Staropolski żurek inaczej – bezglutenowo
Żurek bezglutenowy to zdrowa odmiana od tradycyjnego staropolskiego żurku. Aromatyczna zupa może być propozycją zarówno na obiad, jak i na świąteczny stół.
Żurek bezglutenowy to zdrowa odmiana od tradycyjnego staropolskiego żurku. Aromatyczna zupa może być propozycją zarówno na obiad, jak i na świąteczny stół.
Czas przygotowania: 45 minut
Stopień trudności: Łatwe
Rada: Bardziej intensywny i aromatyczny smak żurku bezglutenowego osiągniesz, dodając do zupy wędzony boczek. Podczas zakupów uważnie sprawdzaj ostrzeżenie o zawartości glutenu i skład produktów (także mięsnych).
Potrzebujesz:
- garnka,
- miski,
- deski do krojenia,
- noża,
- łyżki cedzakowej,
- łyżki stołowej.
Składniki:
Wywar
- 1,5 l wody,
- 2 liście laurowe,
- kawałek selera,
- 1 pietruszka,
- 2 marchewki,
- ząbek czosnku,
- 4 ziarna ziela angielskiego,
- 2 kapelusze suszonych grzybów
- 1 mała cebula,
- biała część pora.
Żurek
- 4 kromki chleba bezglutenowego,
- 100 ml kwaśnej śmietany,
- 3 ząbki czosnku,
- 1 łyżka stołowa oliwy,
- sok wyciśnięty z 1 cytryny,
- 2 łyżeczki suszonego majeranku,
- 1 liść laurowy,
- szczypta świeżo zmielonego pieprzu,
- szczypta soli.
Sposób przygotowania:
1. Do garnka wlej 1,5 l wody i zagotuj.
2. Warzywa obierz, opłucz i wrzuć do gotującej się wody.
3. Do garnka dodaj też suszone grzyby, obrany ząbek czosnku, ziele angielskie i liście laurowe.
4. Całość gotuj na wolnym ogniu przez 30 minut. Po upływie pół godziny, warzywa, czosnek i grzyby wyjmij z garnka łyżką cedzakową.
5. Do bulionu dodaj 4 kromki chleba, majeranek, liść laurowy oraz oliwę.
6. Czosnek obierz, drobno posiekaj i dodaj do garnka. Całość doprowadź do wrzenia, następnie gotuj na wolnym ogniu przez 10-15 minut.
7. Garnek zdejmij z ognia. Bulion przypraw pieprzem i solą.
8. Do miseczki przełóż śmietanę i dodawaj do niej po łyżce bulionu. Stopniowo, ciągle mieszając.
9. Kiedy śmietana zacznie parować pod wpływem ciepła bulionu, całość wlej do garnka z żurkiem i energicznie wymieszaj.
10. Następnie dodaj sok wyciśnięty z cytryny i ponownie zamieszaj.
11. Żurek bezglutenowy odstaw na 2 godziny.
12. Podawaj z jajkiem pokrojonym w ćwiartki i plasterkami kiełbasy.
Smacznego!
- Chętnie wracasz do tradycyjnych dań? Poznaj najpopularniejsze dziś potrawy staropolskie.
- Pasternak to staropolskie "ptasie gniazdo"! Zobacz, jakie ma właściwości i jak jeść pasternak.
- Szukasz pomysłu na wykwintny obiad? Oto przepis na gęś po staropolsku.