Wegański bezglutenowy tofurnik z truskawkami – przepis na deser bez pieczenia na lato
Tofurnik to sernik w wersji wegańskiej, w którym podstawowym składnikiem jest tofu – ser z soi. Do tego rodzaju deserów najlepiej używać silken tofu, ponieważ ma jedwabistą konsystencję, bardzo delikatny smak i wyśmienitą strukturę.
Tofurnik to sernik w wersji wegańskiej, w którym podstawowym składnikiem jest tofu – ser z soi. Do tego rodzaju deserów najlepiej używać silken tofu, ponieważ ma jedwabistą konsystencję, bardzo delikatny smak i wyśmienitą strukturę.
Letnie desery można wzbogacać sezonowymi owocami. W przypadku tofurników najlepiej sprawdzają się truskawki, wiśnie i maliny. Wegańskim produktem używanym do zagęszczania, w szczególności deserów jest agar, czyli proszek z morskich alg, który ma właściwości takie same jak żelatyna.
Przepis na tofurnik z truskawkami
Składniki:
- 600 g silken tofu,
- 200 g suszonych daktyli,
- 50 g cukru kokosowego,
- 2,5 szklanki mleka roślinnego, np. sojowego o smaku waniliowym lub migdałowego,
- około 1 szklanki wody – do agaru i namoczenia daktyli,
- 100 g nierafinowanego oleju kokosowego,
- 8 łyżek chłodnej wody,
- pół kilograma świeżych truskawek,
- 200 g migdałów w płatkach,
- 3 łyżeczki agaru,
- sok z jednej cytryny.
Czas przygotowania: około 60 minut,
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Zalej daktyle ciepłą wodą (około pół szklanki) i odstaw na 15 minut, dzięki temu zmiękną. Po odcedzeniu nie wylewaj wody - posłuży jako słodzik do warstwy truskawkowej.
- Zmiel migdały np. blenderem lub pokrusz je w palcach na drobne kawałki, daktyle pokrój na bardzo małe kawałki i wymieszaj z migdałowymi okruszkami.
- Połącz migdały, daktyle i 3 łyżki mleka roślinnego z olejem kokosowym. Zagnieć masę i włóż ją do lodówki na 15 minut. Następnie wyłóż nią spód tortownicy i ponownie wstaw do lodówki, by stężała.
- Przygotuj agar: wlej do szklanki 8 łyżek chłodnej wody i wsyp 2 łyżeczki agaru, mieszaj, aż się rozpuści i odstaw na 5 minut. Podgrzej w rondelku kolejne 8 łyżek wody i gdy zacznie wrzeć, wlej roztwór agaru. Gotuj na małym ogniu, bardzo energicznie mieszając przez około 7 minut. Przygotowany w ten sposób agar trzeba jak najszybciej dodać do masy, ponieważ tężeje bardzo szybko już w temperaturze pokojowej. Jeżeli stężał, wystarczy ponownie zagotować roztwór.
- Rozgnieć tofu widelcem i polej sokiem z cytryny, dodaj cukier kokosowy, 4-5 łyżek mleka roślinnego i agarową zawiesinę. Zblenduj wszystko na gładką masę i wyłóż na daktylowo-migdałowy spód.
- Umyte i pozbawione szypułek truskawki zblenduj z resztą mleka roślinnego i wodą z daktyli.
- Do truskawkowej masy dodaj roztwór agaru przygotowany z 1 łyżeczki proszku i 8 łyżek wody. Analogicznie jak w przypadku roztworu do sernikowej masy.
- Gdy mus zacznie tężeć, rozprowadź go na tofurnikowej masie i wstaw do lodówki na około godzinę.
Smacznego!