liść laurowy,
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

1. Do garnka wlej 1,5 l wody i zagotuj.

2. Warzywa obierz, opłucz i wrzuć do gotującej się wody.

3. Do garnka dodaj też suszone grzyby, obrany ząbek czosnku, ziele angielskie i liście laurowe.

4. Całość gotuj na wolnym ogniu przez 30 minut. Po upływie pół godziny, warzywa, czosnek i grzyby wyjmij z garnka łyżką cedzakową.

5. Do bulionu dodaj 4 kromki chleba, majeranek, liść laurowy oraz oliwę.

6. Czosnek obierz, drobno posiekaj i dodaj do garnka. Całość doprowadź do wrzenia, następnie gotuj na wolnym ogniu przez 10-15 minut.

7. Garnek zdejmij z ognia. Bulion przypraw pieprzem i solą.

8. Do miseczki przełóż śmietanę i dodawaj do niej po łyżce bulionu. Stopniowo, ciągle mieszając.

9. Kiedy śmietana zacznie parować pod wpływem ciepła bulionu, całość wlej do garnka z żurkiem i energicznie wymieszaj.

10. Następnie dodaj sok wyciśnięty z cytryny i ponownie zamieszaj.

11. Żurek bezglutenowy odstaw na 2 godziny.

12. Podawaj z jajkiem pokrojonym w ćwiartki i plasterkami kiełbasy.

Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama