Domowa szynka pieczona w całości
Szynka pieczona w całości najlepiej komponuje się z nutą ziół, czosnkiem i miodem. Upieczona w towarzystwie warzyw i jabłek uzyska niezwykły smak i aromat. Dzięki wcześniejszej marynacie mięso będzie soczyste nie tylko na zewnątrz, ale i w środku.
Szynka pieczona w całości najlepiej komponuje się z nutą ziół, czosnkiem i miodem. Upieczona w towarzystwie warzyw i jabłek uzyska niezwykły smak i aromat. Dzięki wcześniejszej marynacie mięso będzie soczyste nie tylko na zewnątrz, ale i w środku.
Czas przygotowania: 1 godzina
Stopień trudności: Średni
Potrzebujesz:
- praski do czosnku,
- moździerza,
- papierowego ręcznika,
- obieraczki do warzyw,
- noża,
- dwóch dużych misek,
- jednej małej miseczki,
- blachy do pieczenia,
- pergaminu.
Składniki:
- 1,5 kg szynki wieprzowej bez kości,
- 4 łyżeczki ziaren kminu rzymskiego,
- 5 łyżek stołowych oliwy z oliwek,
- 5 ząbków czosnku,
- 2 łyżki stołowe miodu,
- 1 łyżeczka ziaren jałowca,
- 5 jabłek,
- 3 cebule,
- 3-4 liście laurowe,
- szczypta świeżo zmielonego pieprzu,
- mała główka białej kapusty,
- sól.
Sos do pieczenia:
- 250 ml białego wina wytrawnego,
- 5 ząbków czosnku,
- 3 łyżki stołowe miodu.
Sposób przygotowania:
1. Szynkę umyj, oczyść z włókien i osusz papierowym ręcznikiem.
2. Ziarna jałowca i ziarna kminu rzymskiego wsyp do moździerza i rozetrzyj na drobno.
3. Ziarna przełóż do miski. Dodaj 3 łyżki oliwy, miód i pół łyżeczki soli.
4. Czosnek przeciśnij przez praskę, dodaj do pozostałych składników i dokładnie wymieszaj.
5. Szynkę natrzyj marynatą z każdej strony, przełóż do dużej miski i wstaw do lodówki na 3 godziny.
6. Jabłka umyj i obierz ze skórki. Pokrój je w ćwiartki, usuń gniazda nasienne i przełóż do miski.
7. Obierz cebulę, pokrój ją w plastry i dodaj do jabłek.
8. Jabłka i cebulę posyp szczyptą pieprzu, soli i polej dwiema łyżkami oliwy.
9. Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem. Ułóż na niej 3 liście kapusty, cebulę z jabłkami, zamarynowaną szynkę wieprzową i liście laurowe. Całość przykryj 2-3 liśćmi kapusty.
10. Szynkę włóż do piekarnika na 2,5-3 godziny w temperaturze 160°.
11. W małej misce wymieszaj składniki sosu do pieczenia: wino, miód i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Tak przygotowanym sosem polewaj szynkę stopniowo co 20-30 minut.
Smacznego!
- Dodatkiem do obiadu nie musi być wyłącznie surówka. Zobacz, jak przygotować warzywa pieczone w piekarniku.
- Ryba to zdrowe urozmaicenie codziennej kuchni. Sprawdź, jak przygotować rybę z piekarnika!
- Wzbogać swój jadłospis! Przekonaj się, jak smakuje gęś pieczona w kawałkach.