Prosty przepis na wigilijnego karpia w gęstym sosie miodowo-rodzynkowym
Karp w sosie miodowo-rodzynkowym to klasyczne danie kuchni staropolskiej. Jest potrawą idealnie nadającą się na wigilijny stół. Do jej przygotowania potrzeba niewiele ponad pół godziny.
Karp w sosie miodowo-rodzynkowym to klasyczne danie kuchni staropolskiej. Jest potrawą idealnie nadającą się na wigilijny stół. Do jej przygotowania potrzeba niewiele ponad pół godziny.
Najważniejszą potrawą na wigilijnym stole jest ryba. Jest ona starym znakiem chrześcijańskim, symbolizującym tajemnicę. W Polsce najpopularniejszą rybą wigilijną jest karp. Tradycja jego podawania sięga średniowiecza, choć do jej popularyzacji najbardziej przyłożyła się władza PRL-u, która podjęła decyzję o zarybieniu stawów hodowlanych głównie karpiami (ze względu na łatwość hodowli i niską cenę).
Właściwości karpia
Karp należy do ryb średniotłustych (5,6 g tłuszczu na 100 g, około 110 kalorii). Zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, które poprawiają pamięć oraz zmniejszają ryzyko zawału serca. Dodatkowo karp jest bogaty w witaminy z grupy B (m.in. B1, B6, B12 i PP) oraz składniki mineralne, takie jak wapń, fosfor, potas, żelazo czy sód. Należy jednak pamiętać, że właściwości odżywcze ryby zależą w dużej mierze od paszy, jaką była karmiona.
Karp w gęstym sosie miodowo-rodzynkowym po staropolsku
Smażone filety z karpia wraz z gęstym sosem miodowo-rodzynkami z dodatkiem migdałów na bazie bulionu warzywnego, to świetny pomysł na pyszne i aromatyczne wigilijne danie. Wspaniale smakuje podane ze świątecznymi ziemniakami.
Potrzebujesz:
- dwóch patelń,
- półmiska,
- sosjerki,
- garnka.
Składniki na 4 porcje:
- 600 g filetów z karpia
- sok z cytryny (do smaku),
- sól (do smaku),
- pieprz (do smaku),
- 4 łyżki oleju.
Sos miodowo-rodzynkowy:
- 500 ml bulionu warzywnego,
- 3 łyżki miodu,
- 50 g rodzynek,
- 1 cebula,
- 3 łyżki masła,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- 3 łyżki posiekanych migdałów
- sok z cytryny (do smaku),
- sól (do smaku),
- pieprz (do smaku).
Czas przygotowania: 40 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Filety z karpia pokrój na 4 porcje, skrop sokiem z cytryny i odstaw do lodówki na godzinę.
- Oprócz rybę pieprzem i solą.
- Na patelni rozgrzej olej i usmaż karpia.
- Przygotuj bulion warzywny.
- Namocz rodzynki.
- Na patelni doprowadź do karmelizacji miodu na złotobrązowy kolor.
- Umyj, obierz i posiekaj cebulę.
- Dodaj ją do miodu.
- Miód z cebulą podlej gotowym bulionem warzywnym.
- Rozpuść trzy łyżki masła na patelni i dodaj do niego mąkę.
- Zasmaż całość, jednak nie zarumieniaj.
- Rozprowadź mąkę karmelem i zagotuj.
- Dopraw sos do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
- Rybę ułóż na półmisku i polej sosem. Gotowe.
Smacznego!
- Kapusta biała ma tyle witaminy C, ile cytryna. Właściwości białej kapusty. Dlaczego warto ją jeść?
- Kapuśniak można przygotować w niecałą godzinę. Przepisy na postny kapuśniak.