Reklama

Do szparagów w sosie doskonale pasuje starty ser, sok z cytryny i świeżo mielony pieprz. Zapieczone danie zyskuje wspaniały aromat i nadaje się jako samodzielna przystawka lub dodatek do dania głównego.

Reklama

Szparagi i jasny sos to doskonałe połączenie smaków. Krótko obgotowane we wrzątku szparagi, polane sosem beszamelowym, holenderskim lub serowym można również zapiec pod serową pierzynką.

Przepis na szparagi w sosie beszamelowym

Aby wykorzystać krótki sezon na szparagi, warto je przygotować w sosie beszamelowym i zapiec. To pyszne danie będzie odpowiednie także dla wegetarian.

Składniki:

  • 1 pęczek szparagów (zielonych nie trzeba obierać),
  • 1,5 szklanki mleka,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 łyżki mąki,
  • 1 garść startego sera żółtego,
  • gałka muszkatołowa,
  • odrobina soli, cukru, białego pieprzu.

Czas przygotowania: 20 minut + 20 minut zapiekanie

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Dokładnie umyj szparagi, usuń zdrewniałe, włókniste końcówki.
  • Mocz szparagi w osolonym wrzątku z cukrem przez 15 minut.
  • W małym garnuszku rozpuść masło, dodaj mąkę i połącz je trzepaczką.
  • Gdy masa jest już gładka, stopniowo wlewaj do niej mleko, cały czas mieszając.
  • Gdy sos zgęstnieje, dopraw go białym pieprzem, gałką muszkatołową i solą.
  • W natłuszczonym naczyniu do zapiekania ułóż gęsto szparagi, polej sosem, posyp serem i zapiekaj przez 15-20 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku.

Przepis na szparagi w sosie serowym

Wykwintny sos serowy stanowi doskonały dodatek zarówno do zielonych, jak i do białych szparagów.

Składniki:

  • 1 pęczek szparagów,
  • 100 gramów gorgonzoli lub dowolnego sera z niebieską pleśnią,
  • 100 mililitrów słodkiej śmietany 12%,
  • 1 ząbek czosnku,
  • kilka kropel soku z cytryny,
  • szczypta białego pieprzu.

Czas przygotowania: 10 minut

Stopień trudności: bardzo łatwe

Sposób przygotowania:

  • Gotuj umyte szparagi we wrzątku około 3-5 minut, a następnie odcedź.
  • Wlej na patelnię śmietankę, pokrusz ser i dołóż cały ząbek czosnku.
  • Mieszaj do rozpuszczenia sera, usuń ząbek czosnku i dopraw sos do smaku sokiem z cytryny i białym pieprzem.
  • Polej szparagi sosem na talerzu.

Przepis na szparagi w sosie holenderskim

Aksamitnie kremowy, lekko żółtawy sos holenderski z cytrynową nutą dobrze podkreśli łagodny smak szparagów. To proste danie jest eleganckie i wygląda wspaniale na kolorowym talerzu, serwowane jako przystawka bądź dodatek do dania głównego.

Składniki:

  • pół kilograma szparagów,
  • 125 gramów zimnego masła,
  • pół łyżeczki soku z cytryny,
  • 2 żółtka,
  • 1 łyżka zimnej wody,
  • odrobina soli.

Czas przygotowania: około 30 minut

Stopień trudności: średni

Sposób przygotowania sosu:

  • Na małym gazie postaw garnuszek z rozdrobnionym zimnym masłem.
  • Dodaj oba żółtka i łyżkę wody i zacznij mieszać, dopóki konsystencja nie zmieni się na kremową.
  • Zakręć gaz i wciąż mieszając, wlej do garnka sok z cytryny.
  • Dopraw solą do smaku.

Sposób przygotowania szparagów:

  • Umyj szparagi i włóż je do garnka z lekko osolonym wrzątkiem z dodatkiem soku z cytryny.
  • Gotuj około 3 minuty i odsącz.
  • Wyłóż szparagi na talerz, polej sosem i od razu podawaj.

Wskazówki:

Jeśli lubisz ostrzejszy smak potraw, posyp danie świeżo zmielonym, czarnym pieprzem.

Smacznego!


Reklama
Reklama
Reklama
Reklama