Jak przygotować tymbaliki z kurczaka, czyli słynną w Polsce galaretę
Tymbaliki, potocznie nazywane w Polsce galaretą, przygotowuje się w łatwy sposób, a czas przygotowania potrawy nie przekracza 3 kwadransów. Podstawowymi składnikami tego tradycyjnego w Polsce dania jest kurczak, marchewka pokrojona w talarki i zielony groszek. Serwuje się je w towarzystwie octu winnego, soku z cytryny czy sosu tatarskiego.
Tymbaliki, potocznie nazywane w Polsce galaretą, przygotowuje się w łatwy sposób, a czas przygotowania potrawy nie przekracza 3 kwadransów. Podstawowymi składnikami tego tradycyjnego w Polsce dania jest kurczak, marchewka pokrojona w talarki i zielony groszek. Serwuje się je w towarzystwie octu winnego, soku z cytryny czy sosu tatarskiego.
Aby przygotować tymbaliki z kurczakiem powinno się na samym początku wybrać dobre mięso – może być to drób z niedzielnego rosołu. Ważne aby nie znajdowały się w nim chrząstki, żyły czy duże ilości tłuszczu. Gdyby jednak pojawiły się w kurczaku, to powinno się je wykroić i usunąć.
Jak przyrządzić tymbaliki?
Aby przyrządzić tymbaliki potrzebujesz kilku małych salaterek deserowych. Wykorzystać możesz również filiżanki. Najbardziej efektownie galareta wygląda w postaci podłużnego walca, dlatego warto przygotować ją w zwykłych szklankach o mniejszej objętości – np. szklankach do whisky, a później zaserwować na talerzu.
Składniki:
- 2 jajka,
- ugotowane mięso z kurczaka (ok. 0,5 kg),
- 2 duże marchewki,
- 1 puszka zielonego groszku,
- 1 puszka kukurydzy,
- rosół,
- żelatyna,
- pietruszka,
- ocet winny, sok z cytryny, sos tatarski lub chrzan.
Sposób wykonania może być dwojaki.
Sposób numer 1: Jeżeli przygotowujesz tymbaliki z zupy rosołowej na kurczaku, przygotowanie potrawy jest krótsze i szybsze. Jeżeli przyrządzasz wszystko specjalnie pod potrawę, to proces wydłuża się i dochodzi więcej czynności do wykonania:
- Ugotować kurczaka w wodzie.
- Dodać pieprz, sól i liść laurowy.
- Ugotowanego kurczaka przyrządzić pod galaretę – wybrać mięso bez kości, chrząstek, żył czy tłuszczu.
- Zachować rosół i traktować go w przygotowaniu tymbalików jako zalewę.
Sposób przygotowania numer 2:
- Pokroić kurczaka w kostki.
- Ugotować jajka na twardo (ok. 5-6 minut). Następnie obrać ze skorupki i pokroić na szerokie plastry.
- Ugotowaną marchewkę pokroić w talarki.
- Odcedzić groszek zielony i kukurydzę od zalewy.
- Doprowadzić na wolnym ogniu rosół do wrzenia, dodając do niego pieprzu i soli, a w momencie gotowania dodać żelatynę (proporcje: 1 łyżka żelatyny na 1 szklankę rosołu).
- Ułożyć pokrojone mięso i warzywa w wybranym naczyniu i zalać je rosołem z żelatyną.
- Odstawić naczynka do ostudzenia na ok. pół godziny.
- Następnie włożyć do lodówki na co najmniej godzinę, aby potrawa stężała.
Smacznego!
Tymbaliki wyglądają bardzo imponująco na talerzu – warto je podać na liściu sałaty lodowej, a obok położyć wybrany przez gościa dodatek. Do smaku polewa się galaretę octem winnym, sokiem z cytryny. Kładzie się również na nią opcjonalnie chrzan lub sos tatarski.
- Skrzydełka w coli są idealnym pomysłem na imprezę. Potrawa charakteryzuje się idealnym, mocnym zapachem i niesamowitym wyglądem.
- Jeśli szykuje ci się rodzinny obiad i nie masz pomysłu na główne danie, sprawdź przepis na łososia ze szparagami.
- Cukinia, bakłażan, papryka - to warzywa na grilla. Można podawać je z mięsem i pieczywem.