Najlepsze przepisy na szparagi otulone sosami
Do szparagów w sosie doskonale pasuje starty ser, sok z cytryny i świeżo mielony pieprz. Zapieczone danie zyskuje wspaniały aromat i nadaje się jako samodzielna przystawka lub dodatek do dania głównego.
Do szparagów w sosie doskonale pasuje starty ser, sok z cytryny i świeżo mielony pieprz. Zapieczone danie zyskuje wspaniały aromat i nadaje się jako samodzielna przystawka lub dodatek do dania głównego.
Szparagi i jasny sos to doskonałe połączenie smaków. Krótko obgotowane we wrzątku szparagi, polane sosem beszamelowym, holenderskim lub serowym można również zapiec pod serową pierzynką.
Przepis na szparagi w sosie beszamelowym
Aby wykorzystać krótki sezon na szparagi, warto je przygotować w sosie beszamelowym i zapiec. To pyszne danie będzie odpowiednie także dla wegetarian.
Składniki:
- 1 pęczek szparagów (zielonych nie trzeba obierać),
- 1,5 szklanki mleka,
- 2 łyżki masła,
- 2 łyżki mąki,
- 1 garść startego sera żółtego,
- gałka muszkatołowa,
- odrobina soli, cukru, białego pieprzu.
Czas przygotowania: 20 minut + 20 minut zapiekanie
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Dokładnie umyj szparagi, usuń zdrewniałe, włókniste końcówki.
- Mocz szparagi w osolonym wrzątku z cukrem przez 15 minut.
- W małym garnuszku rozpuść masło, dodaj mąkę i połącz je trzepaczką.
- Gdy masa jest już gładka, stopniowo wlewaj do niej mleko, cały czas mieszając.
- Gdy sos zgęstnieje, dopraw go białym pieprzem, gałką muszkatołową i solą.
- W natłuszczonym naczyniu do zapiekania ułóż gęsto szparagi, polej sosem, posyp serem i zapiekaj przez 15-20 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku.
Przepis na szparagi w sosie serowym
Wykwintny sos serowy stanowi doskonały dodatek zarówno do zielonych, jak i do białych szparagów.
Składniki:
- 1 pęczek szparagów,
- 100 gramów gorgonzoli lub dowolnego sera z niebieską pleśnią,
- 100 mililitrów słodkiej śmietany 12%,
- 1 ząbek czosnku,
- kilka kropel soku z cytryny,
- szczypta białego pieprzu.
Czas przygotowania: 10 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe
Sposób przygotowania:
- Gotuj umyte szparagi we wrzątku około 3-5 minut, a następnie odcedź.
- Wlej na patelnię śmietankę, pokrusz ser i dołóż cały ząbek czosnku.
- Mieszaj do rozpuszczenia sera, usuń ząbek czosnku i dopraw sos do smaku sokiem z cytryny i białym pieprzem.
- Polej szparagi sosem na talerzu.
Przepis na szparagi w sosie holenderskim
Aksamitnie kremowy, lekko żółtawy sos holenderski z cytrynową nutą dobrze podkreśli łagodny smak szparagów. To proste danie jest eleganckie i wygląda wspaniale na kolorowym talerzu, serwowane jako przystawka bądź dodatek do dania głównego.
Składniki:
- pół kilograma szparagów,
- 125 gramów zimnego masła,
- pół łyżeczki soku z cytryny,
- 2 żółtka,
- 1 łyżka zimnej wody,
- odrobina soli.
Czas przygotowania: około 30 minut
Stopień trudności: średni
Sposób przygotowania sosu:
- Na małym gazie postaw garnuszek z rozdrobnionym zimnym masłem.
- Dodaj oba żółtka i łyżkę wody i zacznij mieszać, dopóki konsystencja nie zmieni się na kremową.
- Zakręć gaz i wciąż mieszając, wlej do garnka sok z cytryny.
- Dopraw solą do smaku.
Sposób przygotowania szparagów:
- Umyj szparagi i włóż je do garnka z lekko osolonym wrzątkiem z dodatkiem soku z cytryny.
- Gotuj około 3 minuty i odsącz.
- Wyłóż szparagi na talerz, polej sosem i od razu podawaj.
Wskazówki:
Jeśli lubisz ostrzejszy smak potraw, posyp danie świeżo zmielonym, czarnym pieprzem.
Smacznego!
- Szukasz pomysłu na wykwintne danie? Wypróbuj nasz przepis na szparagi w galarecie z szynką i serem.
- Szynka parmeńska i ciasto francuskie idealnie komponują się z delikatnym smakiem szparagów. Proponujemy przepis na szparagi zapiekane w cieście francuskim.
- Kupiłeś szparagi i nie bardzo wiesz, co z nimi zrobić? Skorzystaj z naszego przepisu na białe szparagi z bułką tartą.