Tarty warzywne – na cieście kruchym i francuskim
Tarty z warzywami możemy serwować na cieście kruchym lub francuskim. Dodając do nich ser sprawdźmy, jak bardzo jest słony by nie przesolić potrawy.
Tarty z warzywami możemy serwować na cieście kruchym lub francuskim. Dodając do nich ser sprawdźmy, jak bardzo jest słony by nie przesolić potrawy.
Przygotowanie warzywnych tart jest bardzo proste, a bogactwo jarzyn i warzyw, świeżych czy mrożonych, pozwala nam cieszyć się nimi przez cały rok.
Błyskawiczna tarta z ciasta francuskiego
Delikatna tarta na cieście francuskim z plasterkami chrupiących warzyw to idealna propozycja na kolorowy obiad na gorąco, gdy nie mamy zbyt dużo czasu. Dodajmy do tego wielobarwne sałaty, kiełki i uprażone pestki słonecznika, odrobinę jogurtu naturalnego, posypmy świeżo zmielonym pieprzem, a potrawą nacieszymy również oczy.
Składniki:
- 1 ciasto francuskie,
- 3 pietruszki,
- 2 marchewki,
- 1 burak,
- oliwa,
- pieprz,
- sól morska.
Czas wykonania: 15 minut na przygotowywanie warzyw + 30 minut na pieczenie we wcześniej nagrzanym piekarniku
Stopień trudności: łatwy
Z podanych proporcji wychodzi blacha o wymiarze płata ciasta francuskiego, którego używamy.
Sposób przygotowania:
- Wykładamy blachę papierem do pieczenia i rozwijamy ciasto francuskie.
- Układamy na nim cienkie plasterki obranych warzyw, skrapiamy oliwą z oliwek, posypujemy solą i pieprzem i zapiekamy 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180°.
- Podajemy na ciepło lub na zimno, dodając na wierzch niewielką porcję oliwy i drobno posiekane, świeże zioła.
- Warzywa można wymieniać na wszystkie, które lubimy, a które dadzą się pokroić w talarki, np. na cebulę, cukinię, bakłażana.
Kolorowa tarta warzywna z kozim serem
Tarta z warzywami z kozim serem ma charakterystyczny smak i przepięknie wygląda. Doskonale smakuje z kieliszkiem chłodnego, białego wina, jedzona na świeżym powietrzu.
Składniki:
Na ciasto:
- 1 i 1/2 szklanki mąki,
- 1/2 kostki masła,
- 1 żółtko,
- sól.
Na nadzienie:
- 100 g koziego sera,
- 1/2 szklanki chudej śmietany,
- 2 pomidory,
- 1 cebula,
- 1 cukinia,
- 1 jajko,
- oliwa,
- pieprz,
- sól.
Czas wykonania: 30 minut + 30 minut na pieczenie
Stopień trudności: łatwy
Z podanych proporcji wychodzi okrągła blacha do tarty.
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy, wałkujemy dość cienko i wkładamy do okrągłej formy na tartę.
- Dociskamy ciasto fasolą lub kulkami ceramicznymi i pieczemy w nagrzanym do 180° piekarniku z włączonym termoobiegiem około 15 minut.
- Dusimy na oliwie cebulę pokrojoną w piórka i plasterki cukinii.
- Na podpieczone ciasto wykładamy warzywa z patelni, plasterki pomidorów i pokruszony kozi ser.
- W misce mieszamy jajko i śmietanę, doprawiamy je i wylewamy na wierzch tarty.
- Pieczemy kolejny kwadrans w 180°.
- Przepisy na dania z cykorii są najczęściej bardzo proste i przyjemne w realizacji. Wege przepisy na dania z cykorią: zapiekanka, łódeczki i sałatka.
- Wegetariańskie przepisy obiadowe są równie nieskomplikowane jak receptury z użyciem mięsa. Pyszny wegetariański obiad: przepisy bezmięsne.
- Ryż z warzywami idealnie nadaje się do smażenia w woku lub na patelni bądź do zapiekania w piekarniku. Ryż z warzywami: danie główne i wspaniały dodatek.