Kapuśniak w głębokim talerzu
©robert6666/Fotolia.com
Styl życia

Dwa przepisy na postny kapuśniak – z grzybami lub pomidorami

Kapuśniak może być przygotowywany z mięsem lub wyłącznie z warzyw. Jest bardzo zdrowy, szczególnie w wersji postnej, ponieważ ma mało kalorii oraz zawiera wiele witamin, w tym tyle witaminy C, co w cytrynie (30 mg na 100 g). Kapuśniak często serwowany jest jako jedno z dań wigilijnych.

Kapuśniak może być przygotowywany z mięsem lub wyłącznie z warzyw. Jest bardzo zdrowy, szczególnie w wersji postnej, ponieważ ma mało kalorii oraz zawiera wiele witamin, w tym tyle witaminy C, co w cytrynie (30 mg na 100 g). Kapuśniak często serwowany jest jako jedno z dań wigilijnych.

 

Kapuśniak to zupa na bazie poszatkowanej kapusty głowiastej, która może być świeża lub kiszona, przygotowywana na wywarze warzywnym lub mięsnym. Jest daniem typowo polskim, w kuchni góralskiej znana jako kwaśnica (wyłącznie przyrządzana z kiszonej kapusty).

Tradycyjny kapuśniak z grzybami

Przepis na tradycyjny kapuśniak z kapusty kiszonej z dodatkiem suszonych grzybów, cebuli i przypraw. Idealnie nadaje się na wigilijny stół.

 

Potrzebujesz:

  • sitka,
  • dużego garnka

 

Składniki na 4 porcje:

  • 1 litrowy słoik kapusty kiszonej,
  • 2 garście grzybów suszonych,
  • 1,5 l bulionu warzywnego,
  • 1 cebula,
  • 2 liście laurowe,
  • 4 ziarenka ziela angielskiego,
  • 8 ziarenek czarnego pieprzu,
  • sól (do smaku),
  • pieprz mielony (do smaku)

 

Czas przygotowania: 60 minut (dodatkowo 4 godziny oczekiwania na grzyby)

 

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Grzyby zalej wodą i odstaw do namoknięcia na cztery godziny.
  • Namoknięte grzyby odcedź na sitku (zachowaj wywar) i posiekaj na paseczki.
  • Kapustę przełóż do dużego garnka, zalej bulionem warzywnym i wodą z grzybów.
  • Dodaj ziarnka pieprzu, ziela angielskiego i liście laurowe. Doprowadź całość do wrzenia.
  • Gdy kapusta się zagotuje, zmniejsz ogień do minimum i gotuj przez ok. 20 minut.
  • Na patelni zeszklij posiekaną cebulkę.
  • Grzyby wraz z cebulą wrzuć do garnka z kapustą.
  • Gotuj przez około pół godziny, mieszając od czasu do czasu.
  • Kapuśniak dopraw solą i pieprzem.

Gotowe!

Kapuśniak z pomidorami – z białej kapusty, marchwi i cebuli

Kapuśniak z pomidorami świetnie smakuje podany z ziemniakami lub chlebem. Do dekoracji można posypać go natką pietruszki.

 

Potrzebujesz:

  • tarki,
  • patelni,
  • dużego garnka.

 

Składniki na 4 porcje:

  • 1,5 l bulionu,
  • 500 g kapusty białej,
  • 1 marchewka,
  • 1 cebula,
  • 2 łyżki oleju,
  • 2 łyżki masła,
  • 1 łyżka mąki,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • sól (do smaku).

 

Czas przygotowania: 35 minut

 

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Ugotuj bulion.
  • Umyj kapustę, poszatkuj ją i oprósz solą.
  • Marchew obierz i zetrzyj na tarce z grubymi oczkami.
  • Cebulę obierz i posiekaj.
  • Na patelni rozgrzej olej i podsmaż warzywa.
  • Do bulionu dodaj kapustę z warzywami. Gotuj przez około 20 minut.
  • Dodaj do garnka koncentratu pomidorowego i zagotuj. Gotowe.

 

Smacznego!


© joanna wnuk/Fotolia.com
Styl życia
Dwa proste przepisy na postną, wigilijną kapustę – z grochem lub śliwkami
Kapusta postna jest łatwa w przygotowaniu i wymaga tylko kilku składników (m.in. kapusty kiszonej i grzybów). By ją przyrządzić, wystarczy kilkadziesiąt minut. Wcześniej jednak trzeba namoczyć grzyby i groch - jeśli robimy danie z tymi dodatkiem.

Kapusta postna jest łatwa w przygotowaniu i wymaga tylko kilku składników (m.in. kapusty kiszonej i grzybów). By ją przyrządzić, wystarczy kilkadziesiąt minut. Wcześniej jednak trzeba namoczyć grzyby i groch - jeśli robimy danie z tymi dodatkiem.   Kapusta postna to danie podawane najczęściej na wieczerzy wigilijnej. Jej podstawą jest kiszona kapusta, suszone grzyby i cebula. Można do niej dodać również suszone śliwki, groch lub marchewkę. Kapustę postną przyprawia się tradycyjnie liśćmi laurowymi, zielem angielskim, solą, cukrem i pieprzem. Kapusta postna z grochem Postną kapustę można podawać z rybą lub chlebem. Świetnie nadaje się na wigilijny stół.   Potrzebujesz: dwóch garnków, patelni.   Składniki na 8 porcji: 500 ml bulionu, 1 kg kapusty kiszonej, 2 cebule, 200 g grochu łuskanego , 50 g grzybów suszonych , 100 ml oleju roślinnego, 6 ziarenek ziela angielskiego, 2 liście laurowe, pieprz (do smaku), cukier (do smaku).   Czas przygotowania: 200 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Zalej groch litrem gorącej wody. Odstaw do napęcznienia na około dwie godziny. Umyj grzyby i zalej je dwiema szklankami zimnej wody. Gdy zmiękną, gotuj je przez pół godziny w tej samej wodzie. Odsącz namoczony groch i zalej go świeżą, gorącą wodą. Gotuj go pod przykryciem na małym ogniu. Ugotowane grzyby pokrój w paski. Kapustę posiekaj i wrzuć razem z grzybami i przyprawami do garnka. Zalej wszystko bulionem i gotuj na małym ogniu pod przykryciem. Cebulę umyj, obierz i pokrój w plasterki. Na patelni rozgrzej olej i zeszklij cebulę. Dodaj ją do kapusty razem z olejem i miękkim grochem. Wymieszaj i duś przez...

Bigos
Pixabay/bykst/CC0 https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/
Styl życia
3 przepisy na pyszny bigos – krok po kroku
Bigos to tradycyjna polska potrawa z kapusty i mięsa. Jego smak w dużym stopniu zależy od tego, jakich użyje się dodatków. W staropolskiej kuchni do bigosu dodawano resztki pieczeni i wędlin, przyrządzany był bez zasmażki i bez przecieru pomidorowego. Wzbogacały go za to śliwki suszone, wędzone lub powidła śliwkowe i to w dość dużych ilościach.

Bigos to tradycyjna polska potrawa z kapusty i mięsa. Jego smak w dużym stopniu zależy od tego, jakich użyje się dodatków. W staropolskiej kuchni do bigosu dodawano resztki pieczeni i wędlin, przyrządzany był bez zasmażki i bez przecieru pomidorowego. Wzbogacały go za to śliwki suszone, wędzone lub powidła śliwkowe i to w dość dużych ilościach.   W zależności od tego, jakiej kapusty użyjemy, możemy zrobić bigos bardziej kwaśny lub słodki. W sezonie letnim częściej przygotowuje się bigos ze świeżej kapusty, natomiast zimą – z kiszonej. Równie ważne jest mięso – w staropolskich przepisach mięsa było więcej od kapusty! Dzisiaj podkreśla się, by dodawane mięso było jak najwyższej jakości – najlepiej by wędliny były swojskie. Jak zrobić bigos ze świeżej i kiszonej kapusty? Składniki: 1 kg kiszonej kapusty, 1 kg świeżej kapusty, 1,5 kg swojskiej kiełbasy, 2 cebule, sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, suszone grzyby, szklanka wytrawnego wina, 2 łyżki powideł śliwkowych.   Czas przygotowania: 60 minut Stopień trudności: średnie   Sposób przygotowania: 1. Zalej kiszoną kapustę wodą. Dodaj liść laurowy i gotuj bez przykrycia. Po 10 minutach przykryj i duś. 2. Świeżą kapustę poszatkuj, dodaj łyżkę soli, zalej wrzątkiem i gotuj 15 minut bez przykrycia. 3. Posiekaj cebulę i suszone grzyby, duś razem ze świeżą kapustą pod przykryciem. 4. Pokrój kiełbasę w półtalarki. 5. Gdy obie kapusty są już miękkie, połącz je ze sobą. 6. Dodaj kiełbasę, powidła i popieprz je 7. Duś do miękkości.8. Wlej wino i podgotuj 5 minut. Jak zrobić bigos z kiszonej kapusty? Składniki: 2,5 kg kiszonej kapusty, 70 dag kiełbasy (najlepiej swojskiej), 60 dag...

Zupa z soczewicą podana w dużej misce.
©nata_vkusidey/Fotolia.com
Styl życia
Zupa z soczewicy, gulaszowa i kapuśniak rozgrzeją jesienią i zimą
Zupy jesienne i zupy zimowe zawierają duże ilości białka i tłuszczu oraz aromatyczne przyprawy. Tworzą one pyszne połączenia dodające energii, której organizm potrzebuje, gdy na zewnątrz robi się zimno. Dobrze rozgrzewają np. zupa gulaszowa, zupa z soczewicy i kapuśniak.

Zupy jesienne i zupy zimowe zawierają duże ilości białka i tłuszczu oraz aromatyczne przyprawy. Tworzą one pyszne połączenia dodające energii, której organizm potrzebuje, gdy na zewnątrz robi się zimno. Dobrze rozgrzewają np. zupa gulaszowa, zupa z soczewicy i kapuśniak.   Jesienią i zimą najlepsze są zupy rozgrzewające i treściwe . Popularne w tej grupie są zupy z kaszami, grochem, fasolą, kapustą, soczewicą, dynią na ostro, pomidorami i z mięsem. Powinno się je podawać ze świeżym chlebem i posypane natką pietruszki.   Zupa z soczewicy rozgrzewa i poprawia odporność   Zupa z soczewicy czerwonej lub zielonej jest odpowiednia dla wegetarian , ponieważ nie zawiera mięsa.   Potrzebujesz: tarki, patelni, garnka.   Składniki (na 4 porcje): 1 szklanka soczewicy zielonej lub czerwonej (suchej), 2-3 marchewki, 1 pietruszka, ½ selera, 1 por, 1 cebula, liść laurowy, majeranek, ostra papryka w proszku, kurkuma, 2-3 cm świeżego imbiru, sól, oliwa z oliwek.   Czas przygotowania: 45 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Marchewki, pietruszkę i selera obierz i zetrzyj na dużych oczkach na tarce, wrzuć do wrzątku, gotuj przez 15 minut. Cebulę i pora zeszklij na oliwie, dodaj do garnka razem z imbirem i wypłukaną soczewicą. Dodaj przyprawy, ale nie sól. Gotuj do miękkości około 20 do 30 minut, posól na koniec.   Zupa gulaszowa – jednogarnkowe danie z mięsa i warzyw   Zupa gulaszowa z dodatkiem mięsa to sycąca potrawa , dlatego świetnie nadaje się na zimne dni.   Potrzebujesz: garnka.   Składniki (na 4 porcje): 300 g łopatki wieprzowej, 1 cebula, 1 ząbek czosnku,...

Nasze akcje

Nowa kolekcja Lilou zachęca do świętowania wspólnych chwil

Partner
Pomysł na prezent: perfumy Tom Tailor

Te perfumy symbolizują drogocenne chwile szczęścia i spokoju

Partner

Niebanalna i ponadczasowa biżuteria Pandora zachwyca blaskiem

Partner

Uwielbiasz taniec? Rozwijaj swoje umiejętności i dziel się nimi ze światem!

Partner

Lubisz zieloną herbatę? Poznaj jej prozdrowotne właściwości

Partner

Słuchawki jak ekskluzywne kosmetyki? To możliwe z Huawei FreeBuds Lipstick

Partner