Reklama

Sznycel wiedeński, Wiener Schnitzel, to austriacka potrawa narodowa. Tradycyjnym dodatkiem do niej jest sałatka ziemniaczana. Sznycel, czyli kawałek cielęciny, panieruje się w bułce tartej, mące oraz jajku. Kotlet smażony jest na maśle i polewany sokiem z cytryny.

Reklama

Oryginalny sznycel wiedeński przygotowuje się z młodej cielęciny. Podrabiany, ze względu na cenę samego mięsa, można przygotować z wieprzowiny. Kotlet schabowy w Austrii nosi nazwę Schnitzel Wiener Art. W Polsce można podawać go z sadzonym jajkiem. W Argentynie, do której po II Wojnie Światowej wyemigrowało dużo Austriaków i Niemców, serwowana jest podobna potrawa do sznycli o nazwie - Milanesa. Zjada się ją z frytkami lub ubitymi ziemniakami.

Sznycel wiedeński – pomysł na klasyczny, austriacki obiad

Sznycel wiedeński tradycyjnie można serwować zarówno z pieczonymi ziemniakami, sałatką ziemniaczaną z pietruszką, jak i zieloną sałatą. Usmażone kotlety polewa się po wierzchu odrobiną soku z cytryny.

Potrzebujesz:

  • patelni,
  • trzech małych misek,
  • ręcznika papierowego.

Składniki (na 4 porcje):

  • 4 łyżki mąki,
  • 4 kotlety cielęce (ok. 150-170 g każdy),
  • 2 jajka,
  • 120 g bułki tartej,
  • sól (do smaku),
  • pieprz (do smaku),
  • olej lub klarowane masło (do smażenia)

Czas przygotowania: 30 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Kawałki kotletów cielęcych dobrze wytłucz (na ok. 4 mm) i z obu stron lekko posól i dopraw pieprzem.
  • Przygotuj trzy miski.
  • Do pierwszej dodaj mąki, do drugiej bułki tartej, a do trzeciej jajek.
  • Jajka rozbij i ubij.
  • Kotlety mocz kolejno w mące, jajku i bułce tartej.
  • Na patelni rozgrzej tłuszcz.
  • Smaż kotlety przez ok. 5 minut z każdej stron.
  • Sznycle odsącz na papierowych ręcznikach. Gotowe.

Jak przygotować sałatkę ziemniaczaną do sznycli wiedeńskich?

Przygotowując sałatkę do sznycli wiedeńskich, warto pamiętać o tym, żeby ziemniaki gotować w całości, w skórkach i kroić je póki są gorące.

Potrzebujesz:

  • garnka.

Składniki (na 4 porcje):

  • 1 kg ziemniaków,
  • 2 cebule,
  • bulion mięsny,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 łyżki octu,
  • sól (do smaku),
  • pieprz (do smaku),
  • pietruszka (do posypania).

Czas przygotowania: 35 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Ziemniaki dokładnie umyj.
  • Gotuj je w mundurkach przez ok. 20 minut.
  • Następnie pozostaw ziemniaki w wodzie na kwadrans.
  • Przygotuj marynatę z bulionu, drobno posiekanej cebuli, octu, oliwy, soli pieprzu i pietruszki.
  • Ziemniaki obierz i pokrój w krążki.
  • Dodaj je do marynaty i lekko wymieszaj. Gotowe.

Smacznego!


Reklama
Reklama
Reklama
Reklama