Pomysł na pyszny szerbet turecki z syropu z owoców dzikiej róży i cytryny
Szerbet, inaczej też sorbet turecki klasycznie składa się z soku owocowego, ziół lub płatków kwiatów i zimnej wody.
Szerbet, inaczej też sorbet turecki klasycznie składa się z soku owocowego, ziół lub płatków kwiatów i zimnej wody.
Szerbet jest popularnym napojem serwowanym w Turcji w upalne lato. Tradycyjny szerbet przyrządza się z soku owocowego, ziół i płatków kwiatów.
Historia szerbetu – tureckiego trunku
Szerbet, sherbet, sharbat, şerbet czy sorbet to nazwy tego samego napoju na bazie syropów, owoców, przypraw i kwiatów, tyle że w różnych językach. Jego pochodzenie przypisuje się napojowi z Iranu o nazwie szarbat, który był robiony z posłodzonego soku owocowego i wody. Sam termin „sorbet” pochodzi zaś z Turcji, w której wierzono, że ma on uzdrawiające właściwości. Podawany był m.in. zarówno po to, by oznajmić, iż sułtanka oczekuje dziecka, jak i po jego urodzinach. Szerbet pito również do posiłków.
Szerbet różano-cytrynowy
Szerbet idealnie gasi pragnienie w letnie upalne dni. Świetnie smakuje podany z dodatkami świeżych liści ziół.
Potrzebujesz:
- dzbanka.
Składniki na 4 porcje:
- 1 l schłodzonej wody,
- 30 ml syropu z owoców dzikiej róży,
- 10 ml wody różanej
- 1 cytryna,
- lód (opcjonalnie),
- liście świeżych ziół (opcjonalnie).
Czas przygotowania: 15 minut
Stopień trudności: łatwe
Wskazówki: Szerbet turecki najlepiej podawać mocno schłodzony.
Sposób przygotowania:
- Do dzbanka wlej syrop z dzikiej róży.
- Cytrynę przekrój na pół i wyciśnij z niej sok do dzbanka.
- Dolej schłodzonej wody.
- Dokładnie wymieszaj.
- Dodaj lodu i świeżych liści ziół. Gotowe.
Smacznego!
- Lubisz egzotyczne słodkości? Spróbuj deseru z nasionami chia i owocami goji.
- Jeśli szukasz pysznych źródeł witaminy C, sięgnij po porzeczkowe przetwory. Konfitura z czarnej porzeczki jest lekko kwaskowata, ale trudno się jej oprzeć.
- Chcesz przygotować dżem truskawkowy, by smakował dokładnie tak, jak ten z dzieciństwa? Wypróbuj przepis na babciny dżem z truskawek.