Sznycel wiedeński – przepis na kotlety cielęce po austriacku z sałatką ziemniaczaną
Sznycel wiedeński, Wiener Schnitzel, to austriacka potrawa narodowa. Tradycyjnym dodatkiem do niej jest sałatka ziemniaczana. Sznycel, czyli kawałek cielęciny, panieruje się w bułce tartej, mące oraz jajku. Kotlet smażony jest na maśle i polewany sokiem z cytryny.
Sznycel wiedeński, Wiener Schnitzel, to austriacka potrawa narodowa. Tradycyjnym dodatkiem do niej jest sałatka ziemniaczana. Sznycel, czyli kawałek cielęciny, panieruje się w bułce tartej, mące oraz jajku. Kotlet smażony jest na maśle i polewany sokiem z cytryny.
Oryginalny sznycel wiedeński przygotowuje się z młodej cielęciny. Podrabiany, ze względu na cenę samego mięsa, można przygotować z wieprzowiny. Kotlet schabowy w Austrii nosi nazwę Schnitzel Wiener Art. W Polsce można podawać go z sadzonym jajkiem. W Argentynie, do której po II Wojnie Światowej wyemigrowało dużo Austriaków i Niemców, serwowana jest podobna potrawa do sznycli o nazwie - Milanesa. Zjada się ją z frytkami lub ubitymi ziemniakami.
Sznycel wiedeński – pomysł na klasyczny, austriacki obiad
Sznycel wiedeński tradycyjnie można serwować zarówno z pieczonymi ziemniakami, sałatką ziemniaczaną z pietruszką, jak i zieloną sałatą. Usmażone kotlety polewa się po wierzchu odrobiną soku z cytryny.
Potrzebujesz:
- patelni,
- trzech małych misek,
- ręcznika papierowego.
Składniki (na 4 porcje):
- 4 łyżki mąki,
- 4 kotlety cielęce (ok. 150-170 g każdy),
- 2 jajka,
- 120 g bułki tartej,
- sól (do smaku),
- pieprz (do smaku),
- olej lub klarowane masło (do smażenia)
Czas przygotowania: 30 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Kawałki kotletów cielęcych dobrze wytłucz (na ok. 4 mm) i z obu stron lekko posól i dopraw pieprzem.
- Przygotuj trzy miski.
- Do pierwszej dodaj mąki, do drugiej bułki tartej, a do trzeciej jajek.
- Jajka rozbij i ubij.
- Kotlety mocz kolejno w mące, jajku i bułce tartej.
- Na patelni rozgrzej tłuszcz.
- Smaż kotlety przez ok. 5 minut z każdej stron.
- Sznycle odsącz na papierowych ręcznikach. Gotowe.
Jak przygotować sałatkę ziemniaczaną do sznycli wiedeńskich?
Przygotowując sałatkę do sznycli wiedeńskich, warto pamiętać o tym, żeby ziemniaki gotować w całości, w skórkach i kroić je póki są gorące.
Potrzebujesz:
- garnka.
Składniki (na 4 porcje):
- 1 kg ziemniaków,
- 2 cebule,
- bulion mięsny,
- 4 łyżki oliwy z oliwek,
- 2 łyżki octu,
- sól (do smaku),
- pieprz (do smaku),
- pietruszka (do posypania).
Czas przygotowania: 35 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki dokładnie umyj.
- Gotuj je w mundurkach przez ok. 20 minut.
- Następnie pozostaw ziemniaki w wodzie na kwadrans.
- Przygotuj marynatę z bulionu, drobno posiekanej cebuli, octu, oliwy, soli pieprzu i pietruszki.
- Ziemniaki obierz i pokrój w krążki.
- Dodaj je do marynaty i lekko wymieszaj. Gotowe.
Smacznego!
- Domowy likier kokosowy można zrobić na bazie spirytusu. Jak zrobić malibu z mlekiem kokosowym?
- Picadillo to potrawa przyrządzana na bazie wołowiny, warzyw i owoców. Przepis na picadillo.
- Pastitsio to klasyczna, grecka zapiekanka makaronowa. Pastitsio z sosem beszamelowym.