Zupa ziemniaczana z hiszpańską kiełbasą, czosnkiem, cebulą i wędzoną papryką
Zupa z ziemniakami na bazie aromatycznej chorizo, czosnku, ostrej papryki i pomidorów to sycący i rozgrzewający posiłek dla całej rodziny. Danie najlepiej smakuje podane z natką zielonej pietruszki oraz kromką chrupiącego chleba lub grzanek czosnkowo-ziołowych.
Zupa z ziemniakami na bazie aromatycznej chorizo, czosnku, ostrej papryki i pomidorów to sycący i rozgrzewający posiłek dla całej rodziny. Danie najlepiej smakuje podane z natką zielonej pietruszki oraz kromką chrupiącego chleba lub grzanek czosnkowo-ziołowych.
Chorizo to najpopularniejszy rodzaj kiełbasy w Hiszpanii. Produkt wytwarza się z wieprzowiny. Uznawany jest za przysmak hiszpańskiej kuchni, a jego cechą charakterystyczną jest specyficzny, mocny zapach i wyjątkowy smak czosnku oraz papryki pimentón. Ostatnim etapem wytwarzania chorizo jest jej suszenie. Kiełbasa pokrywa się również naturalną pleśnią objawiającą się białym nalotem na otoczce.
Przepis na zupę z ziemniaków, hiszpańskiej kiełbasy o czosnku
Potrzebujesz:
- dużej patelni,
- garnka,
- obieraczki do ziemniaków,
- praski do czosnku.
Składniki:
- 500 g ziemniaków,
- 350 g hiszpańskiej kiełbasy chorizo,
- 4 pomidory,
- 6 ząbków czosnku,
- cebula,
- pęczek natki pietruszki,
- 750 ml bulionu warzywnego,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 2 liście laurowe,
- 1 łyżeczka łagodnej wędzonej papryki w proszku,
- 1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki w proszku,
- sól, pieprz do smaku.
Czas przygotowania: 30 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Cebulę pokrój w drobną kostkę.
- Czosnek przeciśnij przez praskę.
- Rozgrzej olej na patelni.
- Dodaj cebulę i czosnek i smaż na małym ogniu, aż cebula zeszkli się.
- Dodaj kiełbasę pokrojoną w półksiężyce i smaż ok. 5 minut.
- Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skóry, pokrój w kostkę, dodaj na patelnię i smaż kolejne 5 minut.
- Wymieszane i podsmażone składniki przełóż do garnka i zalej całość warzywnym bulionem.
- Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę, opłucz porządnie zimną wodą i włóż do zupy.
- Dodaj liście laurowe oraz przyprawy i gotuj całość, aż ziemniaki będą miękkie (ok. 20 minut).
- Natkę pietruszki posiekaj i dodaj do zupy.
Smacznego!
Zupa ziemniaczana na bazie hiszpańskiej kiełbasy i czosnku doskonale smakuje podana z bagietką lub kromką chleba na zakwasie. Pomysł na obiad można dodatkowo urozmaicić, dodając do talerza odrobinę chrupiących grzanek czosnkowych, które można kupić gotowe w sklepie, jak i przygotować w domu własnoręcznie.