Wegański i bezglutenowy chleb z kaszy jaglanej krok po kroku.
Kasza jaglana nie zawiera glutenu, dlatego przygotowany z niej chleb jest produktem bezglutenowym. Chleb z kaszy jaglanej można wykorzystać też w diecie wegańskiej.
Kasza jaglana nie zawiera glutenu, dlatego przygotowany z niej chleb jest produktem bezglutenowym. Chleb z kaszy jaglanej można wykorzystać też w diecie wegańskiej.
Kasza jaglana uważana jest za jedną z najzdrowszych kasz. Można podawać ją dzieciom już od 8 miesiąca życia. Jest lekkostrawna i bogata w składniki odżywcze. Jest dobrym zamiennikiem ziemniaków do obiadu. Można z niej również przygotować chleb.
Chleb z kaszy jaglanej – wersja bezglutenowa
Składniki:
- 2 szklanki mąki jaglanej;
- szklanka mąki ziemniaczanej;
- niepełna szklanka mąki z tapioki;
- łyżeczka gumy ksantanowej (można pominąć ten składnik);
- 2,5 szklanki kefiru wodnego (opcjonalnie: kefir lub maślanka);
- pół szklanki wody lub mleka roślinnego;
- łyżka suchych drożdży;
- łyżeczka soli;
- 3 łyżki masła lub margaryny o pokojowej temperaturze;
- płatki jaglane do posypania.
Sposób przygotowania:
Należy wymieszać w misce wszystkie suche składniki. Następnie zagrzać mleko bądź kefir, odlać pół szklanki i dodać mąkę i drożdże. Pozostawić na 10 minut. Po tym czasie trzeba wymieszać składniki suche z resztą składników – ciasto powinno mieć dość gęstą konsystencję. Odstawić do wyrośnięcia na 30-40 minut, po czym piec przez 30 minut w rozgrzanym piekarniku nastawionym na 170 stopni.
Wegański chleb z kaszy jaglanej
Składniki:
- 1 szklanka kaszy jaglanej ugotowanej na sypko – należy uprażyć kaszę na sucho w garnku, następnie przepłukać wrzątkiem;
- 6 łyżek mąki gryczanej;
- 2 płaskie łyżki skrobi ziemniaczanej bądź kukurydzianej;
- pół szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy albo cytryny;
- 30 ml (mały kieliszek) dowolnego oleju nierafinowanego;
- 2 szczypty soli naturalnej, nierafinowanej;
- 1-2 łyżeczki kminu rzymskiego;
- łyżka sezamu czarnego lub jasnego;
- łyżeczka słodkiej papryki;
- łyżeczka kurkumy.
Sposób przygotowania:
Kaszę jaglaną, mąkę, skrobię, olej, sok, sól i przyprawy należy zmiksować na gładko. Jeśli ciasto będzie za suche – trzeba dodać soku. Następnie dodać sezam i wymieszać. Piec przez około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Dwuskładnikowy przepis na chleb z kaszy jaglanej
Składniki:
- 1 szklanka kaszy jaglanej;
- 1,5 szklanki wody;
- przyprawy dla urozmaicenia i wzbogacenia smaku.
Sposób przygotowania:
Opłukaną kaszę zalać wodą. Piec w temperaturze 110 stopni przez 30 minut.
- Lubisz kasze? Wypróbuj przepis na chleb z kaszy jaglanej.
- Nie wiesz, jak przemycić kaszę w potrawie? Sprawdź nasze proste przepisy z kaszy jaglanej.
- Ciasto może być zdrowe. Zwłaszcza jeśli przygotujesz brownie z kaszy jaglanej.
- Kasza na słodko? Mamy dobry przepis na ciasto z kaszy jaglanej i bananów.
- Przygotuj zdrową zapiekankę! Oto przepis na zapiekankę z kaszy jaglanej.