Reklama

Szparagi zapiekane w cieście francuskim można podawać na dwa sposoby. Jednym z nich jest owinięcie szparagów szynką parmeńską i ciastem francuskim, a drugim są szparagi zapiekane w sosie beszamelowym. Jeszcze ciepły dressing dodajemy do szparagów po około 10 minutach zapiekania w piekarniku.

Reklama

Szparagi w cieście francuskim - przepis

Szparagi zapiekane na cieście francuskim to przepis, z którym można dowolnie eksperymentować. Szynkę parmeńską można zastąpić inną szynką dojrzewającą, np. szynką serrano pochodzącą z Hiszpanii lub prosciutto – surową włoską odmianą. Ser żółty zastąpić może mozzarella lub ser kozi.

Przygotuj:

  • blaszkę do pieczenia,
  • wałek do ciasta,
  • tarkę do sera.

Składniki:

  • pęczek białych szparagów,
  • około 150 gramów ciasta francuskiego,
  • plasterki szynki parmeńskiej (połowę ilości łodyżek szparagów),
  • około 100 gramów żółtego sera,
  • oliwa extra virgin,
  • sól i pieprz do smaku.

Czas przygotowania: 25 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Rozmrożone wcześniej ciasto francuskie rozwałkuj do grubości około 2 milimetry.
  • Szparagi białe umyj i wyrzuć zdrewniałe, grube końcówki.
  • Łodyżki ułóż na talerzu, polej oliwą extra virgin, a następnie oprósz solą oraz pieprzem.
  • Rozgrzej piekarnik do temperatury 200-220 stopni Celsjusza.
  • Z ciasta francuskiego wytnij 6 kwadratów, mniej więcej 10 na 10 cm i ułóż na blaszce do pieczenia.
  • Każdy kwadrat z ciasta przykryj plastrem szynki parmeńskiej, a po przekątnej połóż dwa szparagi.
  • Na środek kwadratu zetrzyj około 30 gramów żółtego sera.
  • Owiń szynkę wokół szparagów, a potem to samo zrób z ciastem francuskim, aby zlepiło się ze sobą.
  • Piecz w piekarniku około 20 minut, aż ciasto się zarumieni.

Szparagi zapiekane w sosie beszamelowym

Przy przygotowaniu dressingu najważniejsze jest ciągłe mieszanie sosu, tak aby nie powstały grudki. Szparagi zapiekane w sosie beszamelowym przyrządzamy w ten sam sposób, jak szparagi w cieście francuskim, z tą różnicą, że po 10 minutach pieczenia w piekarniku zalewamy całość dressingiem, po czym pieczemy kolejne 10 minut.

Przepis na sos beszamelowy

Przygotuj:

  • mały rondelek.

Składniki:

  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 szklanki mleka (około 500 mililitrów),
  • gałka muszkatołowa do smaku,
  • sól, pieprz kolorowy do smaku.

Czas przygotowania: 15 minut

Stopień trudności: łatwy

Sposób przygotowania:

  • W rondelku roztop masło.
  • Wsyp mąkę i dokładnie wymieszaj.
  • Dodawaj mleko nie przestając mieszać.
  • Zagotuj sos i zdejmij z ognia.
  • Dopraw solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową do smaku.

Szparagi z piekarnika zalewaj zawsze jeszcze ciepłym sosem. Pamiętaj, że szparagi białe zawsze piecze się około 5 minut dłużej niż zielone.

Smacznego!


Reklama
Reklama
Reklama
Reklama