Reklama

Szerbet, inaczej też sorbet turecki klasycznie składa się z soku owocowego, ziół lub płatków kwiatów i zimnej wody.

Reklama

Szerbet jest popularnym napojem serwowanym w Turcji w upalne lato. Tradycyjny szerbet przyrządza się z soku owocowego, ziół i płatków kwiatów.

Historia szerbetu – tureckiego trunku

Szerbet, sherbet, sharbat, şerbet czy sorbet to nazwy tego samego napoju na bazie syropów, owoców, przypraw i kwiatów, tyle że w różnych językach. Jego pochodzenie przypisuje się napojowi z Iranu o nazwie szarbat, który był robiony z posłodzonego soku owocowego i wody. Sam termin „sorbet” pochodzi zaś z Turcji, w której wierzono, że ma on uzdrawiające właściwości. Podawany był m.in. zarówno po to, by oznajmić, iż sułtanka oczekuje dziecka, jak i po jego urodzinach. Szerbet pito również do posiłków.

Szerbet różano-cytrynowy

Szerbet idealnie gasi pragnienie w letnie upalne dni. Świetnie smakuje podany z dodatkami świeżych liści ziół.

Potrzebujesz:

  • dzbanka.

Składniki na 4 porcje:

  • 1 l schłodzonej wody,
  • 30 ml syropu z owoców dzikiej róży,
  • 10 ml wody różanej
  • 1 cytryna,
  • lód (opcjonalnie),
  • liście świeżych ziół (opcjonalnie).

Czas przygotowania: 15 minut

Stopień trudności: łatwe

Wskazówki: Szerbet turecki najlepiej podawać mocno schłodzony.

Sposób przygotowania:

  • Do dzbanka wlej syrop z dzikiej róży.
  • Cytrynę przekrój na pół i wyciśnij z niej sok do dzbanka.
  • Dolej schłodzonej wody.
  • Dokładnie wymieszaj.
  • Dodaj lodu i świeżych liści ziół. Gotowe.

Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama