Szparagi zapiekane w cieście francuskim – przepis na szparagi białe zapiekane z dodatkiem szynki parmeńskiej i sera
Szparagi zapiekane w cieście francuskim można podawać na dwa sposoby. Jednym z nich jest owinięcie szparagów szynką parmeńską i ciastem francuskim, a drugim są szparagi zapiekane w sosie beszamelowym. Jeszcze ciepły dressing dodajemy do szparagów po około 10 minutach zapiekania w piekarniku.
Szparagi zapiekane w cieście francuskim można podawać na dwa sposoby. Jednym z nich jest owinięcie szparagów szynką parmeńską i ciastem francuskim, a drugim są szparagi zapiekane w sosie beszamelowym. Jeszcze ciepły dressing dodajemy do szparagów po około 10 minutach zapiekania w piekarniku.
Szparagi w cieście francuskim - przepis
Szparagi zapiekane na cieście francuskim to przepis, z którym można dowolnie eksperymentować. Szynkę parmeńską można zastąpić inną szynką dojrzewającą, np. szynką serrano pochodzącą z Hiszpanii lub prosciutto – surową włoską odmianą. Ser żółty zastąpić może mozzarella lub ser kozi.
Przygotuj:
- blaszkę do pieczenia,
- wałek do ciasta,
- tarkę do sera.
Składniki:
- pęczek białych szparagów,
- około 150 gramów ciasta francuskiego,
- plasterki szynki parmeńskiej (połowę ilości łodyżek szparagów),
- około 100 gramów żółtego sera,
- oliwa extra virgin,
- sól i pieprz do smaku.
Czas przygotowania: 25 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Rozmrożone wcześniej ciasto francuskie rozwałkuj do grubości około 2 milimetry.
- Szparagi białe umyj i wyrzuć zdrewniałe, grube końcówki.
- Łodyżki ułóż na talerzu, polej oliwą extra virgin, a następnie oprósz solą oraz pieprzem.
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 200-220 stopni Celsjusza.
- Z ciasta francuskiego wytnij 6 kwadratów, mniej więcej 10 na 10 cm i ułóż na blaszce do pieczenia.
- Każdy kwadrat z ciasta przykryj plastrem szynki parmeńskiej, a po przekątnej połóż dwa szparagi.
- Na środek kwadratu zetrzyj około 30 gramów żółtego sera.
- Owiń szynkę wokół szparagów, a potem to samo zrób z ciastem francuskim, aby zlepiło się ze sobą.
- Piecz w piekarniku około 20 minut, aż ciasto się zarumieni.
Szparagi zapiekane w sosie beszamelowym
Przy przygotowaniu dressingu najważniejsze jest ciągłe mieszanie sosu, tak aby nie powstały grudki. Szparagi zapiekane w sosie beszamelowym przyrządzamy w ten sam sposób, jak szparagi w cieście francuskim, z tą różnicą, że po 10 minutach pieczenia w piekarniku zalewamy całość dressingiem, po czym pieczemy kolejne 10 minut.
Przepis na sos beszamelowy
Przygotuj:
- mały rondelek.
Składniki:
- 2 łyżki mąki pszennej,
- 2 łyżki masła,
- 2 szklanki mleka (około 500 mililitrów),
- gałka muszkatołowa do smaku,
- sól, pieprz kolorowy do smaku.
Czas przygotowania: 15 minut
Stopień trudności: łatwy
Sposób przygotowania:
- W rondelku roztop masło.
- Wsyp mąkę i dokładnie wymieszaj.
- Dodawaj mleko nie przestając mieszać.
- Zagotuj sos i zdejmij z ognia.
- Dopraw solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową do smaku.
Szparagi z piekarnika zalewaj zawsze jeszcze ciepłym sosem. Pamiętaj, że szparagi białe zawsze piecze się około 5 minut dłużej niż zielone.
Smacznego!
- Szparagi to zawsze doskonały pomysł, gdy masz ochotę na lekkie i pyszne danie. Wypróbuj nasz przepis na białe szparagi z bułka tartą.
- Aksamitne sosy wyśmienicie współgrają z delikatnym smakiem szparagów. U nas znajdziesz przepis na szparagi w sosie beszamelowym, serowym i holenderskim.
- Ze względu na kształt - szparagi można owijać w różnego rodzaju smakołyki. Sprawdź nasz przepis na szparagi w galarecie z szynką i serem.