Makaron z sosem grzybowym i szynką parmeńską na bazie białego wytrawnego wina
Sos grzybowy podany z tagliatelle to pomysł na obiad lub kolację dla każdego miłośnika leśnych grzybów i makaronu. Aby zapewnić mu wyjątkowy i wyrazisty smak grzyby podlewa się białym wytrawnym winem, a kiedy płyn wyparuje całość zalewa się gęstą, kremową śmietaną.
Sos grzybowy podany z tagliatelle to pomysł na obiad lub kolację dla każdego miłośnika leśnych grzybów i makaronu. Aby zapewnić mu wyjątkowy i wyrazisty smak grzyby podlewa się białym wytrawnym winem, a kiedy płyn wyparuje całość zalewa się gęstą, kremową śmietaną.
Tagliatelle to rodzaj makaronu, który największą popularnością cieszy się w północnych Włoszech, a dokładniej w regionie Emilia-Romania. Makaron ma postać długich, płaskich i dość szerokich wstążek. Jest idealnym dodatkiem do aromatycznych sosów, nie tylko grzybowych, ale i bolognese , carbonara , puttanesca.
Tagliatelle i sos grzybowy, krok po kroku
Na ok. godzinę przed przyrządzeniem dania namocz suszone borowiki w ciepłej wodzie. Dzięki temu staną się miękkie i doskonale pogłębią smak sosu. Do przepisu możesz również dodać klasyczne pomidory lub pomidorki koktajlowe.
Potrzebujesz:
- patelni,
- garnka,
- sita,
- praski do czosnku.
Składniki (dla 2 osób):
- 200 g makaronu tagliatelle,
- 15 g borowików, najlepiej suszonych,
- 100 g pieczarek,
- 2 plasterki szynki parmeńskiej,
- 1 cebula,
- 100 ml białego wytrawnego wina,
- oliwa z oliwek do smażenia,
- 100 ml gęstej śmietany, np. 30%,
- 3 ząbki czosnku,
- natka pietruszki,
- sól, pieprz do smaku.
Czas przygotowania: 30 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej 1 łyżkę oliwy z oliwek na patelni i smaż na niej szynkę parmeńską, do momentu, aż zarumieni się i stanie się chrupka.
- Odłóż szynkę, dodaj na patelnię cebulę pokrojoną w kostkę oraz borowiki i pieczarki pokrojone w ćwiartki i smaż ok. 5 minut, ciągle mieszając składniki.
- Czosnek przeciśnij przez praskę i dodaj do grzybów.
- Zalej całość winem, a gdy połowa płynu odparuje dodaj śmietanę i dokładnie wymieszaj.
- Dopraw solą i pieprzem.
- Makaron tagliatelle ugotuj al dente w osolonej wodzie (aby nitki makaronu nie sklejały się podczas gotowania, do wody dodaj kilka kropel oliwy z oliwek) i wymieszaj dokładnie z sosem grzybowym.
- Potrawę podawaj w głębszych talerzach.
- Makaron oprósz posiekaną natką pietruszki oraz pokruszoną szynką parmeńską.
Smacznego!